Tehnološki navdušenec in eden od idejnih očetov projekta Vzorčno mesto, Erik Kapfer, nam je predstavil ta poseben prostor, prvi tovrsten v Evropi. Poseben je zato, ker se lahko v njem vsi, mladi in stari, na zelo moderen in inovativen način pobliže spoznajo s sodobnimi tehnologijami. Kapfer je znanje in izkušnje pet let nabiral v Amsterdamu, kjer se je ukvarjal z razvojem pametnega mesta. V projektu ni sam, saj je idejo razvil skupaj z Miho Cojhtrom, nad celotnim Vzorčnim mestom pa bdi direktorica Andragoškega zavoda Ljudska univerza Velenje Brigita Kropušek Ranzinger.

Erik Kapfer, vi ste Velenjčan. Odšli ste v svet po znanje in izkušnje. Kako to, da ste se vrnili nazaj?

V tujino sem odšel zato, da si tam naberem čim več znanja in izkušenj. Vrnil sem se, da bi pridobljeno znanje predajal naprej v domačem okolju. Zdaj več časa preživim v Sloveniji, saj je bilo s tem projektom, ki smo ga izpeljali v zelo kratkem času, kar veliko dela. Vzorčno mesto je zaživelo v začetku letošnjega leta in takoj poželo velik uspeh, saj nas je obiskalo že več kot tisoč učencev, obiske šol pa imamo v dopoldanskem času rezervirane za kar pol leta vnaprej. Dopoldnevi so namenjeni mladim in vesel sem, da nas obiskujejo šole iz cele Slovenije, v popoldanskih urah in ob sobotah pa je ogled možen za druge posameznike in skupine, družine, stare in mlade, torej vse, ki bi radi izvedeli več o sodobni tehnologiji.

V Vzorčnem mestu se trudite mladim znanost približati tudi z interaktivnimi orodji in virtualno resničnostjo.

Res je, predvsem mladi, pa tudi starejši, lahko v našem mestu na najsodobnejši način raziskujejo, ustvarjajo in širijo svoja obzorja. Pri obiskovalcih želimo spodbuditi radovednost in jim prek interaktivnih orodij približati sodobno znanost. Poudarek dajemo povečevanju digitalne pismenosti pa tudi medpredmetnem povezovanju in podajanju vsebin za mlade. Naš cilj je, da ima po obisku vsakdo boljši vpogled in večje razumevanje tehnologij, ki kreirajo naš svet in življenja.

Kaj vse ste še razvili v tem interaktivnem muzeju sodobne znanosti?

Na Ulici virtualne resničnosti lahko naši obiskovalci, med njimi je največ mladih, občutijo virtualno resničnost in skozi simulacije spoznajo različna delovna okolja, kot so pisarna, rudnik, pekarna in laboratorij. Lahko se preizkusijo v 3D modeliranju in v interaktivnih učnih postavitvah izvejo zanimivosti o robotiki, podmorskem svetu ali o razlogih in posledicah vojnih viher. V transmedijskem kotičku predvajamo program Znanstvene TV za otroke in mlade, kjer je poudarek na pripovedovanju zgodb skozi številne medije. Poučijo pa se lahko tudi o varni uporabi spletnih družbenih omrežij, ki se jim v današnjem svetu ne moremo izogniti.

V Vzorčnem mestu v uporabo ponujate tudi digitalni laboratorij. Kaj lahko obiskovalci v njem izkusijo?

V digitalnem laboratoriju se lahko obiskovalci preizkusijo v programiranju, razvijajo pametne rešitve in celo izdelajo prototipe zamisli. To je zelo uporabno za start-upe in mlade podjetnike, ki lahko v laboratoriju razvijejo prototip svoje zamisli z občutno nižjimi stroški in to le v nekaj minutah. Tako mladim omogočamo, da razvijejo svoje zamisli do rešitev, ki bodo pozitivno vplivale na celotno družbo.

Intervju je pripravila in izvedla Vesna Novak

Na fotografiji: Tehnološki navdušenec in eden od idejnih očetov projekta Vzorčno mesto Erik Kapfer.

Foto: arhiv Vzorčno mesto


Nazaj