Daniel Carrera govori o vodenju največje regije za družbo UPS izven ZDA, kjer je odgovoren za upravljanje in delovanje več kot 50.000 UPS-ovih zaposlenih v 56 državah in ozemljih. Tudi med pandemijo regija Evropa še naprej raste kot globalno vozlišče v UPS-ovem omrežju, izpolnjuje rastoče zahteve spletne trgovine ter igra ključno vlogo pri dostavi cepiv iz Evrope v Azijo, na Bližnji vzhod, v Severno Ameriko in v Afriko.

Pogovarjali smo se z drugim predsednikom UPS-a iz Evrope in prvim, ki prihaja iz Španije. Pred imenovanjem na trenutni položaj je deloval na več vodstvenih položajih v regiji; nazadnje je bil predsednik za Zahodno Evropo (West Europe District), hkrati pa je deloval tudi kot mednarodni ambasador za raznolikost in vključevanje. Tako je imel ključno vlogo v petletnem investicijskem ciklu v tej regiji, vrednem 2 milijardi USD, s katerim je podjetje izboljšalo hitrost svojih storitev, razširilo svoje zmogljivosti ter izpolnilo vse večje zahteve, ki so rasle predvsem na račun spletne trgovine, zdravstva in mednarodne trgovine.

Kako bi opisali svoj slog vodenja?
Osredotočen na stranke in zelo vključujoč. Od vse ekipe pričakujem, da si bo, tako kot jaz, zadala poslanstvo, da je stranka v središču naše pozornosti, ne glede na to, kaj počnemo. Potreba po takšni osredotočenosti obsega vse funkcije. Vključevanje je kritičnega pomena. Do vključevanja pride, ko imajo vsi priložnost in dovolj samozavesti, da v celoti sodelujejo pri doseganju poslovnega uspeha. Ustvarjanje okolja, v katerem bo cvetela takšna inkluzivnost, takšno vključevanje, je bistveno in je moj cilj pri vodenju. Pri svojem delu za UPS in v življenju nasploh sem bil že ničkolikokrat hvaležen za priložnost, da sem lahko živel, se učil in delal po vseh ZDA in na mnogih trgih v Evropi.

To lahko vidite vsak dan v katerem koli obratu UPS. Raznolikost širi naš nabor zamisli, spodbuja našo ustvarjalnost in povečuje našo zmožnost za odzivanje v okoliščinah, ki se ves čas spreminjajo. Pomaga nam predvideti težave in potrebe naših strank. Evropa je jezikovno in kulturno raznolika, prebivalci njenih mest pa govorijo stotine jezikov z vsega sveta. Pri zagotavljanju storitev tem skupnostim je naša raznolikost prednost – omogoča nam, da vzpostavimo stik z enako raznolikim naborom strank in podjetij, ki računajo na nas, da bomo še naprej premikali svet naprej, tako da bomo dostavljali tisto, kar je najpomembnejše. Ključ do nadaljnje krepitve UPS je spodbujanje in ohranjanje odprtega delovnega okolja, ki temelji na zaupanju in v katerem lahko cenimo svoje razlike ter se iz njih učimo.

UPS je skozi rast svojega omrežja že uporabil izraz "vključujoča trgovina". Pojasnite nam, kaj vam to pomeni
Mala in srednje velika podjetja (MSP) predstavljajo 99 % vseh podjetij v EU. Po podatkih Evropske komisije v mnogih sektorjih predstavljajo več kot 50 % celotnega izvoza. Ta mala podjetja so močni viri rasti – in jaz si želim, da bi moje ekipe pri tej rasti še naprej nudile potrebne storitve in podpirale to rast. V zadnjih dveh letih sem si prizadeval, da je UPS začel igrali pomembno vlogo pri podpiranju rasti malih podjetij po vsej regiji, in sicer s pobudami, kot je Women Exporters Program (program žensk izvoznic) v Turčiji, v okviru katerega smo pomagali več kot 600 podjetnicam, proizvajalkam in zadrugam. Moje delo je vključevalo tudi podporo izboljšavam našega omrežja v Evropi z odpiranjem novih obratov v Pragi na Češkem, v kraju Prato v Italiji ter v Barceloni v Španiji, kjer smo odprli svoje prvo avtomatizirano vozlišče s certifikatom LEED (Vodenje in energija pri okoljskem oblikovanju in načrtovanju).

V medijih je veliko govora o cepivih. Povejte nam, kako to poteka z vidika nekoga, ki je znotraj, in kako pametno logistično omrežje zagotavlja storitve po vsem svetu iz Evrope
UPS je sodeloval v boju proti COVID-19 že od samega začetka – zares, samega začetka. UPS Foundation je že januarja lani poslala 2 milijona mask v Wuhan, ko je preostanek sveta še razmišljal o učinkih tega, kar takrat sploh še ni bilo razglašeno za pandemijo. Če preskočimo na prve dostave cepiv v Kanado, vidimo podobnost: naše pametno globalno logistično omrežje je bilo postavljeno, delovalo je in bilo je pripravljeno. Pošiljke v Kanado so šle skozi naše najpomembnejše središče v Evropi, to je naše vozlišče za letalski transport v Kölnu. Brez UPS-ovega evropskega vozlišča si sploh ne moremo predstavljati globalnega odziva na to pandemijo. Prav to vozlišče je omogočilo naš globalni odziv.

