S predsednikom Sindikata farmacevtov Slovenije Damirjem Domjanom smo se pogovarjali o tem, kaj lahko ljudje za varno uporabo zdravil naredimo sami in kako nam lahko pomagajo magistri farmacije – farmacevti. »Predpiše se nepotrebna količina zdravil, sploh glede na to, koliko neporabljenih zdravil in zdravil s pretečenim rokom veljavnosti ljudje prinašajo nazaj v lekarne,« ocenjuje prvi med farmacevti Damir Domjan. V poletnih dneh, ko se odpravljamo na dopust, morajo po njegovih besedah kronični bolniki pomisliti tudi na ustrezen transport zdravil, ki jih jemljejo vsakodnevno, in sicer v hladilnih torbah na primernih temperaturah. Za dopustnike, ki jih ne pestijo kronične težave, pa je za začetek dovolj že vitamin C, sončna krema in dovolj tekočine.

Sindikat farmacevtov Slovenije si prizadeva za povečanje prepoznavnosti poklica farmacevta in odgovornosti nalog, ki jih opravljate. Kako poteka vaše delo na vsakodnevni ravni?

Najpomembnejša je prav naša osnovna lekarniška dejavnost, torej preskrba pacientov z zdravili. Tu je vseeno pomembno opozoriti, da ne gre le za zdravila za akutne in kronične bolezni, ampak tudi zdravila, ki so specifična za težja obolenja, na primer draga biološka zdravila. Tu je pomembno, da pacientom farmacevti podamo jasna navodila, kdaj in na kakšen način naj uporabljajo zdravila, kako jih je treba shranjevati. Za nas kot lekarno je seveda pomembno, da zdravila zagotovimo pravočasno kot to zahtevajo predpisi in zagotovimo nemoteno in kontinuirano nabavo tega zdravila posameznemu pacientu. Tu mislim predvsem na zdravila za bolnike, ki uporabljajo draga biološka zdravila.

Ob drugih priložnostih ste v Sindikatu farmacevtov Slovenije že izpostavljali, da je pomembno, da ima farmacevt vpogled v predpisana zdravila in preveri predpisane odmerke. Nam lahko poveste kakšen primer, ko se je to izkazalo za nujno?

Pri sami izdaji vsakega zdravila pacientu je farmacevt dolžan preveriti količino zdravila (dozo in odmerjanje), ki je predpisana s strani zdravnika, poleg tega posebej pripravljamo zdravila v obliki praškov za najmlajše paciente, za dojenčke in otroke. Gre za tista zdravila, ki jih v klasičnih oblikah, torej tabletah, svečkah ali sirupih ni možno dobiti v ustrezni dozi. Tudi za odrasle bolnike pripravljamo v lekarnah določena zdravila, ki jih na slovenskem trgu ni mogoče dobiti v obliki gotovih, tovarniško pripravljenih zdravil, na primer morfinske kapljice, analgetične raztopine, pripravke za oči … Naša dolžnost je, da dozo preverimo in preračunamo glede na težo in starost bolnika ter potem ustrezno ravnamo. V primeru, da je doza prekoračena in je to s strani zdravnika ustrezno označeno, vemo, da je zdravnik zavestno prekoračil običajno dozo iz namena, ki je medicinsko upravičen. V nasprotnem primeru moramo kontaktirati zdravnika oziroma videti, ali je odmerek še v okvirih, ki ustrezajo posamezni bolezni. Včasih doze niso enoznačne, ampak v intervalih. Če je torej odmerek znotraj intervala, tudi če je na zgornji meji, je to še v redu. Naša dolžnost pa je, da vse to preverimo pred izdajo zdravila pacientu. Obenem moramo preveriti tudi kompatibilnost posameznih zdravil med sabo, kar lahko traja nekaj časa. Preverimo še, ali pacient že pozna posamezna zdravila, ki so mu bila predpisana, torej vedno vprašamo, ali je zdravila dobil prvič ali jih je že imel. Vemo, da so ob prvem jemanju možne tudi alergijske reakcije in drugi odzivi, vendar je to redko. Za dojenčke kot rečeno zaradi odmerkov pripravljamo praške in v zadnjem času tudi vedno več sirupov, ki za starše predstavljajo prednost, saj jih otroci rajši zaužijejo. Po drugi strani je lahko slabost sirupov v primerjavi s praški to, da pri praških, ki so bili pripravljeni v enoodmerni obliki, ni bilo možnosti napake pri odmerjanju, pri sirupu pa morajo starši predpisano dozo odmeriti sami, pri čemer lahko pride do napake. Vseeno so po naših izkušnjah starši zelo pazljivi in vedno rajši vprašajo, če je karkoli nejasnega, tako da nimamo slabih izkušenj.

