»Za dobre in perspektivne kandidate na trgu dela vedno obstaja borba in delodajalci, katerih podjetje ima dober ugled, bodo zagotovo imeli večjo izbiro,« je prepričan Edmond Široka, ustanovitelj podjetja Xpress Job, ki se danes ukvarja z zaposlitvenim svetovanjem, osredotočenim na digitalno zaposlovanje in izgradnjo ugleda delodajalca. Nadobudni študent GEA College Fakultete za podjetništvo se je sicer prvotno, pred dobrimi štirimi leti, na samostojno poslovno pot podal z nekoliko drugačno poslovno idejo.

Podjetje Xpress Job, ki ste ga ustanovili pred več leti, se danes osredotoča na digitalno zaposlovanje in izgradnjo ugleda delodajalca. Nam lahko poveste kaj več o tem?

Že več let sem aktivno vpet v zahteve in tudi potrebe, ki se pojavljajo na trgu dela. Na podlagi večletnih izkušenj in sprememb na tem področju smo se v začetku letošnjega leta usmerili oziroma osredotočili na osebna svetovanja podjetjem. Delodajalcem pomagam iskati talentiran kader, razmišljam o tem, kako pritegniti najbolj ustrezne potencialne delojemalce in jim na dolgi rok svetujem, kako naj si zgradijo ugled njihove blagovne znamke oziroma celotnega podjetja.

So podjetja pri nas že prepoznala pomembno vlogo vašega dela?

Za dobre in perspektivne kandidate na trgu dela vedno obstaja borba in delodajalci, katerih podjetje ima dober ugled, bodo zagotovo imeli večjo izbiro. Danes pa pozornosti dobrega kadra ne pritegnemo več zgolj z objavo razpisa na različnih zaposlitvenih portalih. Določena podjetja se, seveda, že zavedajo tega, da morajo igrat na neko drugo noto. Skupaj s poslovnimi partnerji sodelujem s podjetji, ki pri zaposlovanju želijo iti korak dlje. Gre pa predvsem za projektno delo, ki je v osnovi zelo pestro in zanimivo.

Ko ste pred več leti ustanovili podjetje, ste razmišljali nekoliko drugače – Xpress Job je bil osnovan kot posebna spletna zaposlitvena platforma. Kaj so bile njene ključne ideje?

V času študija na GEA College Fakulteti za podjetništvo sem v celoti razvil srednješolsko idejo o posebni spletni platformi, ki bi iskalcem zaposlitve ponudila nekaj več. Takrat je nastala platforma, prek katere so se kandidati delodajalcu lahko predstavili s pomočjo videa. Svoje prednosti in znanja so jim lahko predstavili s pomočjo klepeta v živo, avdio-video klica in tudi drugih storitev.

Z omenjenim projektom ste kot dijak tudi zmagali na državnem tekmovanju Mladi podjetnik, ki ga organizira GEA College Fakulteta za podjetništvo, kar je na nek način potrdilo potencial vaše ideje. Kako to, da ste se kasneje odločili za nekoliko drugačno pot in spremembo poslovnega modela?

Zmaga na tekmovanju me je motivirala za delo in razvoj podjetniške ideje. Prav tako pa mi je v prvi vrsti omogočila tudi vpis v prvi letnik študija na GEA College Fakulteti za podjetništvo, brez katerega bi se težje podal na samostojno poslovno pot. Spremembe poslovnega modela nisem načrtoval, zgodila se je povsem naključno. Eden izmed prvih naročnikov se je zanimati za tehnologijo, ki je bila v ozadju spletne platforme in po tehtnem premisleku sem se odločil za preobrat. Z aktivnim delom na spletni platformi sem namreč spoznal, da je iskanje službe vse bolj zahteven proces, ki se ga pogosto na napačen način lotevajo vsi vpleteni, tako iskalci zaposlitve kot tudi delodajalci. Prav s slednjimi sedaj ustvarjamo uspešne zgodbe, saj smo prepričani, da prav dober kader v precejšnji vpliva na uspešnost podjetja. K takšni odločitvi je nekaj prispeval tudi program Pospeševalnika ABC, ki sem se ga udeležil, saj so me nova znanja in tudi poznanstva, usmerila na to nekoliko drugačno podjetniško pot.

Omenili ste, da vam je nagrada omogočila vpis v prvi letnik na GEA College Fakulteti za podjetništvo. Kako se spominjate študija podjetništva, v katerega ste zajadrali iz srednje farmacevtske šole?

Že v srednji šoli sem vedel, da se bom enkrat podal na samostojno poklicno poti. Zanimivo je predvsem to, da na srednji farmacevtski šoli nisem imel neke konkretne povezave s podjetništvom. Tovrstna predavanja smo imeli mogoče največ enkrat na teden po eno uro. A želja po dinamiki, dogajanju in neenoličnem delu je že ves čas del mene.

Na GEA College Fakulteti za podjetništvo sem dobil ogromno teoretičnega znanja. Prav tako pa sem na podjetništvo lahko pogledal tudi iz druge perspektive, saj je študij močno prepleten tudi s prakso. Ker sem prav v tem času aktivno razvijal svojo poslovno idejo, mi je bil takšen način študija v veliko pomoč. Pridobljeno znanje sem hitro sestavil v neko smiselno celoto in ga prenesel tudi v prakso, v svoje podjetje.

V spominu mi je ostal tudi oseben odnos s predavatelji, njihova odprtost in domačno vzdušje. Vedno smo jih lahko vprašali karkoli in njihovi nasveti so mi bili velikokrat v pomoč.

Lahko bi rekli, da ste v kratkem času sprejeli dve pomembni poslovni odločitvi. Nam lahko za konec poveste, kaj po vašem mnenju oblikuje uspešnega podjetnika?

Glavna lastnost vsakega je zagotovo vztrajnost, saj je vsaka podjetniška pot zelo razgibana. Včasih nam gre super, včasih pa lahko naletimo na ovire, zato moramo biti vztrajni in ne smemo obupati takoj ob prvi ali drugi oviri. Med prvimi lastnostmi pa sta tudi želja po prilagajanju in pridobivanju novih znanj. Če imamo te lastnosti, se vsega ostalega lahko naučimo. Seveda pa se situacije neprestano spreminjajo in na to moramo bit pripravljeni, moramo jih razumeti in hkrati moramo znati razmišljati drugače, biti fleksibilni.

Intervju je pripravila in izvedla Laura Štraser.

Foto: osebni arhiv


Nazaj