Doc. dr. Mitko Ivanovski, kako dolgo že deluje oddelek IVF in kakšni postopki se na oddelku izvajajo?
Oddelek oz. Center za pomoč pri razmnoževanju v klinični bolnišnici Acibadem Sistina v Skopju deluje že več kot 20 let. Kot vodilni na področju reprodukcije ljudi v Republiki Makedoniji in regiji ter po najnovejših spoznanjih, raziskavah, znanstvenih metodah, tehnikah in tehnologijah v svetu naš Center za pomoč pri razmnoževanju nenehno uvaja vse sodobne inovacije, ki znatno povečajo uspešnost pri postopkih oploditve z biomedicinsko pomočjo. Pacienti poznajo in prepoznajo proces in kakovost dela v naši bolnišnici, zaradi česar je vedno več tudi pacientov iz tujine.

Kateri so najpogostejši razlogi oz. zakaj vse več parov išče pomoč strokovnjakov za IVF?
Zdi se, da je eden največjih izzivov v naši državi dejstvo, da prebivalstvo v Republiki Makedoniji in širši regiji, ki ji Hrvaška zagotovo pripada, počasi, a zanesljivo tone v proces demografskega staranja. Ekonomske razmere, upad življenjskega standarda, visoka brezposelnost in nerešena stanovanjska vprašanja med mladim prebivalstvom so glavni razlogi za upadanje rodnosti. Manj verjetno je, da se bodo mladi poročili in imeli otroke, tisti, ki to izberejo, pa se običajno odločijo za enega otroka. Že sama napoved demografskega kolapsa zahteva uvedbo ustreznih in uspešnih ukrepov za njegovo preprečevanje. Eden najpogostejših razlogov za nizko rodnost je povečana stopnja neplodnosti. Neplodnost je na splošno v porastu po vsem svetu in je zelo pomemben problem sodobne človeške reprodukcije. Pri populaciji z negativno rastjo in procesom staranja prebivalstva je organizacija zdravljenja neplodnih parov velik družbeni interes. Neplodnost je intimen problem parov, ki nedvomno vpliva na njuno skupno življenje.

Kdaj lahko pari posumijo na neplodnost?
Danes se domneva, da je mogoče posumiti na neplodnost in da bi moral par začeti s pregledi in zdravljenjem, če kljub rednim spolnim odnosom in brez uporabe kontracepcijskih sredstev v 18 mesecih ženska ne zanosi. Pri zrelejših moških in ženskah se test začne po šestih mesecih. Optimalno število koitusov je štiri na teden, število spočetij pa pade nad šest in pod tri na teden. Pri 85 odstotkih parov pride do spočetja v enem letu, pri približno 10 odstotkov parov pa tudi po treh letih ni nosečnosti.

Incidenca neplodnosti v svetu je med 10 in 16 odstotkov. V približno 40 odstotkov primerov je vzrok pri moškem, približno enak del pripada ženski, v približno 20 odstotkih primerov pa so reproduktivne težave splošne narave z motnjami normalnega stanja pri obeh partnerjih. Optimalna plodnost pri ženskah je med 20 in 25 leti. Znatno zmanjšanje plodnosti, torej povečanje neplodnosti, se pojavi pri ženskah po 35 oz. 38 letih starosti. Pri obeh spolih se razmnoževanje po 40. letu močno zmanjša.

Kateri so najpogostejši vzroki za neplodnost?
Dejstvo je, da se pojavnost neplodnosti povečuje ne le pri nas, ampak tudi drugod po svetu. Najpogostejši razlogi so: povečana incidenca spolno prenosljivih bolezni in vnetnih bolezni medenice. To se v prvi vrsti nanaša na okužbo s Chlamydia trachomatis, ki naj bi bila najbolj odgovorna za povečanje pojavnosti tubularne neplodnosti. Okužba s HIV je tudi velik problem v svetu. Tukaj so še težave z ovulacijo, enometrioza, maternični fibroidi, sindrom policističnih jajčnikov, zmanjšanje pogostosti koitusa zaradi sloga in načina sodobnega življenja, zmanjšanje želje po nosečnosti, zmanjšanje rezerve jajčnikov s starostjo in zmanjšana plodnost moških.

