Lahko smo veseli, da živimo v svetu, kjer si z najrazličnejšimi izdelki lahko olajšamo obveznosti in svoj vsakdan – če poleg tega poskrbimo še za okolje, smo naredili veliko. Prav k temu stremi tudi Romana Piskar, direktorica podjetja Piskar.

V podjetju Piskar, ki je eno največjih proizvajalcev vrečk pri nas, ste bili med prvimi, ki ste se prilagodili novim smernicam in Slovencem ponudili okolju prijazne nosilne biorazgradljive vrečke.

Tako je. Te vrečke so nekakšna protiutež lahkim nosilnim vrečkam, ki jih bodo v prihodnosti zamenjale biorazgradljive nosilne vrečke. Ljudje nas sicer najbolj poznajo po vrečkah za odpadke in za gospodinjstvo ter biorazgradljivih vrečkah, ki so okolju prijazne.

Zmotno je prepričanje, da so biorazgradljive vrečke namenjene le biorazgradljivim odpadkom, kajne?

Res je, danes imamo tudi biorazgradljive nosilne vrečke za najrazličnejše namene uporabe.

Ali lahko biorazgradljive vrečke vržemo tudi na domači kompost?

Ne vseh, saj niso primerne sestave. Naše biorazgradljive vrečke so primerne tudi za domače komposte. Njihova glavna prednost je izredno hitra razgradnja, ki jo sproži prisotnost bioloških odpadkov, vlage in primerne temperature. Gospodinje so nad njimi navdušene in tudi sama jih z veseljem uporabljam v domači kuhinji.

Nova evropska uredba glede zmanjšanja potrošnje lahkih plastičnih nosilnih vrečk vas torej ni presenetila?

Ne. Prizadevamo si, da smo ne zgolj inovativni in prvi, ampak da sledimo trendom v svetu in potrebam, ki jih prinašajo novosti o izdelavi vrečk. Z veseljem opažam, da biorazgradljive vrečke postajajo nepogrešljive na vseh ravneh. Veliko trgovcev v Sloveniji je lahke polietilenske nosilne vrečke zamenjalo z biorazgradljivimi, kar nas res veseli.

Pravite, da vas najbolj poznajo po vrečkah za gospodinjstvo. V resnici imate pod svojo blagovno znamko več kot 1000 izdelkov. Vašo inovativnost dokazuje tudi dejstvo, da imate celo vrečke za dežnike.

Vrečke za dežnike so bolj praktična stvar, kot si lahko mislimo. Ko pridemo z dežja pod streho, z dežnikov običajno kaplja, to pa povzroča zdrse na tleh, še posebno tam, kjer gre mimo mnogo ljudi, denimo na tleh ambulant, šol in drugih javnih ustanov. Vrečke za dežnike ta problem rešijo. Razmišljali smo tudi, da je treba zaščititi avtomobilske sedeže, pa recimo tudi oblačila sopotnikov na avtobusu in tako naprej. Tako so nastale vrečke za dežnike.

Pravijo, da se dober glas širi v deveto vas in pri vas to nedvomno drži, kajne? Izdelki so namreč na voljo tudi v tujini.

Na voljo so v sedmih tujih državah, in sicer v Italiji, Franciji, Grčiji, Estoniji, Latviji, Litvi, Angliji in pa tudi v ZDA. Izvoz v tujino nam predstavlja približno 25 odstotkov proizvodnje.

Bi rekli, da uspeh podjetja pripisujete tudi temu, da je družinsko vodeno?

Skupaj z možem Antonom že 32 let vodiva družinsko podjetje Piskar, kjer zaposlujemo 30 ljudi, brez katerih ne bi šlo. Jaz skrbim predvsem za snovanje novih idej, izdelkov, dober odnos s komercialisti in uspešno komunikacijo z zaposlenimi. Pomagata nama tudi oba sinova, ki sta že od malih nog vpeta v podjetje in aktivno pomagata po svojih najboljših močeh.

Intervju je pripravila Katarina Robnik

Foto: Barbara Reya


Nazaj