Pri Lekarniški zbornici Slovenije ljudem svetujejo redno spremljanje krvnega tlaka, predvsem pri bolnikih s povišanim krvnim tlakom. Koordinatorica za farmacevtsko skrb pri hipertenziji mag. Ivanka Brus poudarja, da lahko za preprečevanje hipertenzije, pa tudi za njeno uravnavanje veliko naredimo s prehrano in gibanjem. Predvsem pa si je treba redno meriti krvni tlak. Na to opozarja tudi svetovni dan hipertenzije, ki ga obeležujemo 17. maja. Njegov namen je povečati zavedanje o nevarnostih visokega krvnega tlaka.

Ste farmacevtka, koordinatorica farmacevtske skrbi pri hipertenziji. Pri lekarniški zbornici Slovenije ste opozorili na velik pomen merjenja krvnega tlaka doma, pa tudi na dobrobit zdrave prehrane. Kako bi svetovali, naj ravnamo, da preprečimo nastanek hipertenzije?

Tako je, za preprečevanje oziroma regulacijo hipertenzije lahko vsak posameznik veliko naredi z zdravo prehrano. Poskrbite za omejitev vnosa soli v prehrani, prav tako naj bo omejen vnos alkohola. Pomembna je zdrava prehrana z uživanjem zelenjave, vlaknin, polnozrnatih žit, beljakovin rastlinskega izvora z majhno vsebnostjo nasičenih maščob in holesterola ter mlečnih izdelkov z nizko vsebnostjo maščob. Ni zanemarljivo dejstvo, da se z zmanjšanjem telesne teže zmanjša tudi krvni tlak, zato vzdržujte primerno telesno težo. Pri tem pomaga redna telesna dejavnost, pri čemer je za zdravljenje hipertenzije še posebej priporočena redna aerobna vadba. Še en velik korak lahko naredite, če ga še niste, to je opustitev kajenja, saj je kajenje velik dejavnik tveganja za srčno-žilne bolezni.

Sedaj ste farmacevti zaradi splošnih omejitev zaradi epidemije manj v stiku s pacienti. Kako te omejitve vplivajo na vaše delo v lekarnah?

Te omejitve so nujne, a so tudi resnično okrnile naše delo. Mnogo storitev je, ki jih zaradi zagotavljanja varnosti tako zaposlenih v lekarnah kot tudi naših pacientov ne moremo izvajati. Omejen je tudi način našega sodelovanja, saj moramo farmacevti pri svetovanju ostati brez osebnega stika s pacientom, zato ne moremo izvajati meritev krvnega tlaka. Toliko bolj pomembno je zato, da bolniki s hipertenzijo doma poskrbijo za redno merjenje svojega krvnega tlaka. Pri meritvah krvnega tlaka doma pa velja, da so normalne vrednosti sistoličnega krvnega tlaka pod 135 mm Hg in diastoličnega pod 85 mm Hg.

Kako naj si sami doma izmerimo krvni tlak, kakšen je postopek?

Pomembno je, da pol ure pred merjenjem ne jeste, ne pijete in ne kadite. Pripravite si pisalo in papir za zapis meritev in vsaj pet minut udobno počivajte. Med meritvijo ne govorite in bodite čimbolj sproščeni. Sedite na stolu, noge naj ne bodo prekrižane. Manšeto merilnika namestite na ustrezno mesto, ne pretesno ne preohlapno – pod njo naj bo za prst prostora. Manšeta mora biti med meritvijo v višini srca, zato roko naslonite na mizo ali naslonjalo za roko, če sedite v naslanjaču. Krvni tlak izmerite dvakrat zapored z eno- do dveminutnim presledkom, še posebej, če so izmerjene vrednosti zvišane. Po vsaki meritvi zapišite vrednost sistoličnega in diastoličnega tlaka ter srčnega tlaka, datum in čas meritve ter morebitne posebnosti.

Pri Lekarniški zbornici Slovenije sicer vsako leto obeležite ta svetovni dan z merjenjem krvnega tlaka pri vseh obiskovalcih lekarn. Kako pa je letos s temi programi, kot ste omenili, je bilo zaradi razglašene epidemije mnogo omejitev?

Res je, letos zaradi varnostnih ukrepov za zajezitev okužb s koronavirusom teh aktivnosti žal ne izvajamo.  Takoj ko bodo sproščeni tudi ti ukrepi za zajezitev epidemije, bomo ponovno zagnali tudi programe farmacevtske skrbi za hipertenzijo. Sicer pa magistri farmacije v lekarnah pacientom nudijo programe za ozaveščanje o bolezni, za povečanje zavedanja pacientov o tem, kako si lahko sami merijo krvni tlak ipd. S programi farmacevtske skrbi, ki drugače v lekarnah potekajo vse leto, pomagajo spremljati bolnike, zaznati tudi nove in jih usmerjati na zdravljenje. Ti programi so zelo pomembni, saj je hipertenzija lahko zelo obvladljiva bolezen, vendar zahteva redno spremljanje.

Pogovarjala se je Maja Godeša.


Nazaj