David Fink je svoje življenje posvetil zlatu. Po končani srednji biotehniški gimnaziji in poklicni zlatarski šoli v Celju se je odločil pridobiti še podjetniška znanja, zato se je vpisal tudi na Gea College. Trenutno na podiplomskem študiju komerciale končuje magistrsko nalogo. Fink živi in diha z nakitom. Ljubezen do nakita mu je bila, kot pravi sam, položena v zibelko. Že od rane mladosti je namreč tesno vpet v delo v družinskem podjetju, v Zlatarni Aura in Zlatarni Karat v Novem mestu.

Ukvarjate se z izdelovanjem nakita po naročilu. Kako pri tem usklajujete želje strank, modne trende in vaš čut za estetiko?

Stranka je vedno na prvem mestu. S svojo strokovnostjo in znanjem ji svetujem, predstavim nakit, potem se seveda odloči sama. Sledenje trendom pri oblikovanju nakita je zame zelo pomembno. Tako dobim navdih tudi za svoje ideje, ki so kot moj otročiček. V vsak kos nakita želim vplesti prav posebno zgodbo.

Med drugim ste specializirani tudi za poročne prstane, vaših poslovalnicah imate več kot 500 modelov …

Vsak par, ki pride po poročna prstana, nosi svojo zgodbo in svoje posebne želje. Največkrat  ima pri izbiri nevesta zadnjo besedo, seveda pa tudi sam rade volje svetujem. Poleg vizualne všečnosti vsak prstan nosi tudi  čustveno vrednost, ki jo pari vtkejo v poročna prstana z napisom.

Soustvarjate zgodbo o posebnem prstanu Pavitri, ki ga izdelujete samo v vaših zlatarnah. Mi lahko zaupate njegovo skrivnost? Ali je res, da prinaša bogastvo?

Na Pavitri sem zelo ponosen. V Vedah, indijskih svetih spisih je zapisana točno določena receptura za ta poseben prstan. Uporabljamo kombinacijo čistega zlata, čistega srebra in čistega bakra, izdelati ga je treba ob točno določenih dnevih v mesecu, glede na položaj planetov, in ga nato skrbno napolniti še z Lunino energijo. Prstan pozitivno in rastoče vpliva na vsa področja v življenju, še posebej na ljubezen, bogastvo in uspeh v poslu. Zelo smo bili zadovoljni, ko smo začeli dobivati prve povratne informacije. Takoj na začetku je ena izmed naših zaposlenih zadela nov avto. V spomin se mi je vtisnila stranka, ki je s solzami v očeh pripovedovala, kako se ji je življenje povsem spremenilo, in to na vseh področjih. Zaljubila se je, poplačala dolgove in stopila na novo uspešno poslovno pot.

Splošno prepričanje je, da so z nakitom bolj povezane ženske …

V samem poklicu zlatar je več moških kot žensk. Zlatarstvo je obrt, za katero se je potrebno izučiti. Svoje znanje sem dobil od očeta, ki je tudi mojster zlatar. Sicer je moje življenje že od malih nog povezano z žlahtnimi kovinami. Tehnično znanje sem dobil od očeta, ljubezen do nakita pa od mame. V družinskem podjetju, ki ima v Novem mestu in Črnomlju že štiri poslovalnice, ne samo nadaljujem tradicijo, ampak pomagam soustvarjati nove zgodbe, v katerih intenzivno sledimo sodobnim trendom in željam naših strank.

Vašo ponudbo dopolnjujejo tudi personalizirani cekini s portreti.

Res je. Stranke so nas spraševale po tem posebnem kosu, zato smo se odločili, da z njim obogatimo našo ponudbo. Cekin predstavlja krog in krog je simbol zaščite, večnosti, harmonije. S personaliziranim cekinom podarimo poleg vrednosti tudi delček sebe. Cekin je primerno darilo ob večjih dogodkih, obletnicah, rojstvu otroka.

Kaj bi svetovali dekletom in ženam pri izbiri nakita?

Nakit ni samo okras človeka. Vrednost nakita ni samo v njegovi ceni. Prava vrednost nakita je njegova zgodba, ki se naknadno vtke v žlahtno kovino. Vtke se ljubezen moža, ljubimca, staršev ali pa si ga podarimo kar sami in nas tako opominja na ljubezen do sebe. Estetsko vrednost vedno dopolnjuje tudi simbolna vrednost. Največ šteje ljubezen na prvi pogled – ko nam pri izbiri nakita določen kos pade v oči in se vanj zaljubimo.

Intervju je pripravila in izvedla Špela Stramšek.