Vlaganje v kakovost, strokovnost in vrhunskost je glavno vodilo uspešnosti podjetij. Goce Tasev, direktor novomeškega podjetja Tabakum, ki letos praznuje 45 let, veliko stavi tudi na inovativnost. Kot prvi v Sloveniji so predstavili tekstilne verige za sneg in led, na trgu pa zastopajo številne ekskluzivne blagovne znamke kosilnic, verižnih žag, robotov, škropilnic in orodja. Imajo tudi svoj servis z akumulatorji ter trgovino z izdelki za kmetijstvo, gozdarstvo, vrt, vinogradništvo, sadjarstvo in dom, poslovanje pa so iz Slovenije prenesli tudi na Hrvaško.

Iz majhne akumulatorske delavnice, ki jo je pred 45-letni odprl vaš oče, Blažo Tasev, ste zrasli v eno večjih dolenjskih podjetij. Imate tudi najdaljšo tradicijo akumulatorjev na Dolenjskem, v Beli krajini in Posavju. Začeli ste na 39 kvadratnih metrih, danes pa uspešno poslujete tudi v tujini.

Res je, korenine Tabakuma segajo v leto 1974, ko se je poslovna pot začela z delavnico na komaj 39 kvadratnih metrih. Pozneje smo dejavnosti razširili v kmetijsko in vrtno mehanizacijo ter nato tudi z dodatno opremo in maziva za motorna vozila kot tudi. Poslovanje smo tekom let iz Slovenije prenesli tudi na Hrvaško. Akumulatorji še vedno predstavljajo pomemben del poslovanja, zadnja leta pa se širimo predvsem na vrtnem programu. Imamo več kot 16.000 izdelkov od avtomobilske panoge do vrtno-kmetijskega programa, kjer zastopamo vse od gozdarstva, vinogradništva, sadjarstva, poljedelstva do izdelkov za dom in vrt.

Kot prvi v Sloveniji ste predstavili tekstilne verige za sneg in led. Kakšna je njihova prednost?

Tovrstne verige so zelo priročne in uporabne, sneg se nanje ne oprijema. Ob stiku pnevmatike z ledom oz. snegom se le-ta na površju zaradi pritiska rahlo stopi in med pnevmatiko ter podlago ustvari tanek sloj vode. Tekstilne verige to vodo vpijejo, groba površina pa se vreže v led ali zbit sneg in omogoči dober oprijem. 

Trg kosilnic je danes širok in raznovrsten, še posebej za kosilnice za urejanje terenov okoli stanovanjskih objektov. Vi ste specializirani tudi za kosilnice in stroje za urejanje težje dostopnih terenov.

Danes sta košnja in mulčenje trave že skoraj povsem uveljavljena načina vzdrževanja vinogradov. Za to potrebujemo dobre kosilnice in stroje, ki se ne bodo ustavili pred prvo oviro. Pomembno je, da kosilnice za težje dostopna območja odlikujejo nerjavna ali kovinska ohišja, hermetično zaprti ležaji, pogoni, izdelani iz kovine in rešitev pogona 2 WD + 4 WD. To pomeni, da imate ob vožnji po ravnem terenu vklopljen le zadnji pogon, ko pa pridete na strmino, z dodatno ročico enostavno vklopite še sprednjega. Motorji so dovolj močni, da obvladujejo oba pogona. Vožnja v breg s štirikolesnim pogonom pa je nekaj povsem drugega kot le z zadnjim, saj grabijo vsa kolesa hkrati, predvsem pa kosilnica ne potrebuje dodatne pomoči s potiskanjem.

Ekskluzivno zastopate blagovne znamke, kot so akumulatorji Moll in Vesna, gozdarski vitli Igland, škropilnice Cifarelli in DiMartino, visokotlačni čistilniki in orodje Michelin, kosilnice Orec, Marina Systems, Ecotech ter Cramer.

Pred kratkim smo na Demo dnevih predstavili tudi robota na daljinsko vodenje Marina Systems. Naš poudarek je na kakovosti in inovativnosti, zato poleg domačih sodelujemo tudi z največjimi mednarodnimi blagovnimi znamkami in v program vključujemo vrhunske svetovne izdelke. Sodelujemo s podjetji z Norveške in Švedske, iz Anglije, Nemčije, Italije, Avstrije, z Japonske, Nove Zelandije, iz Kanade in ZDA.

Septembra boste obeležili častitljivih 45 let podjetja. Kakšni so vaši glavni izzivi?

Vesel in ponosen sem, da skupaj pišemo zgodbo uspeha, razvoja in nenehnih izboljšal. Veliko smo ustvarili, obenem pa si vedno prizadevamo za napredek. Vsaka ideja je dobrodošla, vsako mnenje šteje, zato cenim različna mnenja in konstruktivne pogovore. Praznovali bomo skupaj z našimi zaposlenimi, poslovnimi partnerji, gospodarstveniki, poslovneži in managerji. Še naprej si želimo pisati zgodbo uspeha, se učiti, nadgrajevati in izpopolnjevati.

Pogovarjala se je Anita Volčanjšek


Nazaj