Edvard Kadič je že pred 15 leti oral ledino na področju samozavesti in govorice telesa. Danes vodi Delta Life Coaching Akademijo in je avtor sedmih knjig. Zadnja, Samozavest je seksi, je izšla konec lanskega leta in se  v samo nekaj tednih zavihtela med najbolje prodajane knjige v Sloveniji.  V njej avtor govori o samozavestni govorici telesa, ki marsikdaj o posamezniku pove več, kot njegove besede.

»Če se človek obnaša samozavestno, bo začel tudi razmišljati samozavestno in obratno. Daleč najbolj učinkovit nasvet, ki ga v življenju lahko dobimo, je nasvet stare mame: Drži se pokonci. Ko se dvignemo in raztegnemo, se tudi mentalni tok v hipu spremeni. Ljudje potrebujejo informacije o tem in pravo usmeritev,« pravi Kadič.

S tem namenom 17. aprila organizira konferenco Samozavest je seksi, na kateri bo prek osebnih zgodb, izkušenj in nasvetov predavateljev Borisa Kobala, igralca in humorista, mag. Andreje Jernejčič, strokovnjakinje za piar, in Jadranke Juras, pevke in solistke, pokazal, kako se da samozavest razviti.

Gospod Edvard Kadič, veljate za najbolj prepoznavnega strokovnjaka za komunikacijo in osebnostni razvoj v Sloveniji. Med ostalimi izobraževanji ste opravili tudi osebno šolanje pri znamenitem Bobu Proctorju.

Bob Proctor je moj mentor in učitelj na področju Life Coachinga, ki je že pred 50-imi leti prepoznal potrebo po trenerjih, life coachih. Verjetno je prav to eden od razlogov, da je z leti zgradil mednarodno korporacijo za coaching, kot osrednji učitelj je nastopil v filmu Skrivnost, povabljen je bil v studio k Oprah Winfrey, Ellen de Generes in Larryju Kingu, pri njem pa s(m)o se izobraževali verjetno najboljši life coachi na svetu. Svoja znanja na tem področju sem dopolnjeval tudi pri dr.Paulu Eckmanu, verjetno največji avtoriteti na svetu na področju raziskav čustev, dr. Dacherju Keltnerju (Berkeley), dr. Richardu Bartlettu (informacijska polja), itd. V kategoriji osebnostnega razvoja, če želiš biti res dober, preprosto moraš biti ves čas v stiku z najboljšimi na svetu, saj je pritisk mazačev in iskalcev hitrega zaslužka res izjemen.

Podobno kot Proctor v ZDA, ste v Sloveniji ledino na tem področju orali vi. Ali danes Slovenci cenimo vaš poklic in osebnostni rasti in razvoju samozavesti  namenjamo več pozornosti, kot recimo pred 15 leti?

Ko sem začel, ta tema v slovenskem prostoru tako v gospodarstvu in politiki kot tudi širše še ni bila razvita. Slovenci smo sicer nasploh znani po tem da vsi vse vemo o vsemu. Ko sem začel aktivno promovirati zavedanje o pomenu razumevanja govorice telesa, je bilo to pogosto razumljeno kot govorjenje o nečem, kar že vsi vemo. Vendar pa je prav razumevanje govorice telesa, torej izražanja čustev skozi telo, ključno za našo empatijo, komunikacijo kot takšno, da razvoja emocionalne inteligence niti ne omenjamo. Verjetno se danes lahko zahvalim predvsem svoji  vztrajnosti in zaupanju v idejo, da delam nekaj pomembnega, da lahko danes vsepovsod po Sloveniji slišite sklicevanje na govorico telesa kot na enega od najpomembnejših virov informacij o občutjih sogovornika. Podobno se mi je zgodilo tudi s pojmom samozavesti. Vprašajte ljudi, kaj  je tisto, kar jih najbolj pritegne pri drugih in velika verjetnost je, da bo med prvimi odgovori prav pojem samozavesti ter nekoliko širši pojem osebne karizme, pri kateri je jedro prav samozavest. Danes imajo mnogi težave s samozavestjo, kar se izraža predvsem pri javnem nastopanju, s katerim se pogosto srečujejo ljudje na vodilnih mestih. A interes za izboljšave  raste. Vedno več je takih, ki se zavedajo, da je naložba v njih same, v njihovo osebno rast in samozavest, nekaj najboljšega, za kar se lahko odločijo.

