»Izjemno ponosni smo na to, bomo po uspešni organizaciji Svetovnega inženirskega foruma leta 2012 (WEF 2012) organizirali in gostili  tudi Svetovni gradbeni forum. To si štejemo v čast,« pravi predsednik Inženirske zbornice Slovenije Črtomir Remec. Letos aprila bo namreč v Ljubljani potekal Svetovni gradbeni forum, mag. Črtomir Remec, ki je tudi izvršni podpredsednik Svetovne zveze inženirskih organizacij (WFEO - World Federation of Engineering Organisations),  pa je prepričan, da je to izjemnega pomena ne le za slovensko, ampak tudi svetovno gradbeništvo.

Gospod Črtomir Remec, povedali ste, da ste ponosni na to, da bo prvi Svetovni gradbeni forum gostila ravno Slovenija? Kaj to pomeni za Slovenijo in slovensko gradbeništvo?

Da bo Svetovni gradbeni forum, ki ga Inženirska zbornica Slovenije organizira s Fakulteto za gradbeništvo in geodezijo Univerze v Ljubljani (UL FGG) in Svetovno zvezo inženirskih organizacij (WFEO), je pomembno za razvoj slovenskega gradbeništva O tem, za kako pomemben dogodek gre, priča tudi dejstvo, da bo forum potekal pod častnim pokroviteljstvom predsednika Slovenije Boruta Pahorja. Pričakujemo udeležbo strokovnjakov s področja gradnje stavb in infrastrukturnih objektov z vsega sveta. Razpravljali bomo namreč o trenutno najbolj aktualnih temah s tega področja.

Katere pa so trenutno najbolj vroče teme v gradbeništvu?

Trenutno se največ govori o vsebinah, zaobseženih v šestih ciljih trajnostnega razvoja Združenih narodov in digitalizaciji in tudi temu se bomo posvetili v okviru tridnevnega programa  Svetovnega gradbenega foruma. Predavanja bodo razdeljena na šest tematskih sklopov, vsak sklop je povezan s svojim ciljem, vsi pa so kot rečeno del 17. Unescovih ciljev trajnostnega razvoja. Da bi dosegli razvojne cilje, potrebujemo tesno sodelovanje med različnimi deležniki.

Sodelovanje je lažje z deljenjem znanja in izmenjavo izkušenj. Katere strokovnjake bodo obiskovalci lahko srečali na forumu?

Veseli smo, da se nam bodo pridružili svetovno uveljavljeni strokovnjaki, ki podirajo mejnike vsak na svojem področju. Poleg  strokovnjakov s področja inženirstva, bomo gostili tudi predstavnike gradbene industrije, politike in odločevalce, univerzitetne profesorje in nenazadnje investitorje z vseh koncev sveta. Tudi zato je Svetovni gradbeni forum hkrati še dobra poslovna priložnost.

Nam lahko zaupate koga bodo obiskovalci lahko poslušali na forumu?

Izpostavil bi prof. Jinxiu (Jenny) Yan iz Kitajske, ki je podpredsednica Mednarodnega združenja za tunele in podzemlje (ITA), podpredsednica Kitajskega društva za predorske in podzemne gradnje CCES in namestnica generalnega direktorja China Railway Academy.  Profesorica Yan že več kot 30 let dela kot svetovalka inženirka in raziskovalka na številnih velikih projektih gradnje predorov. O tem bo govorila tudi na Svetovnem gradbenem forumu v Ljubljani. Na forumu bo svoje znanje delila tudi prof. Antonia Moropoulou iz Grčije, ki je profesorica na Nacionalni tehnični univerzi v Atenah in predsednica generalne skupščine Tehnične zbornice Grčije. V predavanju se bo posvetila trajnostnemu ohranjanju sodobnih in zgodovinskih stavb in infrastrukture.

Zasledili smo, da bosta med glavnimi govorci tudi slovenski strokovnjak prof. dr. Peter Fajfar in britanec dr. Mark Coleman. O čem pa bosta govorila onadva?

Tako je, ne moremo mimo slovenskega akademika prof. dr. Petra Fajfarja, profesorja na Univerzi v Ljubljani in člana Slovenske inženirske akademije. Na forumu bo spregovoril o tem, kako graditi potresno odporne konstrukcije in kateri so ključni elementi potresne odpornosti. Četrti ključni govorec na otvoritvi foruma, dr. Mark Coleman, pa sodeluje pri prenovi železniške infrastrukture v Londonu z uporabo integralnega informacijskega modeliranja zgradb. Gre za enega največjih projektov v Evropski uniji, vrednega več kot 17 milijard evrov, dr. Coleman pa nadzira delovanje 3D modelov izvedbene dokumentacije.

Intervju je pripravila Mojca Vakselj


Nazaj