Pod vplivom novih zahtev trga in napredka v tehnologiji se je začela spreminjati tudi organizacija dela na nekaterih področjih. Spremembe v načinu poslovanja podjetij, nove organizacijske oblike, naprednejša komunikacijska orodja, globalizacija in povezovanje, so privedli do oblikovanja virtualnih timov. Irena Jakša Zupančič, direktorica podjetja Ascaldera, ki je znanje o delu v virtualnih timih – kot zaposlena in vodja – pridobila doma in po svetu, poudarja pomen začrtanega cilja, jasne vizije, motivacije, vztrajnosti in samodiscipline.

V Ascalderi poudarjate pomen izobraževanja, učenja in vlaganja v znanje. Na vaših delavnicah so uspešni predavatelji iz tujine in udeleženci iz gospodarstva, managementa in informacijske tehnologije. Pred kratkim ste gostili strokovnjakinjo za poslovno vodenje Kimberly Wiefling. Izobraževanja so namenjena prav vsem.

Prizadevamo si, da z delavnicami in izobraževanji v Adriatic regijo, najprej seveda v Slovenijo, vnesemo duh ''Silicon Valley'' (mesto razvoja moderne tehnologije v Kaliforniji). V Ascalderi se osredotočamo na nove poslovne modele, sveže modele sodelovanja in samega dela.

Na poti vzpostavljanja in izvajanja izobraževanj vas vodi misel, da je delovna okolja treba prilagoditi novim generacijam. Vaša rdeča nit so torej milenijci. Ste idejo črpali iz izkušenj?

Res je, nove generacije in vsi, ki prihajajo za nami, imajo drugačne prioritete, tudi drug način razmišljanja. Kar je zelo dobrodošlo. Na svoji dolgoletni službeni poti sem se spoznala tudi z virtualnimi timi, ki so v posameznih evropskih državah že zelo dolgo aktualni. Dejavnost skupin že dolgo predstavlja temeljni vidik organizacijskega življenja. Zaradi globalizacije in tehnološkega napredka v tehnologiji ni treba, da se člani skupine srečujejo na istem mestu in ob istem času, da bi izpolnjevali delovne naloge na visoki ravni. Na delovna mesta prihajajo milenijci, s tem pa v osredje ponovno vstopa virtualnost, ki je v času gospodarske krize malo zamrla.

Globalno porazdeljeni virtualni timi predstavljajo odgovor na zakonitosti trga in hitre rešitve za kompleksne organizacijske težave. Težave pri komunikaciji, motivacija za delo in kulturne razlike pa je samo nekaj izzivov s katerimi se srečujejo virtualni timi.

Delo v timu, ki je virtualen, zahteva nekaj specifike. Na primer – vodja tima mora imeti dobro razdelane naloge in jasno zastavljen cilj. To je izjemno pomembno. Tradicionalna, ''face-to-face'' komunikacija ima seveda svoje prednosti, predvsem pri izražanju čustev. Če delamo samo prek virtualnega medija, je težje prebrat razpoloženje, morebitno jezo, žalost posameznika, zato izgubimo del komunikacije. Zato mora vodja dobro razdelat naloge, kar pa zahteva, da svoje zaposlene tudi dobro pozna. Kultura ima velik vpliv na naše delo. Da uspešno usklajuješ ljudi iz vseh delov sveta, je veščina.

Virtualne, oddaljene ali mešane time srečujemo povsod, pri delu od doma, pri prodajnih ekipah, v pisarnah na različnih lokacijah, pa tudi v velikih organizacijah, razpršenih po celem svetu. Kakšna je njihova prednost?

Zagotovo v povečani komunikaciji – veliko pomeni že jutranji sestanek prek skypa, kjer se določijo vse naloge. Prav tako je prednost v mreženju, hitrejšem odzivnem času, fleksibilnosti pri delovnih urah in oblikovanju delovnih mest ter v osredotočenosti na merjenje rezultatov. Vse to pa prinaša tudi pasti, ki jih bodo lahko udeleženci (tako vodje kot zaposleni) spoznali na naših septembrskih delavnicah, ko bo z nami vrhunski strokovnjak iz Nemčije Peter Ivanov. Je tudi avtor priznanega programa Virtual Power Team.

Kako pomembna je dobra motivacija oz. disciplina posameznika za odlično delo v virtualnem timu? Le-te so najbrž bolj dovzetne za nezaupanje in šume v komunikaciji.

Veliko je odvisno od človeka samega. Podpiram, da nekdo na Portugalskem dopoldne surfa, popoldne pa dela. Seveda pa to zahteva dobro motivacijo, trdno voljo, samodisciplino in vztrajnost. Brez tega ne gre. Vodja, ki oblikuje virtualne time, mora poznati tudi psihologijo in običaje posamezne države. Vsak ni za uspešno delo v virtualnem timu, pa je lahko odličen na svojem področju. To sem spoznala, ko sem bila del virtualnih timov – kot zaposlena in tudi kot vodja.

Pogovarjala se je Anita Volčanjšek

Foto: Tina Ramujkić


Nazaj