V Sloveniji in nasploh v Evropi takšnega izdelka še nimamo. Podjetje Zagožen, v katerem vseskozi sledijo novim trendom in ekološki ozaveščenosti, je razvilo sožalnico, ki bo nadomestila sveče in druge žalne aranžmaje. Dejstvo namreč je, da je pri nas problem odpadkov od sveč zelo resen, saj bi z njimi vsako leto napolnili približno 60 olimpijskih bazenov. Branko Potočnik, direktor podjetja Zagožen, ki je sicer največji specializirani proizvajalec in distributer materialov za zunanji vodovod in kanalizacijo v Sloveniji, pravi, da so prva naročila za sožalnice že sprejeli, želijo pa si, da bi jih postavili v vsak slovenski pogrebni zavod ali mrliško vežico.

V Sloveniji porabimo največ nagrobnih sveč na prebivalca. Veliko jih ne uspemo predelati, zato pristanejo na odpadih. To je ekološko zelo sporno.

V Sloveniji vsako leto nastane več kot 4.500 ton odpadkov od sveč. S tem bi lahko napolnili približno 60 olimpijskih bazenov. Ker se parafin v svečah uporablja različno glede na letni čas in temperature, se velikokrat zgodi, da določene sveče zaradi neprimernih vremenskih pogojev ne zgorijo do konca. Takšne sveče, na žalost, komaj na pol uporabljene, pristanejo na smetiščih. Prav tako smo ugotovili, da svojci na pogrebu v povprečju prejmejo približno 100 zavojev sveč, kar v vrednosti znaša približno 2.000,00 evrov. Tudi nekatere od teh sveč ne pogorijo do konca, ker niso primerne za določeno vremensko obdobje in tako neuporabljene zelo pogosto pristanejo na smetišču. Pogreb svojce prizadene čustveno, za nameček pa tudi cenovno. Zato smo izdelali inovativen izdelek sožalnica. Gre za unikat, ki ga nismo zasledili še nikjer, ne pri nas, ne v Evropi. Želimo poudariti ekološki pomen in ozavestiti ljudi, kako resen je problem odpadkov od sveč. Žalujočim pa na ta način pokažemo solidarnost.

Sožalnica je posebna skrinjica z vgrajenim sefom. Svojcem je ne bo treba kupiti, temveč si jo bodo lahko pri pogrebnih zavodih in komunalnih podjetjih izposodili.

Res je, sožalnica je namenjena zbiranju žalnih posvetil, kamor lahko posameznik doda kakšen evro, namesto prinašanja sveč in drugih žalnih aranžmajev. Pri tem je zagotovljena popolna diskretnost, obenem pa tudi varnost, da bodo sredstva res pristala v rokah žalujočih. Svojci bodo namreč do žalnih vizitk in prispevkov, ki se zbirajo v varovanem sefu v notranjosti sožalnice, dostopali z varnostno kodo, ki jo bodo določili sami. Na vrhu skrinjice bodo prižgane svečke, ki simbolno prikazujejo žalovanje. Sožalnica je izdelek, ki smo ga v celoti razvili sami in ga tudi sami proizvajamo. Prva naročila za sožalnice smo že sprejeli, želimo pa si, da bi jih postavili v vsak slovenski pogrebni zavod ali mrliško vežico.

Katere pa so tiste glavne prednosti tega inovativnega izdelka?

Sožalnica je eden izmed prispevkov k zmanjšanju odpadne embalaže, saj je hkrati tudi nadomestilo za ostalo žalno embalažo, karton, celofan in okrasne pentlje. Dolgoročno prihranimo tudi na času, ker bomo svečo kupili v trenutku, ko jo bomo potrebovali, zato se s tem ne bomo obremenjevali veliko prej. Takšna sveča bo zagotovo prilagojena letnemu času in bo služila svojemu namenu.

Vaše podjetje Zagožen z več kot 40-letno tradicijo je sicer največji specializirani proizvajalec in distributer materialov za zunanji vodovod in kanalizacijo v Sloveniji. Vaš poudarek je na stalni tehnološki izboljšavi in inoviranju novih izdelkov.

Da, poleg lastne proizvodnje je naša glavna naloga skrbeti za popolno ponudbo najkakovostnejših izdelkov z našega področja. Vseskozi sledimo novim trendom. Naš vodovodni program vključuje spojke za različne vrste cevi, reparaturne objemke, vgradilne garniture, vodomerne jaške, polietilenske rezervoarje za vodo AQUAstay. Paleto izdelkov v programu kanalizacija sestavljajo: politelenski in polipropilenski kanalizacijski jaški in peskolovi, male biološke čistilne naprave, AQUAway ponikovalni tuneli in AQUAoil lovilci olj in maščob. Prodajni program dopolnjujemo z različnimi zastopstvi renomiranih evropskih proizvajalcev, kot so Georg Fischer, VAG Armaturen Nemčija, Eurostandard, Electrosteel.

Delež lastne proizvodnje podjetja predstavlja več kot 25 odstotkov, velik delež prodaje pa predstavljajo artikli tujih in slovenskih proizvajalcev, ki jih zastopate na slovenskem trgu.

Razen matičnega podjetja v Žalcu smo pred 15-imi leti v Petrovčah ustanovili še hčerinsko podjetje Aplast, kjer se danes odvija vsa proizvodnja, in podjetja na Hrvaškem, v Srbiji in Makedoniji. Velik delež proizvodnje prodamo v države EU, kot so Avstrija, Nemčija, Italija, Nizozemska, Švedska, Hrvaška. Izvažamo v 27 držav. Dejavno prodiramo tudi na tržišča izven EU in hkrati ohranjamo prednost, ki jo imamo na obstoječih trgih.

Intervju je pripravil Sašo Avramovič

Foto: Sašo Radej


Nazaj