»V mojem poklicu mi je najbolj všeč, da lahko izrazim svojo kreativnost. Uživam v tem, da lahko vsak dan ustvarim novo mojstrovino,« s pozitivno energijo pove Marko Hriberšek, frizer in umetnik ličenja, ki je že 10 let aktiven na svojem področju. To nam je zaupal ob pogovoru v njegovem salonu Frizerski studioMH, ki ga ima v Velenju, ob četrtkih pa ga lahko srečamo v Ljubljani v Frizerskem salonu BKuster Hairdressing.

Glede na to, da ste frizer, ali imate "poklicno deformacijo", da je prva stvar, ki jo opazite na človeku, frizura? So zaradi tega tisti, ki so z vami v družbi, kdaj nervozni?

Vedno najprej pogledam lase, potem obraz in drugo. Nekaterim ženskam je nerodno in bi svoje lase najraje skrile. Veliko izmed njih pa jih izkoristi priložnost, da me vprašajo za nasvet za svojo obliko las ali barvo. Z veseljem vsaki ženski, kot seveda tudi moškemu, svetujem.

Ali je mogoče nekoga, ki je udobno ujet v rutino, prepričati v drastično spremembo pričeske?

Predvsem moraš biti psiholog in znati oceniti, kdo je človek, ki ga friziraš. Seveda ne moreš odstopati od zakonitosti obraza, vratu, telesa in celotne podobe stranke. Zato moraš spoznati značaj osebe, kaj počne. Profesorice na fakulteti pač ne moreš pobarvati v modro barvo. K vsaki stranki je treba pristopiti drugače in ta individualni pristop je morda še najboljši opis našega dela.

Zavedate se, da je pomembno, da slediš trendom, da veš kaj resnično pomaga lasem, kakšni so postopki, da se strukture lasišča ne poškoduje. Kakšne so trenutne frizerske smernice?

Pričeske, ki so trenutno aktualne dajejo največ poudarka volumnu in spominjajo na 80. leta prejšnjega stoletja. V ospredje hkrati prihajajo tiste lasne kreacije naravnega videza. Glede na to, da so v ospredju frizure, ki jih zjutraj ni treba pretirano urejati, morajo biti lasje dobro postriženi.

Na kateri točki v življenju ste se zavedali, da bodo frizerske škarje vaš trajni spremljevalec.

Že kot prvošolček sem domačim konjem rezal repe in jim iz grive ustvarjal pričeske. Med drugim sem se lotil tudi Barbi punčke svoje sestrične. Po striženju las je imela najbolj odštekano in moderno frizuro za tisti čas. Tudi v šoli so me poznali kot fanta s spretnimi prsti. Dobro se spomnim svojih prvih govorilnih ur. Nanje sem bil klican skupaj s svojimi starši, saj sem se nekoč med poukom preprosto naveličal poslušati, vstal s stola in začel plesti kitke sošolkam. Učiteljica se ni pretirano jezila, dejala je le: »Ekola, vaš fant že ima izbran svoj poklic - frizer bo.«

Želja po novem vas je pripeljala tudi do prvega frizerskega resničnostnega šova pri nas - Zlati rez.

S sodelovanjem sem želel pridobiti na prepoznavnosti, sebe še bolj motivirati za naprej in seveda tudi osebno spoznati najboljše slovenske in tuje frizerje.

Za začetek so bile zaposlitve pri drugih frizerjih. Želeli pa ste nekaj drugega. Povsem drugačnega.

Svoj salon in skupaj z njim svojo svobodo. Po šestih letih se mi je ta želja uresničila. Prvega maja 2014 sem postal samostojni podjetnik. Odprl  sem salon v Velenju, ki je sočasno tudi brivnica. Sedaj pa še širitev dela v Ljubljano. Moje nadgradnje podjetja in plani za prihodnost vključujejo aktivnost in energijo prikazati svoj maksimum - ne zgolj skozi besede, ampak skozi dejanja.

Intervju je pripravila in izvedla Manca Zobavnik

Foto: osebni arhiv


Nazaj