Odločitev za porod, ki je v povprečju sedaj deset let pozneje, kot je bil trend pred nekaj desetletji, je v zadnjem času dobila resne razsežnosti. Po vseh podatkih je najboljše obdobje za nosečnost do 30. leta starosti. Po objavljenih podatkih se zmanjšanje rodnosti začne pri starosti med 30 in 33 let. Ta upad je še posebej izrazit pri ženskah, starih od 35 do 38 let. Padec moške plodnosti je manj dramatičen in postane pomemben v poznih štiridesetih in na začetku petdesetih let. Statistični kazalniki kažejo, da se možnost zanositve v starosti od 35 do 40 let zmanjša na 33 odstotkov, po 40. letu pa se indeks plodnosti zmanjša na 87 odstotkov. Pri starosti nad 44 let se možnost zanositve s pomočjo IVF zmanjša pod 2 odstotka.

S starostjo se količina in kakovost jajčec zmanjšujeta, kar pogosto vpliva na kakovost zarodka. Zmanjšana zaloga jajčnikov se kaže v zmanjšani sposobnosti jajčnikov in jajčec za zanositev. Dejavniki tveganja za zmanjšanje jajčniške rezerve vključujejo starost nad 35 let, predhodno operacijo jajčnikov, en jajčnik, neplodnost iz neznanih razlogov in podatke o slabem odzivu na stimulacijo oz. indukcijo ovulacije z zdravili. Približno 90 odstotkov jajčec pri ženskah, starejših od 40 let, je na splošno nenavadno in neobičajno. Stopnja splava nad 40 let je višja od 33 odstotkov. Statistično gledano je pogostost neobičajnih nosečnosti pri ženskah, starejših od 40 let, 1/38.

Pari vse pogosteje iščejo rešitve pri specialistu za IVF, katere najnovejše metode uporabljate?
Trenutne težave z naraščajočo demografsko krizo, povečanjem absolutnega števila in znatnega deleža parov z neplodnostjo, povečanjem moške neplodnosti in podobno vodijo do povečanih potreb pacientov in države po učinkovitih visokotehnoloških rešitvah, kot so npr. tehnologije asistirane reprodukcije (ART). Tehnologije asistirane reprodukcije oz. oploditve na splošno predstavljajo vse možne metode, ki jih je mogoče uporabiti za reproduktivno stanje posameznikov, da bi dosegli nosečnost in rojstvo živega ploda. Naš Center za pomoč pri razmnoževanje je uvedel najnovejše metode, tehnike in tehnologije, ki pomagajo izboljšati postopek in izboljšati rezultat biomedicinsko podprtih oploditev (BPO), kot so: ICSI, ki je učinkovita metoda oploditve jajčec, kadar parametri ejakulata niso optimalni ali kadar prejšnje metode oploditve ne delujejo. S pomočjo metode ICSI je mogoče uspešno zdraviti najtežje primere moške neplodnosti, na primer zelo majhno število semenčic ali odsotnost sperme v ejakulatu. V teh primerih s pomočjo določenih postopkov spermo dobimo iz testisov ali iz epididimisa.

IVM  daje večje možnosti za uspeh pri ženskah, ki so bile podvržene BPO v primeru policističnih jajčnikov in v primerih neuspešnih poskusov IVF. Ovulacijo je pri bolnikih s to diagnozo zelo težko doseči, torej so potrebni višji odmerki hormonske stimulacije, ki pri ženskah pogosto povzročajo številne stranske učinke in zaplete (najpogosteje tako imenovani sindrom hiperstimulacije). Da bi se izognili stranskim učinkom hormonske stimulacije, se pri bolnicah s policističnimi jajčniki brez predhodnega zdravljenja iz foliklov izločijo nezrela jajčeca s punkcijo. Nezrela jajčeca se nato vzrejajo v posebej nadzorovanih laboratorijskih pogojih, se predelajo in dozorijo zunaj telesa. Po zorenju je nadaljnji postopek enak standardnemu postopku IVF.

