Izguba sluha prizadene nekaj manj kot polovico ljudi, starejših od 60 let. S pojavom naglušnosti se lahko razvijejo čustvene ali socialne težave, vendar sodobni slušni aparati danes omogočajo kakovostno življenje. Tega se dobro zaveda Franci Urankar, direktor podjetja AUDIO BM, kjer strankam z osebnim pristopom, strokovnostjo in najnovejšo tehnologijo predstavijo možnosti izboljšave sluha. Urankar je mnenja, da bi slušni aparati lahko postali modni dodatek tudi v Sloveniji, saj jih po svetu uporablja vse več ljudi, med njimi tudi ameriški predsednik Bill Clinton, igralec Robert Redford in glasbenik Eric Clapton.

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije ima že vsak deseti prebivalec okvaro sluha. Zato medicina tudi temu področju posveča precej pozornosti. V povezavi s tehnološkim napredkom je sluh omogočen skoraj vsem, ki imajo okvaro tega čutila.

Res je, tehnologija je zelo napredovala tudi pri razvoju slušnih aparatov. V naših centrih AUDIO BM uporabljamo najnovejšo programsko opremo za testiranje in nastavljanje slušnih aparatov ter prosto polje s simulacijo zvočnih primerov, kot so šumi, govor in glasba.  Današnji pametni digitalni slušni aparati zagotavljajo, da so tihi zvoki slišni, vendar obenem tudi skrbijo, da zvoki niso preglasni in neudobni. Mnoge odlične izboljšave vključujejo funkcije, ki ščitijo sluh pred nenadnimi močnimi zvoki in povečajo možnost razumevanja govora tudi v težjih akustičnih razmerah. Prav tako so na voljo izjemno prilagodljive možnosti nastavitev slušnega aparata.

Ste pooblaščeni dobavitelj in servis za slušne aparate Unitron in Sonic, ki sta eni izmed najbolj uveljavljenih in tehnološko dovršenih znamk. V aparate so vgrajene brezžične tehnologije, ki omogočajo dodatne možnosti za povezovanje in poslušanje.

Sledimo trendom in novostim o slušnih aparatov, veliko vlagamo v redno izobraževanje. Danes je prostoročno telefoniranje s slušnimi aparati in brezžično poslušanje televizije brez negativnih vplivov razdalje, hrupa in odmeva preprosto. Slušni aparati se lahko upravljajo z mobilnimi telefoni. Tehnologija je napredovala, z njo rastemo tudi mi.

Izguba sluha velja za težjo prizadetost, saj je slušni kanal glavni vir pridobivanja informacij, obenem pa lahko človeka tudi bolj osami. Kaj je vaš nasvet strankam?

Naš poudarek je na osebnem pristopu in strokovnem svetovanju, saj imamo za izboljšanje sluha vse na enem mestu. Vsaki stranki se posvetimo, ji prisluhnemo in nato predstavimo različne možnosti. Pametni slušni aparati mnogim vrnejo voljo do življenja, to pomeni, da so občutki sramu pri slušno prizadetih osebah popolnoma neutemeljeni. Prav nasprotno – slušna pomagala bi pravzaprav morali nositi enako kot očala, ki so že dolgo dodatek.

Številne osebnosti uporabljajo slušni aparat, med svojo kampanjo ga je redno nosil nekdanji ameriški predsednik Bill Clinton. Zdi se, da to ni več tabu tema.

Slušni aparati niso tabu, o njih je treba govoriti, saj skrbijo za nemoteno komunikacijo in boljše socialno življenje nasploh. Bill Clinton slušni aparat nosi povsem vidno, prav tako ga ne skrivajo zvezde, kot so igralec Robert Redford, glasbenika Eric Clapton in Bono ter igralka Halle Berry. Kljub temu, da nosijo aparat, niso nič manj priljubljeni, javnost jih obožuje.

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije je gluha oseba tista, ki je izgubila sluh na frekvencah 500, 1000 in 2000 hertzov povprečno na stopnji 91 decibelov ali več. Kako dobro lahko slušni aparati nadomestijo naravni sluh?

Najpomembnejša je pravilna izbira aparata, kjer se kakovostnejša obdelava zvočnih signalov izkaže s povečanim udobjem pri poslušanju in višjim odstotkom razumevanja besed tudi v težjih zvočnih pogojih. Pogosta vprašanja se nanašajo na težave s poslušanjem tišjih zvokov, hitrega govora ali komunikacije v hrupu. Pogosto je večja težava razumeti kot slišati, ker okrepljen zvok iz slušnega aparata še vedno potuje skozi poškodovan slušni sistem, preden doseže slušne centre v možganih. Zato slušni akustiki v naših 13-ih centrih po Sloveniji realno predstavijo vse možnosti tehnologije. Vsem, ki se odločajo, omogočimo brezplačno informativno testiranje sluha in preizkus slušnih aparatov, kar je edinstveno v Sloveniji.

Za dober oz. izboljšan sluh pa so poleg slušnega aparata pomembni tudi ostali tehnični pripomočki. Med drugim izdelujete olive (ušesni vložek) za slušne aparate in izdelke za zaščito pred hrupom ter pred neželenim močenjem sluhovodov.

Naši številni dodatni tehnični pripomočki za naglušne in gluhe ustrezajo Zakonu za izenačevanje možnosti invalidom. Za izdelavo uporabljamo najsodobnejše računalniške postopke, vključno s 3D skenerjem. Za zaščito sluha pred vodo so najprimernejši po meri izdelani mehki silikonski čepki po imenu Voda X. Za zaščito pred hrupom, tudi v domači delavnici, pa priporočamo uporabo prav tako po meri izdelanih čepkov, v katere vgradimo posebne filtre za ustrezno dušenje hrupa.

Pogovarjala se je Anita Volčanjšek


Nazaj