»Naša občina trenutno obsega 51 naselij in resnično sem vesel, da si vse več mladih želi v teh krajih ustvariti družine,« s ponosom pove Franc Škufca, župan občine Žužemberk, in poudari, da je v krajih viden ogromen napredek in razvoj, pri katerem na prvo mesto vedno postavljajo dobrobit občanov. Samo v prihodnjih nekaj letih se bo zvrstilo ogromno obsežnih projektov, od oskrbe Suhe krajine s pitno vodo pa vse do Žužemberske obvoznice: »Trenutno je v pripravi oziroma tik pred začetkom realizacije najmanj 25 projektov, v katere bomo skupno, ob pomoči države in Evropske unije, investirali več kot 37 milijonov evrov,« še doda sogovornik, ki nam je z velikim veseljem razkril več podrobnosti o odmevnih občinskih projektih.

Spoštovani gospod Franc Škufca, pred vami so pomembni projekti. Eden takšnih, na katerega praktično čakate že več kot desetletje, je oskrba Suhe krajine s pitno vodo. Nam lahko, lepo prosim, poveste kaj več o tem?

S Suhokranjskim vodovodom se aktivno ukvarjamo že več kot 12 let. Gre za skupni projekt petih občin, Žužemberka, Kočevja, Mirne Peči, Dolenjskih Toplic in občine Dobrepolje. Resnično sem ponosen, da smo se s skupnimi močmi uspešno soočili z vsemi izzivi in je izgradnja sedaj v polnem teku. Davnega leta 2005 smo državi pripravili pismo o nameri, leta 2014 smo pričeli z gradbenimi deli, lani nam je ministrstvo za okolje in prostor končno odobrilo projekt, a do dokončne vzpostavitve vodovoda bodo minila še najmanj tri leta. Projekt obsega kar 152 kilometrov dolg osnovni vodovod in več kot 25 različnih spremljevalnih objektov, kot so na primer črpališča, vodohrami, vrtine, prečrpališča in razbremenilniki. Za občino Žužemberk investicija znaša približno 13,8 milijona evrov. Projekt, ki naj bi bil zaključen konec leta 2019, pa bo vsem krajanom omenjenih občin, gre kar za 12.000 prebivalcev, zagotovil dostop do zdrave pitne vode.

Že več let se prav tako trudite tudi središče Žužemberka, kjer je na določenih mestih zelo ozka cesta, razbremeniti prometa, in sicer predvsem tovornega, zaradi katerega pogosto prihaja do zastojev. Povejte kaj več o tem projektu.

Po državni cesti se skozi Žužemberk vsak dan pelje približno 4.000 vozil, zato že vse od leta 1993 oziroma 1995 razmišljamo o obvoznici. Po večletnih temeljitih analizah in izračunih smo ugotovili, da je Severna obvoznica s predorom, ki bo dolg slabih 500 metrov in bo zgrajen 30 metrov pod zemljo, najboljša možna rešitev. Za projekt smo s strani države nedavno dobili zeleno luč in obvoznica je tako že del državnega razvojnega programa za obdobje 2020–2023. Pričakujemo, da nam bo vso ustrezno dokumentacijo, ki jo bomo predložili državi, uspelo urediti do marca 2018. Finančna vrednost projekta znaša približno 17 milijonov evrov, ki jih bomo prejeli s strani države. Obvoznica, ki naj bi bila zgrajena do 2023, bo na dolgi rok središče našega mesta razbremenila prometa in zagotovila večjo varnost občanov.

Občina Žužemberk deluje že dobrih 20 let. V vsem tem času ste se močno osredotočali na razvoj, zraslo je tudi število prebivalcev – sredi leta 2010 ste imeli približno 4.550 prebivalcev, danes pa v vaši občini živi že več kot 4.800 ljudi.

Res je. Naša občina trenutno obsega 51 naselij in resnično sem vesel, da si vse več mladih želi v teh krajih ustvariti družine. To kaže tudi dejstvo, da bo samo prihodnje šolsko leto v predšolsko varstvo vključenih več kot 250 otrok. Prav zaradi teh mladih družin smo se na občini zavzemali za izgradnjo novega devet–oddelčnega vrtca, za katerega trenutno pridobivamo gradbeno dovoljenje. Sredstva za izgradnjo bomo najverjetneje v enakih deležih prispevali ministrstvo za šolstvo, EKO sklad in občina. Objekt bo stal na sedanji lokaciji, poleg devetih oddelkov pa bo imel tudi vse spremljevalne prostore in veliko kuhinjo, v kateri se bodo pripravljali obroki prav za vse vrtce naše občine.

Zdi se, da imate pri vseh projektih, eden takšnih je tudi izgradnja novega vrtca, pred očmi dobrobit domačinov. Kako vam to uspe?

Na občini se ves čas trudimo za in predvsem zaradi naših občanov. Njih imamo v mislih vedno, ko se lotimo kakšnega novega projekta. Zaradi enega samega človeka, ki se ne strinja z razvojem občine, ne smemo dopustiti, da bi škodovali stotini drugim. Prav zaradi domačinov se trudimo s pridobivanjem raznoraznih dovoljenj in drugih dokumentov ter finančnih sredstev. Trenutno je v pripravi oziroma tik pred začetkom realizacije najmanj 25 projektov, v katere bomo skupno, ob pomoči države in Evropske unije, investirali več kot 37 milijonov evrov. Ob tem bi rad poudaril, da smo s tem kot občina pokazali, da aktivno spremljamo razpise in se znamo nanje ustrezno pripraviti in v prijavah državi utemeljiti našo potrebo po finančnih sredstvih, s katerimi lahko izvedemo številne projekte in tako poskrbimo za dobrobit krajanov ter razvoj naših krajev.

Občina Žužemberk je slovenski javnosti najbolj poznana po tradicionalnih Trških dnevnih. Gre za najodmevnejši večdnevni dogodek, ki združuje številne športne, kulturne, etnološke in zabavne prireditve. Župan ste že peti mandat in v vsem tem času se aktivno zavzemate tudi za kulturni razvoj krajev v občini.

Trški dnevi v Žužemberk in okolico vsako leto privabijo na tisoče obiskovalcev. A Suha krajina ima ogromno naravnih in tudi kulturnih znamenitosti, od Žužemberškega gradu, Spomenika NOB na Cviblju, pa vse do naravne dediščine Doline reke Krke. Rad bi izpostavil tudi številne cerkve, nekatere med njimi – cerkev sv. Nikolaja v Žužemberku, cerkev sv. Neže na Lopati in farna cerkev sv. Mohorja in Fortunata – imajo prav posebno vrednost. Še posebej pa smo lahko ponosni na našo Auerspergovo železarno na Dvoru, ki je bila v 19. stoletju eden največjih industrijskih obratov na Dolenjskem. Z veseljem lahko dodam, da bo njeno območje v okviru projekta Natura 2000 deležno temeljite obnove. S kohezijskimi in državnimi sredstvi v višini 1,6 milijona evrov naj bi projekt prenove uspešno zaključili do leta 2020.

Intervju je pripravila in izvedla Maja Šmitek.

Foto: Slavko Mirtič