Hana Kotar je kljub svojim 19. letom že lastnica kavarnice in čokoladnice ter slaščičarstva Mama Paula. Ime za svoje sladke kreacije je izbrala v spomin na svojo staro mamo Paulo, ki jo je navdušila za kuhanje in pripravo sladic, s katerimi Hana že konkurira na svetovnem trgu. Njen cilj je, da so njeni izdelki pripravljeni samo iz najboljših in najkakovostnejših sestavin na svetu.

Hana, stari ste šele 19 let pa že pridno ustvarjate slaščice in se z njimi pogumno podajate v svet podjetništva.
Drži. Slaščice, vse od čokoladic, tortic, sladoledov do sladic v lončkih, ustvarjam s srcem. V tem resnično uživam in zato mi ni težko poleg šole opravljati še svoje »službe«. Na svojo pot sem pogumno stopila, zato, ker verjamem v svoje delo. Resnično se trudim, da so moje sladke dobrote ustvarjene zgolj iz naravnih in najbolj kakovostnih sestavin na svetu.

Vaša zgodba je zares navdihujoča. Kako je sploh prišlo do ideje, da ste začeli ustvarjati sladke dobrote?
Za ustvarjanje sladic me je navdušila moja stara mama Paula, sicer pa me svet sladic zanima že od malega. Zelo veliko sva skupaj kuhali in pripravljali sladke dobrote. Tudi, ko sem ustvarjala sama me je vedno zelo spodbujala pri delu. Štiri leta nazaj se je od nas žal za vedno poslovila in ker smo bili ravno pri razmišljanju o imenu lokala, ki smo ga odpirali v Qlandiji Kamnik, smo se odločili, da naše kreacije in kavarnico poimenujemo po njej. Paula je lepo francosko-italijansko ime, ki ga pogosto povezujemo s sladicami, zato se nam je zdelo odlično.

Kaj vse si lahko privoščimo v vaši kavarnici in čokoladnici?
Pri nas lahko naročite več vrst čokoladic, tortic, sladic v kozarčkih in sadne-veganske sladolede iz pravega sadja ter mlečne sladolede iz domačega mleka. Zelo pomembno mi je, da so v vseh mojih sladicah popolnoma naravne in pristne sestavine. Veliko ljudi je presenečenih, ko slišijo, da so nekateri izdelki resnično veganski. Največja pohvala zame je, ko ljudje po okušanju priznajo, da so zares okušali prave jagode ali pravo čokolado in ne kakav s sladkorjem ali drugih nadomestkov.

Ste živilsko-prehranski tehnik, a ste se poleg šole veliko izobraževali tudi sami. Poleg Slovenije ste se o slaščičarstvu učili tudi v tujini.
Res je. Učila sem se od priznanega slaščičarja Maria Di Costanza, ki prihaja iz Napolija. Pod njegovim vodstvom sem v Milanu ustvarjala sladice in čokolade. Ogromno znanja pa sem pridobila tudi na slovenskih tleh, kjer sem se izobraževala pri znanih slovenskih ustvarjalcih sladic.

Če se malo dotakneva izdelkov, okusov sladoledov je res veliko. Prav vsak lahko najde nekaj zase. Med sadnimi so jagoda, malina, limona in mango, mlečni asortima pa sestavljajo lešnik, mlečna čokolada, vanilja in pistacija. Hana, iskreno, kateri okus sladoleda je vaš najljubši?
Oh tega pa ne morem izbrati. Vsi so mi všeč. Saj veste, ko ustvarjaš svoje sladice in v tem uživaš, ti je vsak izdelek poseben. Morda lahko izpostavim, da je med otroci najbolj priljubljen sadni sladoled limona, pri odraslih pa večinoma mlečni okusi, kot sta čokolada ali lešnik. Sama pa se ne morem odločiti samo za enega.

Povejte nam še kaj več o čokoladi. Kako jo ustvarjate? Je delo z njo res tako težko kot opisuje večina slaščičarjev?
Velikokrat se pošalim, da je čokolada zakomplicirana gospodična. Delo z njo zares ni enostavno, njen okus pa dejansko obožuje vsak. Pri delu zelo pazim, da sem pozorna na več dejavnikov kot sta na primer ustrezna vlaga in temperatura. Če omenjena dva dejavnika nista izpolnjena, se lahko na čokoladi poznajo bele lise. S čokolado moraš delati zelo nežno in previdno. Sama rada rečem, da je zanjo potrebno delati v rokavicah. Dobesedno.

Imajo pa vaše čokoladice še eno posebnost. Naredite jih lahko povsem personalizirano, drži?
Drži. Pri nas lahko izbirate med več različnimi okusi in dimenzijami čokoladic, vsako pa lahko izdelamo personalizirano. Tako lahko na vsako napišemo željen napis, voščilo, zahvalo ali pa naredimo kalupe z vašim logotipom in je čokolada sama po sebi lepo poslovno darilo ali pozornost. Naj še omenim, da vsako čokoladico obogatim še s posebnim jedilnim bronastim prahom, ki da izgledu piko na i. Okus pa je tako ali tako izjemen.

Verjamem, da ste tudi sama ljubiteljica čokolade.
Seveda, zelo jo imam rada, a sem pri njeni izbiri zelo izbirčna. Tudi moja družina je vesela, ko so lahko preizkuša moje izdelke. Menim, da je čokolada prijetna razvada ob vseh priložnostih. Njen okus, pravi pristni okus čokolade, ki ga boste občutili pri čokoladicah Mama Paula, zares objame in poboža. To je hrana za dušo. Privoščite si jo za lakoto, energijo ali le zato, da vam na obraz nariše nasmeh.

Intervju je pripravila Kaja Ahčin