»Največ naših dobaviteljev je iz Italije, Nemčije in Velike Britanije, veliko hčerinskih podjetij pa imamo v državah nekdanje Jugoslavije,« je povedal Goran Kristan, direktor podjetja Montecristo SL, katerega del sta Modiana in blagovnica Maxi. Ena izmed najbolj priznanih slovenskih blagovnic je v zadnjih letih doživela pravi razcvet, še več novosti in presenečenj se obeta kmalu. »Tudi sam prisegam na blagovne znamke, ki jih imamo na policah blagovnice Maxi. Rad sem v trendu, sledim modnim smernicam, listam kataloge in ostajam v stiku s svetovno ponudbo,« je pojasnil Kristan, ki z modnim tekstilom dela že več kot 20 let.

Blagovnica Maxi, ki se je ob ustanovitvi imenovala Maximarket, je bila ena prvih v Jugoslaviji. Veljala je tudi za eno največjih v južni Evropi.

Maxi je ena izmed najbolj priznanih slovenskih blagovnic, ki je odprla vrata obiskovalcem pred 47 leti. Za svojo veličastno podobo se lahko zahvali priznanemu arhitektu Edvardu Ravnikarju, ki je z dvonadstropno, v steklo obdano stavbo želel povezati okoliške moderne stavbe na takrat nastajajočem Trgu republike, pa tudi s Plečnikovim in Kongresnim trgom. Za posebnost kompleksa je veljala tudi garažna hiša pod Trgom revolucije, ki so jo lahko stranke uporabljale brezplačno.

Že v prvem tednu po odprtju je Maxi obiskalo kar 83.000 ljudi in že v prvem mesecu tudi najpomembnejši in najslavnejši par tistega časa, Tito in Jovanka Broz.

Maxi je vedno ponujal najnovejše modne trende in stopal v koraku s časom, zato je bil tudi prva blagovnica, ki je predstavila živo izložbo. Obiskovalcev se je kar trlo. Dogodek, o katerem se je še dolgo govorilo, je Maxi postavljal ob bok najsodobnejšim blagovnicam na svetu. Ne le, da so v Maxi meščani hodili po kakovostna oblačila in modne dodatke, ampak tudi po tehnično opremo, kot so luči. Skozi leta so Titu sledili mnogi tuji politiki in delegacije, ki so obiskale Ljubljano.

Sodobni trendi, stilsko svetovanje, svetovljanska blagovnica, vse to še danes drži za Maxi. Kaj vam je najpomembnejše, čemu posvečate največ pozornosti?

Vedno sledimo zadnjim trendom, obenem pa se dobro zavedamo pomena tradicije, ki jo nadvse spoštujemo skozi celotno zgodovino blagovnice. Nedolgo nazaj smo že prenovili prostore, zdaj pa smo se odločili za oblikovanje po najnovejših smernicah, ki jih narekujejo svetovno znane blagovnice. Trudimo se, da s celovito ponudbo in dodatnimi storitvami uspešno skrbimo za razvoj nakupovalne kulture v Sloveniji.

Vedno ste v trendu, o čemer govorijo tudi priznane modne znamke za vse generacije. Tudi vas prepriča tekstilna ponudba blagovnice Maxi?

V pritličju, prvem in drugem nadstropju se nahajajo priznane blagovne znamke, kot so Joseph Ribkoff, Tommy Hilfiger, Napapijri, Bogner, Colmar, torbice Tosca Blue in obutev Ted Baker, Steve Maiden, Moschino, Hoegl … Zagotovo lahko vsak najde nekaj zase.

Tudi sami prisegate na blagovne znamke in artikle, ki jih imate na policah?

Rad sem v trendu, sledim modnim smernicam, zato redno kupujem v blagovnici Maxi. Prepričata me kakovost in eleganca. Imam veliko oblačil, tako elegantnih kot športnih. Včasih se pošalim, da je moja omara večja od marsikatere ženske. A tako je, če si v svetu mode. Vedno sem v stiku s svetovno modno ponudbo, zato se zelo veselim, da bomo na naše police kmalu dobili nove blagovne znamke, ki jih še ni v Sloveniji.

Službeno pogosto potujete v države nekdanje Jugoslavije, kjer imate hčerinska podjetja, pa tudi v Italijo, Nemčijo in Veliko Britanijo. Ali na potovanjih spremljate modo lokalnih prebivalcev?

Vsekakor. To je obvezen del potovanja in poklicna deformacija, še posebej ob obisku večjih mest. Italija je prestolnica mode, a tudi Nemčija se modno hitro razvija. V zadnjih 20 letih so namreč Nemci prevzeli primat v masovni tekstilni trgovini za srednji razred. Največ zadnjih trendov pa opazim na različnih letališčih, kjer je velik pretok potnikov.

Pogovarjala se je Anita Volčanjšek


Nazaj