Vrata v svet znanosti je velenjsko Vzorčno mesto prek najsodobnejših tehnologij odprlo v začetku letošnjega leta. Prostor, kjer se razvijajo pametne rešitve za prihodnost, je prvi tovrsten v Evropi, namenjen pa je vsakemu, ki ga zanimajo znanost, inovacije in najsodobnejša tehnologija.

Trenutno je v fokusu razstava 10.000 milj, raziskovanje planeta Zemlja, programerski strokovnjak Rob Ewbank iz Velike Britanije pa je povedal, da že načrtujejo številne nove projekte. Svojo platformo Liveblox, ki omogoča ustvarjanje lastnih naprednih aplikacij, uporablja tudi v Vzorčnem mestu. Ewbank, ki rad potuje in izdeluje inovativne računalniške pristope, se je z mlado ekipo odlično ujel, Slovenijo pa bo dodobra spoznal v poletnih mesecih.

Iz Velike Britanije ste se preselili v Kambodžo in tam osnovali podjetje …

Od kar pomnim, me je zanimal razvoj novih tehnologij. V Veliki Britaniji sem vodil elektrotehnično podjetje in se nato v iskanju pustolovščin preselil v Kambodžo. V Aziji sem osnoval podjetje, ki ustvarja programsko kodo in sodeluje v projektih po vsem svetu, osredotoča pa se na video produkcijo.

Zdaj ste aktivni v Sloveniji … Tehnologija v Evropi in Ameriki izjemno hitro napreduje. Kako pa je v Aziji? Kitajska ima primat, kaj pa Kambodža?

Živimo v svetu, ki se vse hitreje spreminja, tehnologija napreduje … Večina držav ima internet, zmogljive računalnike in dostop do novih tehnologij. Velikih razlik ni, tudi Kambodža sledi hitremu razvoju. Odvisno je le, če države v celoti spodbujajo razvoj tehnoloških konceptov. Opažam, da ima Slovenija številne dobre programe in opremo, ki omogoča inovacije. Zelo pomembno je tudi sodelovanje med javnim in zasebnim sektorjem.

Razvili ste programsko platformo Liveblox. Kaj je njena prednost?

Platforma Liveblox omogoča ustvarjanje lastnih naprednih aplikacij, ne da bi za to potrebovali znanje programiranja. Je podlaga za razvoj in izvedbo interaktivnih učnih postavitev, prikaza virtualne resničnosti, delovanja digitalnega laboratorija in vsega drugega, kar nudi Vzorčno mesto.

Kje ste črpali navdih za vzpostavitev platforme? Komu vse je namenjena?

Nekaj časa sem kot svobodnjak delal na projektih, ki so vključevali video obdelavo in računalniški vid. Zdelo se mi je, da imajo vsi iste značilnosti. Zato sem se odločil, da bom naredil platformo, ki bo omogočila sestavo vseh teh komponent v smiselno celoto. Namenjena je razvijalcem, raziskovalcem, učiteljem, programerjem, umetnikom, otrokom in vsem, ki jih tehnologija zanima. Uporablja pa se v gospodarstvu, politiki, šolstvu in zabavi. Strokovnjaki po svetu pa platformo uporabljajo za razvoj lastnih rešitev.

Z Vzorčnim mestom ste povezani že od samega začetka …

Res je. V tem času sem sodeloval pri Roboelektriki in interaktivni postavitvi 10.000 milj, raziskovanje planeta Zemlja. Pri projektih se večinoma posvečam predvsem simulaciji živali, vodim izobraževalne igre in urejam interaktivne inštalacije. Prav tako sem študente s pomočjo platforme Liveblox učil o razvijanju lastnih idej. Stremim k napredku in širši prepoznavnosti Vzorčnega mesta.

Ekipa, s katero sodelujete, je mlada, zagnana in ima veliko izkušenj s tehnologijo in vizualnimi komunikacijami …

V Vzorčnem mestu so mnogi talenti in osebe, ki jih zanimajo znanja programiranja, oblikovanja, animacije in 3D modeliranja. Gre namreč za ekosistem s tremi vodilnimi stebri, ki se med sabo prepletajo. Erik Kapfer in Miha Cojhter sta idejna očeta projekta, nad celotnim Vzorčnim mestom pa bdi direktorica Andragoškega zavoda Ljudska univerza Velenje Brigita Kropušek Ranzinger.

Že pripravljate kaj novega?

Pripravljamo naslednjo interaktivno postavitev, Vojne sveta. Raziskujemo namreč različne vzroke in posledice vojn ter konfliktov med narodi. Skupaj z ministrstvom za izobraževanje in ministrstvom za javno upravo pripravljamo tudi projekt z naslovom Učilnica za prihodnost, kjer gradimo interaktivno učilnico. Prav tako se posvečamo pripravi posebne sobe, ki smo jo poimenovali soba pobega.

Kakšen je vaš cilj ustvarjanja?

Z delom in razvijanjem platforme v Sloveniji želim današnji mladini omogočiti razvoj v odgovorne posameznike, ki bodo jutri spreminjali svet.

Pogovarjala se je Anita Volčanjšek

Foto: Mediaspeed


Nazaj