Občina Rogaška Slatina želi do oktobra 2022  zgraditi Razgledni stolp Kristal, ki bo najvišja stavba v Sloveniji. Visok bo 106 metrov, po obliki bo spominjal na kristal, na vrhu pa bo kavarna, v kateri bo mogoče spiti tudi kozarec slatniške mineralne vode iz posebej za to priložnost narejenega kozarca iz Steklarne Rogaška. Župan občine Rogaška Slatina Branko Kidrič, je prepričan, da občina potrebuje takšno sodobno novost, saj bodo s tem ustvarjali prihodke za nadaljnji razvoj turizma.

Rogaška Slatina bo dobila najvišji stolp v Sloveniji, visok kar 106 metrov. Lahko o njegovih značilnostih poveste še kaj več?

Stolp bo imel tri etaže – pritličje in dve nadstropji – v skupnem obsegu 480 kvadratnih metrov. Na vrhu bo odprta strešna terasa s površino 139 kvadratnih metrov, do nje pa bo dvigalo potrebovalo manj kot 20 sekund. Poleg kavarne, je na vrhu predvideno tudi posebno doživetje legende o Pegazu v virtualni resničnosti, nedvomno pa bo številne obiskovalce pritegnila tudi hoja po delu etaže, kjer bodo tla prosojna in navidez razpokana. Ob stolpu bodo stojnice za prodajo domačih izdelkov, uredili pa bomo tudi več kot 50 novih parkirnih mest in 30 priključkov za javno izposojo koles, kar bo sestavni del projekta P+R.

Kaj stolp pomeni za Rogaško Slatino in za Slovenijo?

To bo najvišji razgledni stolp, najvišja stavba in najvišja turistična atrakcija v Sloveniji. Tovrstne zanimivosti privabljajo turiste, zaradi česar je kraj bolj opažen in ima v njem tudi gospodarstvo več priložnosti za uspeh. Še posebno v času koronavirusa je prišlo do izraza to, kako pomemben delež turistov v Rogaški Slatini so predstavljali tuji gosti in čas je, da naredimo tudi nekaj na tem. Prepričan sem, da bo svežina tega sodobnega projekta v Rogaško Slatino pripeljala številne domače goste, ki bodo želeli izkusiti nekaj novega in se s tem spomnili na to, kako bogato zgodovino in dediščino ima naš kraj, se morda zadržali dlje ali se ponovno vrnili. Na letni ravni bo projekt ustvaril vsaj 300.000 evrov prihodkov v občinski proračun, kar pomeni, da bomo lahko po odbitju stroškov vsako leto za razvoj turizma namenili vsaj 100.000 evrov. S tako tehnologijo in ponudbo stolp ne bo le velika pridobitev za naš kraj, temveč tudi širše, za celo Slovenijo.

Omenili ste tudi nova delovna mesta, koliko jih načrtujete?

Res se bosta zaradi novega stolpa odprli tudi dve novi delovni mesti, načrtovanih pa je tudi 15 posrednih novih zaposlitev. To so zgolj neposredne zaposlitve, prepričan pa sem, da bo projekt v Rogaški Slatini z razvojem turizma pripomogel k temu, da se bo sčasoma odprlo še veliko več delovnih mest.

V projektu je tudi nadhod Sonce Rogaška Slatina. Kakšna pridobitev za vašo občino bo to?

Nadhod Sonce je projekt, ki bo omogočal trajnostno mobilnost, z njim bomo celotno območje povezali z obstoječim kolesarskim omrežjem in sprehajalnimi površinami zdravilišča. Nadhod je skupaj z dostopnimi rampami dolg 182 metrov in širok 3,5 metra, sočasno ga bodo lahko varno uporabljali tako kolesarji kot pešci. Dva vmesna dostopa sta zagotovljena z dvigali, ki bodo omogočala tudi dostop s kolesi. Z nadhodom preko ceste in železniške proge bo na tej relaciji ponovno vzpostavljen dostop do priljubljenih pešpoti Tržaškega hriba. S tem bo lokalna skupnost pridobila nove kolesarske in sprehajalne poti ter tudi nova parkirišča izven centra mesta, kar bo izboljšalo kakovost življenja Slatničanov.

Pogovarjala se je Metka Prezelj


Nazaj