»Ljudje kupujemo rabljene avtomobile, kolesa, stanovanja, zakaj torej ne bi kupili rabljenega računalnika, prenosnika ali pametnega telefona, ki je profesionalno obnovljen in cenovno ugodnejši?« se sprašuje dr. Katja Zajko, direktorica in soustanoviteljica podjetja Recosi. So trajnostno usmerjeni, v delovni proces pa vključujejo tudi težje zaposljive osebe. Od korporacij v tujini odkupujejo različno računalniško opremo, kot so prenosniki, namizni računalniki, monitorji, tablice, pametni telefoni ipd., jo celovito obnovijo in ji naložijo licencirano programsko opremo. Nato jo dalje ponujajo podjetjem, posameznikom, šolam, neprofitnim in številnim drugim organizacijam, ki želijo prihraniti. Oprema je tudi do 80 odstotkov ceneje, v primerjavi z originalno ceno.

Mednarodno irsko podjetje Recosi ima franšizo tudi v Sloveniji. Ukvarjate se s profesionalno obnovo rabljene računalniške opreme, pametnih telefonov in tablic po visokih standardih.

Drži. Računalniško opremo po visokih standardih obnovimo, zato da je primerna za nadaljnjo prodajo. Ta model smo prenesli iz Irske matice, v Sloveniji pa opremo ponujamo preko spletne trgovine recositech.com različni ciljni publiki, največ pa podjetjem, saj lahko ogromo prihranijo, sploh pri zmogljivejših delovnih postajah, ki so višji cenovni rang, potem tudi šolam, neprofitnim organizacijam, študentom, socialno ogroženim in vsem tistim, ki si želijo prihraniti pri nakupu. V Slovenski Bistrici, kjer smo locirani, pa imamo tudi prodajni salon, tako da se lahko stranke osebno oglasijo, si ogledajo izdelke in jih kupijo. Naša vizija je postati vodilna globalna socialna franšiza na področju obnove rabljene računalniške opreme, ki bo zagotavljala realna delovna mesta težje zaposljivim osebam.

Skorajda v vsakem podjetju imajo 20, 50 ali pa 100 računalnikov (odvisno od zaposlenih). Ko jih zamenjajo z novimi, se v bistvu ti štejejo za "odpad". Ali smo že na tej točki, ko podjetja razmišljajo drugače, torej, da bi opremo, ki jih ne rabijo več, prodala?

V tujini je to stalna praksa, saj večje korporacije (banke, zavarovalnice, bolnice ipd.) hitreje menjujejo opremo (v povprečju na dve leti) kot pri nas v Sloveniji in je običajno, da sodelujejo s takšnimi podjetji, kot je naše. Večina naše opreme prihaja tako iz tujine, Irske. V tem primeru je najpomembnejše, da se v prvi vrsti zagotovi za varnost in čiščenje podatkov na opremi, ki se prevzame. To je ključno. Opremo nato profesionalno obnovimo, fizično očistimo in po potrebi zamenjamo določene komponente. Takšni računalniki, ki lahko po kakovosti konkurirajo novim, včasih nosijo manjše znake uporabe, kot so drobne praske, vendar nikoli večjih poškodb ali napak, ki bi vplivale na brezhibno delovanje. Ker so računalniki temeljito testirani, tako nimajo serijskih napak. Seveda tudi v Sloveniji obstaja tovrstna praksa, vendar imajo večje tuje multinacionalke, ki so pri nas in hitreje menjujejo opremo, že sklenjene pogodbe z matico, tako da gre v večini primerov nazaj v matično podjetje. Kar pa zadeva ostalih podjetij v Sloveniji, pa jih veliko res še ne ve, kam bi jo dali in ponavadi gre res žal dostikrat na odpad. Vedno več jih sicer že razmišlja drugače, zato dobivamo čedalje več povpraševanja, kam s to opremo, zato se naše podjetje čedalje več poslužuje tudi odkupa v Sloveniji.

Kateri so argumenti na strani obnovljene opreme? Torej, zakaj izbrati obnovljeno namesto novega?

Kakovost, cena in okolje. Naši izdelki prihajajo izključno iz poslovne linije, kar pomeni, da vsebujejo kakovostnejše komponente in materiale kot potrošna linija. Življenjska doba profesionalno obnovljenega poslovnega računalnika je daljša, možnost za serijske napake pa dosti manjša. Serijske napake so najtežje prepoznavne, saj se pogosto pojavijo po mesecu uporabe, ker pa so obnovljeni računalniki to obdobje že prestali, zato ste lahko brez skrbi. Drugi argument je zagotovo velik prihranek. Če se npr. odločate za nakup prenosnika poslovne linije, bi za novega odšteli med 1000 do 1500 evrov. Enak ekvivalent v Recosi stane od 350 do 500 evrov, kar omogoča res ogromni prihranek. Naši obnovljeni računalniki imajo v osnovi že nameščen najnovejši operacijski sistem. Vsa nameščena programska oprema je licenčna in za končne uporabnike popolnoma brezplačna. Prav tako je treba dodati, da z izbiro obnovljene računalniške opreme pokažemo tudi skrb za okolje, saj je takšen nakup za razliko od nakupa novega računalnika do narave dosti bolj prijazen. Naj poleg cene, kakovosti in okolja dodam še četrti argument – ko se odločite za nakup računalniške opreme pri podjetju Recosi, spodbujate zaposlitve težje zaposljivih oseb in invalidov, tako da ste tudi družbeno odgovorni.

Oprema, ki jo zagotavljate, prihaja torej izključno iz poslovne linije in je obnovljena pod standardom PAS 141, kar omogoča, da je varna za nadaljnjo uporabo. Ali sodelujete z veliko multinacionalkami?

Da, v tujini in pa na Irskem sodelujemo z ogromno multinacionalkami, z vsemi glavni proizvajalci opreme Applom, Dellom, HP-jem, pa seveda še s številnimi drugimi korporacijami (banke, zavarovalnice ipd). Zanimivo je, da smo sodelovali tudi z Gardo (nacionalno irsko policijo, kjer smo prevzeli 40.000 kosov njihove opreme). Do sedaj smo obnovili že več kot 150.000 kosov računalniške opreme. Tudi v Sloveniji smo vzpostavili že kar širok »Recosi klub« podjetij, ki sodelujejo z nami, med drugimi sodelujemo tudi s podjetjem Pipistrel. Moram reči, da se številna visoko tehnološka podjetja odločajo za nakup opreme pri nas ravno iz razloga, ki sem ga omenila prej. V prvi vrsti, ker ponujamo kakovostno in cenovno ugodno opremo, v drugi vrsti pa želijo postati na ta način okolju prijazna in družbeno odgovorna, saj, ko sodelujejo z nami, posredno podpirajo tudi delovna mesta invalidov in težje zaposljivih.

Sedež podjetja je na Irskem, franšizi sta torej tudi v Sloveniji in ZDA, prav tako ste prisotni na italijanskem in hrvaškem trgu. V svoji franšizni mreži zaposlujete več kot 150 ljudi.

Da, res je. Slovenska franšiza ima sedež v Slovenski Bistrici, od koder ponujamo naše izdelke v Slovenijo, na Hrvaško in v Italijo. Podjetje tesno sodeluje z lokalno skupnostjo, občino Slovenska Bistrica in med drugim izvaja program učne delavnice v sodelovanju z zavodom za zaposlovanje. V Recosi se usposabljajo tudi tuji in domači študentje na področju računalništva.

Intervju je pripravil Sašo Avramovič


Nazaj