Lahko poveste kaj več o storitvi pregled uporabe zdravil, ki jo ponujate v lekarnah? Komu priporočate pregled uporabe zdravil?

Predvsem tistim pacientom, ki jemljejo več kot pet zdravil hkrati. To se pogosteje pojavlja pri starejših ljudeh kot pri aktivni populaciji. Prvi pokazatelj, pri katerem pacientu ponudimo možnost te storitve, je prav število sočasnih zdravil, ki presega pet, saj se pri takšnem številu poveča možnost za neželene interakcije. Naloga farmacevta je, da to pregleda in ugotovi, ali takšne neželene interakcije morebiti obstajajo, ter seveda na to opozori tudi zdravnika. Pri pregledu uporabe zdravil gre za zdravila, predpisana na recept. Pri prehranskih dopolnilih ljudi sproti opozorimo zlasti na šentjanževko in grenivko, ki vplivata na delovanje velikega števila zdravil, tako da povečata ali zmanjšata njihovo učinkovitost, ker se presnavljata po enakih encimskih poteh kot mnogo zdravil. Tudi sama prehrana pomembno vpliva na delovanje določenih zdravil. Vendar na to farmacevti opozorimo vsakogar ob izdaji zdravil, predvsem za na primer hipertenzijo, kardiovaskularna obolenja, povišan holesterol, sladkorno bolezen, duševne bolezni ali zdravilih za onkološke bolnike in ne le v okviru storitve pregleda uporabe zdravil.

Ali kot farmacevt ocenjujete, da kot družba preudarno ravnamo z zdravili in jih preudarno uporabljamo?

Točnih podatkov v tem trenutku nimam, imajo jih veledrogerije. Moja osebna ocena pa je, da se predpiše nepotrebna količina zdravil, sploh glede na to, koliko neporabljenih zdravil in zdravil s pretečenim rokom veljavnosti ljudje prinašajo nazaj v lekarne. To kaže na dvoje: ali ljudje zdravil ne jemljejo redno, en del pa je tudi takih, kjer je zaradi delno ali v celoti spremenjene terapije prišlo do situacije, ko so pred to spremembo predpisana zdravila postala neuporabna. Naše delo zajema tudi preventivno svetovanje o vseh posameznih boleznih in težavah s katerimi se soočajo pacienti, poleg tega pa svetujemo o zdravem življenjskem slogu, saj smo najlažje in najhitreje dostopni strokovni zdravstveni delavci v zdravstvenem sistemu. Vse naše svetovanje je za paciente brezplačno in na žalost Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije nima nobenega posluha, da bi primerno ovrednotil celotno delo farmacevta.

Glede na to, da je poletje čas dopustov, kaj bi svetovali ljudem, ki se odpravljajo na morje? Na kaj naj pazijo in katera zdravila je dobro imeti s seboj?

V vsakem primeru mora vsak bolnik, ki redno uporablja določeno vrsto zdravil, vzeti s seboj zdravila, ki jih vsakodnevno uporablja. Bolniki, ki uporabljajo zdravila za sladkorno bolezen, kot je na primer inzulin, morajo ustrezno pripraviti tudi transport teh zdravil, morajo torej imeti hladilne torbe, ki bodo omogočile shranjevanje inzulina na primerni temperaturi. Dobro je s seboj na dopust vzeti tudi kakšne vitamine, na primer vitamin C, ki je antioksidant. Če greste na morje in se boste izpostavljali soncu, absolutno vzemite s seboj sončno kremo in upoštevajte navodila strokovnjakov glede sončenja, se pravi kdaj in koliko smo lahko na soncu in da se v najbolj izpostavljenih urah izognemo sončenju. Piti je treba dovolj tekočine, ker se poleti dosti bolj potimo in izgubljamo tekočino, ki jo je treba nadomeščati. Prilagoditi je treba tudi prehrano, da je lažja in primerna za vroče dni.

Pogovarjala se je Maja Godeša.


Nazaj