Dobro in kakovostno delo je rezultat strasti, energije in prave motivacije. Nenehno zastavljanje ciljev, trdo delo, vztrajnost in nepopustljivost zagovarja tudi prof. dr. sc. Nikica Gabrić, direktor Klinike Svjetlost, ki je vodilna oftamološka ustanova v Evropi z več kot 210 zaposlenimi in s šestimi centri v državah nekdanje Jugoslavije. Vrhunski oftalmolog stavi na zaupanje, njegovo kliniko pa so obiskala že številna zveneča imena, kot sta Ivana Trump in Rade Šerbedžija ter tudi pet predsednikov. Objavil je več kot 400 znanstvenih in strokovnih prispevkov v domačih in tujih časopisih ter petih knjigah, operiral je v 17 državah na svetu. Kot prvi na Hrvaškem je vpeljal tudi revolucionarno novost, lasersko odpravo očesne mrene.

Nenehno vlagate v najsodobnejšo in najdražjo opremo ter v izobraževanje vseh vaših zaposlenih. Menite, da se zadovoljstvo nad zdravstvenimi uslugami ne more poplačati z denarjem?

Temelj moje življenjske filozofije je deljenje, torej vlaganje. Investiranje pomeni žetev in za žetvijo pride zahvala. Več kot delite, bolj boste investirali, posledično želi in srečnejši boste. Nikoli mi ni bilo v interesu, da bi moral takoj, na hitro zaslužiti denar. Že zdavnaj bi lahko imel veliko več sredstev na svojem računu, kot jih imam sedaj. Če se ukvarjate z medicino, to zagotovo ni vaš primaren cilj. Seveda je dejstvo, da morate od nečesa živeti, ampak treba je tudi pomagati. Ko nekomu pomagate, ki je sicer mnenja, da mu ni pomoči, vas bo ta oseba priporočila naprej, saj verjame v vas. Zame je najbolj pomembno zaupanje vseh ljudi, ki prestopijo prag naše klinike. Nikomur ne predlagam operacije, v katero ne verjamem ali je kdo od mojih bližnjih ni preizkusil. Menim, da je to ključno. Skrivnost mojega uspeha je torej v tem, da verjamem v to, kar delam.

Ivana Trump, Tim Roth, Rade Šerbedžija, Armand Assante, Franco Nero, Cassandra Gava … To so svetovno znana imena, ki so se odločila za lasersko operacijo dioptrije ali sive mrene.

Strokovnost naše klinike je prepoznalo že več kot 400.000 pacientov, skupaj smo izvedli že preko 135.000 očesnih operacij. Vesel in ponosen sem, da tako znana imena, ki bi lahko obiskala katerokoli očesno kliniko na svetu, izberejo prav nas. So dokaz, da gremo v pravo smer.

Tudi vi ste imeli lasersko operacijo dioptrije in sive mrene. Za kaj ste za to odločili? Kateri pa so sicer najpogostejši posegi, ki jih opravljate na vaših klinikah?

Z operacijama sem želel pokazati in dokazati pacientom, da zaupam v našo tehnologijo in strokovnost. Deset naših zdravnikov in osem zaposlenih iz ekipe medicinskega osebja se je prav tako odločilo za lasersko odpravo dioptrije, ker prav tako verjamejo v tehnologijo, ki jo uporabljamo. Veliko lažje se je približati pacientu, če govoriš iz lastnih izkušenj. Ko govorimo o najpogostejših posegih, sta to zagotovo laserska operacija dioptrije in sive mrene. Sicer pa pri nas nudimo kompletno oftalmološko storitev, ukvarjamo se z vsemi segmenti očes in uspešno zdravimo najbolj kompleksna obolenja.

Klinika Svjetlost je edina na Hrvaškem in ena izmed 43-ih, ki ima laser za odpravo očesne mrene. Kako se razlikuje od ultrazvočne metode, ki je bila v uporabi predtem?

Pri ultrazvočni metodi je bila ključna kirurška spretnost. Vrhunski strokovnjaki pa so laser razvili, da bi manj izkušenim kirurgom omogočili lažje delo. Z laserjem lahko tudi kirurgi začetniki dosežejo rezultate specialista, ki je opravil že več kot 1000 operacij. Prednosti laserske operacije očesne mrene so hitrejše celjenje, digitalno voden potek operacije, natančnost, obnovljivost posega in manjša obremenitev za oko. Laser je še posebej primeren pri visokih dioptrijah in tanjših roženicah. Operacija očesne mrene z najsodobnejšim laserjem je primerna za vse ljudi, poseg pa traja manj kot dve minuti brez zapletov. Težje korake ultrazvočne operacije je pri laserju nadomestila pametna tehnologija.

Preden ste jo konec lanskega leta uvrstili med redne posege, ste z laserjem opravili več kot 100 poskusnih operacij.

Vedno želimo spremljati rezultate in napredek prvih pacientov, saj ničesar ne prepustimo naključju. Pri operacije očesne mrene z laserjem se prav vsak korak dela prilagodi posamezniku, strokovnjaki pa pred posegom na projektorju do milimetra natančno usmerijo sam potek. Gre za revolucionarno, tehnično dovršeno metodo, veliko hitrejšo od ultrazvočne.

Skupaj s sinovoma, dr. Krešimirjem Gabrićem in dr. Ivanom Gabrićem, ustvarjate zgodbo uspeha. Ste prejemnik številnih priznanj. Kot prva zdravstvena Klinika na Hrvaškem ste prejeli tudi mednarodno priznanje International Star Diamond Award.

Tako je. Nagrado smo dobili kot priznanje za odličnost na področju oftalmologije.  Ta nagrada je še ena potrditev več, da je Klinika Svjetlost globalno priznana kot center odličnosti na področju oftalmologije. Vsaka mednarodna nagrada dodatno potrjuje kakovost storitev, ki jih zagotavljamo.

Pogovarjala se je Anita Volčanjšek


Nazaj