Zahvaljujoč večletnim vlaganjem v svoje omrežje za dostavo pošiljk iz zdravstvene panoge ter večmesečnemu načrtovanju in pripravam smo lahko dostavili prve pošiljke cepiv po ZDA, Kanadi, Evropi in delih Azije. Naši partnerji zaupajo zanesljivosti in učinkovitosti našega pametnega logističnega omrežja. Zagotovimo lahko sprotno sledenje in spremljanje ter na nekaj metrov natančno določimo trenutno lokacijo kritičnih medicinskih pošiljk, kar je izjemno pomembno, če upoštevate vrednost vsakega cepiva. Naše enote v Evropi, vključno z našim središčem UPS Healthcare in zamrzovalnimi skladišči na Nizozemskem ter vozliščem za zračni transport v Kölnu, so v osrčju prizadevanj, da tisto, kar je najpomembnejše, dostavimo pravočasno, pri pravi temperaturi, v skupnosti po vsem svetu. Na naši strokovnosti temelji tudi naše sodelovanje s COVAX in Gavi, zavezništvom za cepiva, v okviru katerega smo omogočili prve dostave 20 milijonov odmerkov v države, ki niso imele zadostnega dostopa do cepiv, tudi za najpomembnejše skupine prebivalcev, kot so zdravstveni delavci. Smo del globalne koalicije za dostavljanje cepiv v obsegu, ki je doslej brez primere. V čast nam je, da smo del polti do okrevanja.

UPS-ovo poslanstvo je zapisano takole: "Dostavljamo, kar je najpomembnejše, in tako premikamo naš svet naprej." Kaj vam pomeni poslanstvo in kako nameravate voditi delovanje v Evropi?
Kadar koli uvajate velike spremembe, v poslovnem svetu ali v življenju sicer, morate ugotoviti, kaj je pomembno. Svoje poslanstvo smo oblikovali in tako zapisali lani, sredi pandemije, in odtlej se ga držimo. Zares sporoča, kaj počnemo za svoje stranke v svetu, kjer dostava pošiljk še nikoli ni bila tako pomembna. In naše poslanstvo še nikoli ni bilo tako nujno. UPS-ovi zaposleni so delovali kot nujni delavci na prvih bojnih črtah in dostavljali vse od prenosnih računalnikov učencem, dijakom in študentom, ki so se šolali od doma, zaščitne opreme nujnim delavcem, izdelkov malih podjetij, ki so nenadoma svojo prodajo morala preseliti na splet, do cepiv, ki rešujejo življenja. Naša evropska mreža še naprej raste kot globalno vozlišče, izpolnjuje rastoče zahteve spletne trgovine ter igra ključno vlogo pri dostavi cepiv iz Evrope v Azijo, na Bližnji vzhod, v Severno Ameriko in v Afriko.

Če pogledamo v prihodnost, moramo igrati bistveno vlogo v trajnostnem okrevanju Evrope po pandemiji. Omrežje za dostavo medicinskih izdelkov, ki je med najboljšimi na svetu in ga danes uporabljamo za pošiljanje cepiv proti COVID-19, bomo jutri uporabljali za rastoči biofarmacevtski trg. Potreba po tehnološko naprednih dobavnih verigah z nadzorovano temperaturo bo le še rasla in doslej smo pokazali, kako hitro lahko prilagodimo svojo zmogljivost, da izpolnimo posebne zahteve v tem hitro rastočem sektorju. Nadaljnja pospešena digitalizacija poslovanja, krepitev odpornosti globalnih dobavnih verig in ustvarjanje resnično nizkoogljične družbe so v osrčju naših prizadevanj, da svojim strankam pomagamo ne le pri okrevanju, temveč tudi pri nadaljnji rasti in uspehu. A za to moramo razmišljati ambiciozno. In tako tudi delovati!

Med drugim bomo 50.000 UPS-ovim zaposlenim po vsej Evropi omogočili, da dosežejo svoj polni potencial in da čutijo, da imajo moč za razvijanje novih strategij in rešitev. Vemo, da moramo storiti še veliko. Svet se spreminja pred našimi očmi s hitrostjo, ki ji še nismo bili priča, in da bi ga lahko še naprej premikali naprej, moramo biti inovativni tudi v svojem pristopu k vlogi partnerjev svojim strankam.

Mnogi vodje v poslovnem svetu govorijo o trajnosti, a kaj ta pomeni vam?
Podnebne spremembe vplivajo na vsak kotiček našega sveta in nujno je, da v skupnostih, kjer delamo in živimo ukrepom proti podnebnim spremembam damo ustrezno moč ter jih pospešimo. Evropa je pri tem vodilna. Ko smo si leta 2016 zadali deset ciljev glede trajnosti, smo oblikovali tudi svojo ambicijo po preoblikovanju načina UPS-ovega delovanja. Ustvarjanje trajnostnih rešitev, vlaganje vanje ter inovativno razmišljanje, ki je pri tem potrebno, igrajo pomembno vlogo v katerem koli podjetju, saj spodbujajo ustvarjalnost, učinkovitost in sodelovanje, ki koristi vsem.

