Gregor Ledinek je direktor svetovno priznanega podjetja Ledinek Engineering. Domače, slovensko znanje, prenašajo v več kot 50 držav po vsem svetu. Razvijajo in izdelujejo stroje ter avtomatske linije za proizvodnjo lesnih polizdelkov. Soustvarjajo svetovne trende na področju lesnoobdelovalne industrije. So najbolj kompleten proizvajalec proizvodnih linij na svetu, ki nenehno raste, se razvija in stalno vlaga v zaposlene.

Z lastnim razvojem in znanjem izdelujete stroje ter avtomatske linije za proizvodnjo lesnih polizdelkov. Kaj sicer to pomeni, da si znamo lažje predstavljati?
Tako je, ustvarjamo industrijske stroje za avtomatizirano proizvodnjo lesnih oz. konstrukcijskih polizdelkov. Naši naročniki so iz lesne industrije, in sicer po vsem svetu. Če povem drugače, v proizvodno linijo, ki jo naredimo, pride recimo paket desk, končni produkti pa so gotovi polizdelki. Na takšni proizvodni liniji, sestavljeni iz več povezanih strojev, se izdela material CLT – dobimo izdelek oz. križno lepljene lesene plošče, ki so izdelane iz lepljenja več plasti masivnega lesa (desk). Ta material se je po svetu razvil v zadnjih 15-ih letih, mi pa smo torej razvili tehnologijo za izdelavo tega materiala.

Končni izdelek oz. CLT se nato uporablja v gradbeništvu. Za kaj recimo?
Praktično povsod v gradbeništvu – tako pri stanovanjskih hišah, blokih in stolpnicah kot tudi pri halah. Celotne stene so narejene iz takšnega materiala. Iz leta v leto se bo CLT čedalje bolj uporabljal, ker je zelo trajnostno naravnan.

Ste najbolj kompleten proizvajalec avtomatskih linij za proizvodnjo lesnih polizdelkov na svetu. Čemu to pripisujete?
Drži, vsi stroji so plod našega lastnega razvoja in patenta. Vse smo razvili z lastnimi idejami. Slovensko znanje prenašamo v več kot 50 držav po vsem svetu. Navzoči smo povsod tam, kjer se gradi, tradicionalno v srednji in severni Evropi, Rusiji, Kanadi, ZDA, Japonski, Avstraliji. V srednji Evropi ustvari podjetje približno polovico prodajnih prihodkov. Nabor trgov pa še širimo. Prihodnje leto recimo pričnemo z montažo in postavitev linije v Urugvaju.

Podjetje Ledinek Engineering, ki ste ga sami ustanovili, se ponaša z 29-letno tradicijo. Sicer pa so pod blagovno znamko Ledinek danes poleg Engineeringa še tri podjetja, in sicer Lestro Ledinek, Ledinek Maschinen und Anlagen v Avstriji in Ledinek-TEC v Nemčiji. Koliko imate vsega skupaj zaposlenih?
V podjetju Ledinek Engineering je zaposlenih 210 ljudi, v Lestro Ledinek pa nekaj manj kot 190, tako da skupno zaposlujemo več kot 400 ljudi. V podjetju Lestro Ledinek poteka proizvodnja strojnih delov, ki jih nato Ledinek Engineering uporabimo za velike stroje. Samo v razvojnem delu imamo zaposlenih okrog 70 ljudi. Imamo tudi svoje predstavnike v 25 državah po vsem svetu, in sicer 15 v evropskih in 10 na ostalih kontinentih.

Vaši rezultati so zavidanja vredni. Lansko leto je bilo najuspešnejše v zgodovini podjetja. Nenehno rastete, se še dodatno razvijate, želite si biti še boljši. Tudi zaradi tega je eden od vaših največjih izzivov kader. Kako je s tem?
Menim, da če stalno rasteš in si želiš biti še boljši, potem imaš željo tudi vedno po novih, dodatnih kadrih. Intenzivno recimo iščemo ljudi iz strojne, elektro in računalniške stroke. Naj ob tem dodam, da veliko izobražujemo in investiramo v kader. Pri nas se lahko zaposleni res veliko naučijo, saj smo svetovno in tehnološko zelo razvito podjetje. Naši zaposleni se lahko udeležijo različnih sejmov doma in v tujini, so vseskozi v koraku s časom, prav tako lahko delajo v več državah, saj imamo skoraj 99-odstotni delež izvoza.

Za inovativnost, uspešnost, razvoj in na splošno delo ste prejeli več odmevnih nagrad. Jih lahko naštejeva par?
Res je, prejeli smo že veliko nagrad in priznanj, tudi na svetovni ravni. Smo nosilci zlate AAA odličnosti za leto 2020. Pridobili smo tudi ISO standard in TÜV certifikat (izdelki so okolju prijazni). Tako se nagibamo k družbeni odgovornosti in skrbimo za okolje. Smo prejemniki tudi številnih drugih priznanj in nagrad, kot sta npr. IWF Challenger Award in Razstavljalec leta 1999. Največja nagrada za nas pa so zadovoljne stranke, ki se vračajo in se ponovno odločajo za nakup naše opreme.

Intervju je pripravil Sašo Avramovič


Nazaj