Vzorčno mesto je vrata v svet znanosti prek najsodobnejših tehnologij odprlo v začetku letošnjega leta. Prostor, kjer se razvijajo pametne rešitve za prihodnost, je prvi tovrsten v Evropi in je namenjen vsakemu, ki ga zanimajo znanost, inovacije in najsodobnejša tehnologija. Zgodba pametnega mesta se je začela, ko je magister virtualnih komunikacij Miha Cojhter inovativno idejo predstavil direktorici Vzorčnega mesta Brigiti Kropušek Ranzinger. Z njeno in s pomočjo tehnološkega entuziasta Erika Kapferja so jo kmalu tudi realizirali. Miha je vizionar in umetnik, ki živi v tujini in dela na zanimivih projektih po vsem svetu, sedaj pa pri nas žanje uspehe z Vzorčnim mestom.

Delate na zanimivih projektih po vsem svetu, na primer na interaktivne postavitve v Linzu ste pritegnil šolarje iz vse Avstrije. Z Vzorčnim mestom vam je to uspelo tudi pri nas.

Res je, pridobljeno znanje iz tujine sem sedaj učinkovito uporabil pri nas. Vzorčno mesto je najbolj priljubljeno med mladimi, saj vedno iščem nove načine, kako otroke pritegniti v proces učenja, razvijam nove učne sisteme, doživljajska učenja in predvsem ustvarjam zabavo za učenje. Obiskalo nas je že več kot tisoč učencev iz različnih osnovnih šol, sicer pa je pametno mesto namenjeno vsem generacijam, ki želijo pobližje spoznati znanost prek najsodobnejših tehnologij na enem mestu. Skupaj z Erikom Kapferjem, ki je prav tako v tujini spoznal in razvijal zanimive projekte, in direktorico Andragoškega zavoda Ljudska univerza Velenje Brigito Kropušek Razinger neprestano iščemo kreativne rešitve, kako na zabaven način izobraževati mladino. Pri projektu moram omeniti tudi Roba Ewbanka, razvijalca platforme Liveblox, ki je podlaga za razvoj in izvedbo interaktivnih učnih postavitev, prikaza virtualne resničnosti, delovanja digitalnega laboratorija in vsega drugega, kar nudi Vzorčno mesto.

V Vzorčnem mestu se bodo čez leto zamenjale tri interaktivne učne postavitve. Trenutno je vaša osrednja tema Robolektrika, kajne?

Drži. Učenci in obiskovalci se zdaj učijo o robotiki, elektroniki in signalih. Maja bomo zamenjali postavitev in bo osrednja tema postala 10.000 milj. Obiskovalci bodo lahko spoznavali vse, kar je od nas odmaknjeno deset tisoč milj in več. Pogledali bomo, kako delujejo vulkani, spoznavali bomo podnebje in rastje ter se potopili v globine morja. Poudarek bo tudi na prebivalstvu, pogledali bomo, kakšne jezike govorimo, kakšno hrano jemo in tako naprej. Oktobra, v novem šolskem letu, pa pride na vrsto tretja tema, ko si bomo pogledali vojne sveta od prazgodovine do danes. S pomočjo virtualne resničnosti se bomo preselili na bojna prizorišča, spoznavali načine vojskovanja in 3D modulacijo orožja ter spoznali vzroke in posledice vojnih viher.

V vašem okolju so podjetja, ki veliko pozornosti posvečajo razvoju in podpirajo vaš projekt. Kdo vse je v Vzorčnem mestu prepoznal dodano vrednost?

Najprej gre velika zahvala velenjski občini in županu Bojanu Kontiču, ki je podprl naš projekt. Podpira nas tudi predsednik uprave družbe Gorenje Franjo Bobinac, ki je velik navdušenec nad razvojem in inovacijami. Pomembno vlogo pri Vzorčnem mestu imajo njegovi promotorji, to so stand-up komik dr. Uroš Kuzman, direktorica podjetja Skaza Tanja Skaza in svetovna prvakinja v plezanju Janja Garnbret. Dr. Uroš Kuzman je navdušen nad napredno tehnologijo, ki jo lahko posameznik izkusi v Vzorčnem mestu. Tanja Skaza pa je pohvalila pomen projekta za lokalno skupnost in spodbujanje kreativnosti, kar je naravnanost, ki je nujna tudi v podjetjih.

Preden je Vzorčno mesto sploh obstajalo, ste pri šolah preverili, kakšna se jim zdi ta zamisel in takoj prejeli presenetljiv odziv.

Kot sem omenil, je ta prostor obiskalo že več kot tisoč mladih in prepričani smo, da bo odziv le še boljši. Interaktivne učne postavitve, digitalni laboratorij, v katerem se rojevajo in realizirajo nove poslovne ideje, ter Ulica virtualne resničnosti so poželi tak uspeh, da je obisk Vzorčnega mesta v dopoldanskih urah, ko je ogled namenjen šolarjem, res skoraj popolnoma zapolnjen za pol leta vnaprej. Veliko zanimanja je tudi v popoldanskih urah in ob sobotah, ko gostimo druge posameznike in skupine, družine, stare in mlade, torej vsakogar, ki si želi doživeti lastno izkušnjo stika s sodobno znanostjo.

Intervju je pripravila in izvedla Vesna Novak.

Foto: arhiv Vzorčno mesto


Nazaj