Svoj prvi pilotski projekt dostave na električnih kolesih smo uvedli v Hamburgu v Nemčiji že leta 2012. Danes v mestih po vsem svetu razvijamo več kot 30 projektov za logistiko v urbanih okoljih. Projekt v Hamburgu je razblinil mit, da je trajnost možna samo na račun slabše zmogljivosti in učinkovitosti. Samo poglejte naše novo vozlišče v Barceloni, ki je naš prvi obrat, ki ustreza merilom energijske učinkovitosti LEED in sortira 22.000 paketov na uro – več kot 2,5-krat toliko kot obrat, ki smo ga nadomestili s tem. S temi pobudami in trudom UPS-ovih zaposlenih nam je uspelo doseči štiri izmed naših ciljev polno leto prej, kot smo načrtovali, pri tem pa smo še izboljšali svoje poslovanje in ponudbo za stranke.

Zdaj moramo pospešiti svoja prizadevanja in nadaljevati svoje delo, pri katerem smo vodilni na svetu. Še posebej se veselim našega partnerstva z Arrival ter prihodnosti naše flote. A obstajajo še mnoga druga področja, na katerih lahko dosežemo smiseln napredek ne le pri trajnosti, temveč tudi pri poslovni učinkovitosti. Naj posebej jasno poudarim: ukrepanje proti podnebnim spremembam ni le pravilno – je tudi poslovno smiselno. Videti je še daleč, tako po lokaciji kot na koledarju, a letos se bo odvil Expo 2020 v Dubaju. Ali imate kakšne načrte za sodelovanje, glede na veliko število evropskih držav, ki imajo tam svoje paviljone in ki poslujejo v tej regiji?

Kot sem že dejal, je UPS predan ustvarjanju bolj trajnostne družbe – in bolj trajnostnega sveta. Zamisli, ki so ključne za Expo 2020 – priložnost, mobilnost in trajnost – so v osrčju UPS-ovega delovanja in ponosni smo, da smo uradni logistični partner te prireditve. V okviru tega partnerstva sodelujemo s številnimi evropskimi državami, ki načrtujejo dostavo svojih paviljonov in ki postavljajo izzive našim prihodnjim zamislim. Ko upoštevate samo velikost Expa – prireditveni prostor ima površino 600 nogometnih igrišč, sodeluje pa 190 držav – si lahko predstavljate logistične izzive, ki jih predstavlja. Pri tem v celoti izkoriščamo svoje omrežje za kopenski, letalski in pomorski transport, da zagotovimo kritične dostave, vključno s strukturami iz ogljikovih vlaken, izdelanimi v Nemčiji in velikimi 21 × 30 metrov, ki bodo predstavljale vhod na celotni Expo. Milijoni ljudi bodo šli skozi ogromna vhodna vrata, ki jih je UPS dostavil za majhno nemško podjetje, ki je ročno izdelalo prvi del Expa, ki ga bodo doživeli obiskovalci.

Pomen dogodka in našega partnerstva pa močno presega zgolj logistiko. Gre za promocijo najboljših inovacij ter zamisli s področja trajnosti in javno-zasebnih partnerstev. Mi pri tem sodelujemo na več načinov, od štirikolesnikov in triciklov na električni pogon do predstavitve zadnje generacije električnih vozil UPS, ki so jih izdelali evropski proizvajalci. Za UPS je bistvo našega dela za Expo le eno: pripeljati Evropo in ves svet v Dubaj.

Imate kakšne besede za konec našega pogovora?
Pravzaprav ni besed, s katerimi bi opisal, kako počaščen sem, da imam to vlogo. Veselim se svojega nadaljnjega dela z našimi izjemnimi strankami – brez njih tudi mi ne bi bili, kjer smo – in to pojasnjuje močno osredotočenost na stranke, ki mu boste lahko priča tudi v prihodnje. S svojo širšo ekipo bom skrbel, da bodo UPS-ovi zaposleni po vsej Evropi še naprej dostavljali, kar je najpomembnejše, in tako premikali svet naprej.

Svet se spreminja pred našimi očmi s hitrostjo, ki ji še nismo bili priča, in da bi ga lahko še naprej premikali naprej, si moramo neprestano zastavljati izzive ter skoznje razvijati nove strategije in rešitve. Lani se je naše evropsko omrežje še naprej razvijalo, bilo je vodilno v boju proti pandemiji in odzivu nanjo in nudilo je podporo hitro razvijajočim se trgom spletne trgovine. Kot sem dejal, štejem si v čast, da sem na čelu te regije in naših ljudi po vsej Evropi. Veselimo se prihodnosti skozi prizmo naših strank, ki se vsak dan zanašajo na UPS in na naše vrhunsko omrežje.

Intervju je pripravila Snežana Delakorda


Nazaj