Izjavili ste, da  v življenju vsakdo potrebuje trenerja, kaj natanko ste mislili s tem?

Trener človeku stoji ob strani in mu pomaga prepoznati njegovo dodano vrednost v tem svetu zato, da postane srečnejši, bolj zadovoljen v življenju in uspešnejši pri doseganju svojih ciljev. Zadnjih 15 let živim od tega, da ljudem pomagam razumeti notranje delovanje človeka, predvsem mislim na neločljivo povezanost med mislimi, čustvi in telesom. Pri ljudeh se trudim povezovati njihova obstoječa znanja na takšen način, da imajo več od življenja. Ko potegnem črto pod svoje delo, tako nisem nič drugega kot trener (op. angleško: coach). Ob tem pa imam še to srečo, da sem velik del svoje kariere preživel v gospodarstvu, na najvišjih položajih v Sloveniji. To mi je pomagalo pridobiti prakso na področju vodenja ljudi, motivacije in seveda razumevanja odnosov med vodjo in zaposlenimi. Ne pozabimo, da je kar polovica našega dobrega počutja na delovnem mestu vezana na naš odnos z nadrejenim.

Na kakšen način vašim strankam pomagate priti do tega, da prepoznajo svoje potenciale in živijo v skladu s svojimi željami in sposobnostmi?

Proces life coachinga ni sistem, kjer slediš nekakšnemu napisanemu protokolu korakov, temveč je proces, ki sicer ima svoje zakonitosti, nima pa popolnoma jasne strukture. Prav zato je res dobrih life coachev tako malo. Gre namreč za osebni stik s stranko (posameznikom ali skupino), ki mora biti podprt z zelo širokim naborom znanj na področju psihologije, filozofije, sociologije, komunikacije, čustev, motivacije, ciljev in delovanja telesa. Ena od mojih ključnih nalog v tem procesu je, da kompleksno znanje predstavim na preprost način, s katerim človeka lahko pripeljem do „A-ha“ točke. V A-ha trenutku človeku postane jasno, zakaj se stvari dogajajo, tako kot se, hkrati pa se odpre tudi polje ostalih možnosti. Od tega trenutka dalje gre za nov način uporabe njegovega obstoječega znanja ter naravno motivacijo k pridobivanju in uporabi novih znanj. Gre za razumevanje, kaj v praksi pomeni, da človek resnično lahko v življenju doseže vse. Da se je sicer potrebno potruditi, vendar je mogoče. V podjetjih je pogost problem pomanjkanje motivacije, zmagovalne naravnanosti in problematične kulture podjetja, ki ne vodi do želenega uspeha. Ko vodstvo in zaposleni dojamejo, da je mogoče, da torej ne gre le za nek utrinek (običajno) lastnika ali predsednika uprave, se stvari začnejo premikati. Moje delo je zato v začetni fazi pogosto tarča upora, negodovanja in jeze, kasneje pa podlaga za dolgotrajna prijateljstva in hvaležnost.

Prepričani ste, da je samozavest ključna pri doseganju želenih ciljev, pravite pa tudi, da samozavest ni nekaj od boga danega, ampak jo lahko razvije vsak…

Seveda. Že kot otroci se pretežno učimo z zgledi in ne toliko z nasveti, zato je še kako pomembno, da vzgajamo predvsem starše oz. starejše. Torej tiste, ki smo v tem trenutku odgovorni za našo družbo, državo, lahko rečeva tudi ta svet. Pomembno je, da ljudem ponudimo dogodke, knjige in ostala orodja, s katerimi lahko pridejo v stik s pravimi informacijami in odkrijejo ta del sebe. Zato 17. aprila v Ljubljani, tudi organiziramo konferenco Samozavest je seksi, na kateri bomo prek osebnih zgodb, izkušenj in nasvetov predavateljev Borisa Kobala, igralca in humorista, mag. Andreje Jernejčič, strokovnjakinje za piar, in Jadranke Juras, pevke in solistke, pokazali, kako se da samozavest razviti. Upam, da bo to pomagalo slovenskemu narodu, da bo postal bolj  samozavesten.

Intervju je pripravila in izvedla Mojca Vakselj.

Foto: arhiv Edvard Kadič


Nazaj