Peter Krebelj je pedagog, zaposlen na Srednji šoli tehničnih strok, kjer poučuje računalništvo in opravlja delo pomočnika ravnatelja. Med drugim je mentor dijakom pri raziskovalnih projektih, kjer je prejel dve priznanji Mestne občine Ljubljana za posebne dosežke. Je avtor 13 knjig, od tega je devet strokovnih. Nedavno je izšla njegova že četrta pravljica za otroke z naslovom Planet Zemlja, tu sem doma. Navdušenec nad tehnologijo želi v njej najmlajšim prebivalcem našega planeta približati nebesna telesa, sončni sistem, vesolje in naš planet Zemlja. Knjiga poleg nazornih ilustracij vključuje tudi vprašanja, ki otroke usmerijo k nadaljnjemu raziskovanju.

Knjiga Planet Zemlja, tu sem doma je vaša četrta knjiga za otroke. Kaj je ključno sporočilo te knjige?

Za otroke sem do sedaj napisal pravljice Markovo računalniško popotovanje, Pastirček Tonček in čarobna piščal in Ko pade noč. Slednja je prevedena tudi v angleščino.  V novi poučni pravljici Planet Zemlja, tu sem doma, sem želel otrokom približati planet, na katerem živimo in ga umestiti v sončni sistem in vesolje.

Ste pa tudi avtor devetih strokovnih knjig, to so Python 3 za začetnike, Blender 3D za začetnike, Spoznavamo Windows 10, Spoznavamo programski jezik python, Vzdrževanje informacijske opreme, Vzdrževanje informacijske strojne opreme, Računalniška omrežja, Korak za korakom v svet računalnika in Korak za korakom v razvoj iger in aplikacij Android: spoznajmo MIT App Inventor 2. Kakšen je bil njihov namen?

Drži, napisal sem tudi nekaj strokovnih knjig s področja računalništva in dva strokovno potrjena učbenika za srednje šole programa tehnik računalništva. Redno pišem še prispevke za revijo Vzdrževalec. Pri strokovnih knjigah sem predvsem imel v mislih navdušence nad računalništvom. Te strokovne knjige so dobri priročniki za tiste, ki jih zanimajo tudi osnove programiranja.

Lahko bi rekli, da je skupna točka vaših knjig, da so poučne narave – tudi otroške.

Planet Zemlja, tu sem doma in Markovo računalniško popotovanje sta res  poučni. Namenjeni sta temu, da spodbudimo otrokovo zavedanje planeta in umestitve v vesolju. Moj cilj je predvsem otroke poučevati, jih spodbujati k razmišljanju in pogovoru o našem planetu in vesolju.

Po poklicu ste informatik in učitelj, tudi pomočnik ravnateljice na eni izmed srednjih šol. Kaj vse pa obsega to vaše delo?

Poleg poučevanja sem član poklicne mature za področje računalništva na Republiškem izpitnem centru. Sem tudi mentor dijakom pri raziskovalnih projektih, to delo me zelo veseli, dijaki pa dosegajo tudi lepe uspehe pri teh projektih. Rad  sledim tehnološkim novostim, ob katerih se mi porajajo nove ideje. Zato mi je ustrezalo, da sem hitro prevzel vodenje raziskovalne dejavnosti na šoli, pa tudi druge aktivnosti, kjer sem vedno znova imel priložnost pokazati svoje sposobnosti. 

Ko opisujete svoje raznoliko delo, je čutiti vaše navdušenje, ste zelo vsestranski. Kako bi se opisali?

Sem zelo samoiniciativen, iznajdljiv in vedno pripravljen na nove probleme. Sem točen in pričakujem, da bodo tudi ostali v skupini točni in natančni. Dobro opravljam naloge, ki zahtevajo samostojno delo ali delo v skupini. Problem poskušam vedno videti s pozitivne strani in najti rešitev zanj. Sem vztrajen in vedno usmerjen v doseganje cilja.

Ste bili vedno dejavni na tako različnih področjih?

Vedno sem užival v izzivih in jih tudi iskal. Všeč mi je, ko naredim kaj novega, saj se mi zdi, da tako poskrbim tudi za svoj osebni razvoj, kar mi veliko pomeni. Informacijske rešitve, načrtovanje informacijskega okolja, virtualizacija in skrb za varnost omrežja so področja, ki me še posebej veselijo. Težko mirujem, vedno iščem priložnosti, da se lahko dokažem. Ker poznam različne tehnologije tako na področju informatike kot tudi poslovne informatike, jih uspešno povezujem v končne rešitve. Poznam tudi osnove programiranja, tako da lahko sodelujem pri načrtovanju aplikacij in razumem koncepte, ki so ob tem potrebni. 

Pogovarjala se je Maja Godeša.


Nazaj