Metoda PICSI (fiziološko ICSI) je biološko bolj naravna in učinkovita oblika oploditve kot ICSI. Z metodo PICSI lahko embriolog izbere spermo na enak način kot v človeški biologiji. Izbira sperme za ICSI temelji na njihovih morfoloških značilnostih (videzu) in gibljivosti glede na vizualno opazovanje embriologa. Metoda se najpogosteje uporablja pri bolnikih z več neuspešnimi poskusi IVF / ICSI (brez oploditve jajčnih celic), v primerih slabe kakovosti zarodka ali pri ponavljajočih se splavih. Izvajamo tudi lasersko pomožno izvajanje (angleško laser assisted hatching) – gre za tehnologijo, ki pomaga vsaditi zarodke v maternico ženske. Je ena od metod, ki omogoča, da se zarodki, pridobljeni z IVF, sprostijo iz pelucidne cone, s čimer se povečajo možnosti za implantacijo zarodkov.

Kdaj pa se priporočajo tehnike asistirane reprodukcije s spermo darovalcev, z darovalci jajčec in darovanimi zarodki?
Tehnike asistirane reprodukcije s spermo darovalcev se priporočajo za pare z diagnozo absolutne moške neplodnosti (azoospermija), ko obstaja nevarnost gensko prenosljivih bolezni na potomce in za ženske brez partnerja. Uporabljamo donatorski material najbolj znane banke sperme v Evropi, s katero smo vzpostavili najvišjo raven sodelovanja.Tehnike asistirane reprodukcije z darovalci jajčec se priporočajo parom, pri katerih se ženske soočajo z različnimi vrstami težav, kot so hormonske motnje (hormonsko neravnovesje), prezgodnja menopavza, endometrioza, imunski dejavniki, genetske ali kromosomske nepravilnosti, slaba kakovost jajčec ter pri ženskah, ki so že imele kemoterapijo. Darovanje jajčec je anonimno, tako za darovalca kot tudi za prejemnika.

Tehnike asistirane reprodukcije z darovanimi zarodki predlagamo parom, pri katerih imajo tako moški kot ženske zelo nizko kakovost spolnih celic (jajčeca in spermo) in jih zaradi različnih razlogov ni mogoče oploditi. Ti zarodki so rezultat darovane sperme in darovanih jajčec. Predlagani so parom, pri katerih se oba partnerja soočata z neplodnostjo. Za bolnike brez partnerjev, ki želijo osnovati družino, je ena možnost od možnosti darovalec sperme, druga pa darovanje zarodkov, še posebej, če je kakovost jajčeca slabša ali ko pacientka nima jajčec. To še posebej velja za bolnice, starejše od 45 let. Edini pogoj je, da maternica dovoli nosečnost. Za bolnice ni zgornje starostne meje. S to metodo je uspešnost več kot 60-odstotna.

Zamrzovanje jajčec v naši bolnišnici poteka po metodi hitrega zamrzovanja, torej vitrifikacije, ki daje najboljše rezultate preživetja celic. Zamrzovanje jajčec je pomembna metoda kriokonzervacije pri: bolnici z rakom, bolnici, ki želi odložiti materinstvo, bolnici z zmanjšano funkcijo jajčnikov, s prezgodnjo odpovedjo jajčnikov, s cistami jajčnikov in podobno. Za metode IVF v Republiki Makedoniji ni starostne omejitve. Vsekakor pa glede na splošno zdravstveno stanje in stanje ženske oz. para poskušam vzpostaviti razumno starostno mejo v vsakodnevni praksi, do katere se lahko poseg izvede. Doslej je bila moja najstarejša pacientka, ki je nosečnost dosegla z IVF in nato rodila, stara 54 let.

Intervju je pripravil Sašo Avramovič