Na srečanju ob 75 – letnici podjetja ELAN, v Alpskem smučarskem muzeju, v Begunjah, smo imeli priložnost za pogovor z mag. Leonom Korošcem, direktorjem zimske divizije. V družbi Elan je na različnih funkcijah zaposlen od leta 2001. Kot direktor divizije pokriva vsa poslovna področja, kot svoj največji strokovni izziv pa izpostavi marketing. Aktivno se udeležuje seminarjev in konferenc, kot gostujoči predavatelj pa deli svoje izkušnje in znanje z novimi generacijami tržnikov. Prosti čas najraje preživlja na smučanju, turni smuki, kolesarjenju in jadranju.

Elanov slogan je: »Always Good Times«. In če se kar takoj zazremo v prihodnost; bo po vašem mnenju prinesla  “dobre čase”?

Smučanje ni le tradicionalna zimska aktivnost, kot jo poznamo že desetletja, ampak postaja vse bolj pomemben del preživljanja časa na prostem. Danes nas strokovnjaki opozarjajo na pomen gibanja in svežega zraka; smučanje bo tu lahko odigralo zelo pomembno vlogo.

Kaj je po vašem mnenju pri smučanju tisto, zaradi česar je tako priljubljeno?

Smučanje se je v vsem svojem času, kar ga poznamo in doživljamo, razvilo v mnogo oblik. Razvijajo se nove discipline, njihova skupna rdeča nit pa je enkratna izkušnja v objemu gora, sonca, snega. Tu nastajajo neizbrisni spomini, doživetja s prijatelji in družino. Na teh občutkih gradimo. Verjamemo, da se v vsakomur skriva dober smučar. Elan zato inovira za vse, tudi za otroke in turne smučarje.

Zdi se, da je inovativnost v vaši biti.

Res je. Elan je za svoje inovacije in dosežke prejel že več kot 300 mednarodnih nagrad. Edini na svetu smo izdelali popolnoma funkcionalne zložljive smuči, Ibex Tactix, prve svoje vrste, Amphibio tehnologijo, prvo funkcionalno levo in desno tehnologijo na tržišču, pred 26 leti (leta 1994) pa je Elan izumil karving smuči, največjo inovacijo smučarske industrije zadnjih desetletij. Danes praktično vsak, ki smuča, smuča na Elanovi inovaciji.

Kako to, da je celotno podjetje na eni lokaciji, tu, v Begunjah?

Biti moramo agilni in hitri, se bliskovito odzivati na spremembe. V današnjem času ter v času, ki prihaja, je najbolje imeti “vse na svojem dvorišču.” Vse naše smuči proizvedemo v Alpah.

Kateri je vaš ključni steber?

Osebno verjamem, da ima Podjetje dve bistveni vrednosti – blagovno znamko in zaposlene. Stroji ,stavbe, … vse to je zamenljivo. Znamka s svojo zgodbo, z vsemi dosežki ki so jo z ene strani izgradili in ki jih prenaša naprej svojim kupcem v obliki zaupanja v njene izdelke. Ter še pomembneje, zaposleni, ki svojo predanostjo in ustvarjalnostjo ustvarjajo te zgodbe. Elan so zgradile generacije ki so tu delale in ki delajo sedaj , pomemben del pa so seveda vsi športniki in ambasadorji, ki so izjemno pomemben del teh zgodb. Verjamem da sta dva in sicer zaposleni ter blagovna znamka.  Vsekakor blagovna znamka, ki se napaja iz vsega ustvarjenega, iz naše veličastne zgodovine, in prinaša prepričljivost, kakovost in zaupanje. Elan je ena najbolj inovativnih globalnih blagovnih znamk s področja športnih izdelkov in sodi med najbolj prepoznavne in najbolj globalne izmed vseh slovenskih blagovnih znamk. Naši izdelki so v uporabi v več kot 60 državah po vsem svetu.

Zimska divizija ni vaše edino področje.

Na zgodovino podjetja smo ponosni tudi v Elanovi navtični diviziji, diviziji kompozitov ter v Elanu Inventa, ki je eden od vodilnih svetovnih ponudnikov izdelkov in storitev športne opreme.

Kakšen zanimiv utrinek, projekt pri delu Elana Invente?

Ob svetovnem prvenstvu v rokometu smo s tribunami opremili kar nekaj dvoran v Katarju.

Intervju je pripravila Nina Kokelj.

Foto: Urška Drofenik


Nazaj