Podjetje Varis iz Lendave, ki je najbolj znano po izdelavi gotovih kopalnic, poleg tega pa proizvajajo še dizajnerske in cevne radiatorje, betonske elemente za skejtanje in pump track steze, se uvršča med najboljše proizvajalce gotovih kopalnic v Evropi.

Večino svojih vrhunskih izdelkov, za katere so prejeli že več nagrad, prodajo v tujino, z gotovimi kopalnicami pa opremljajo tudi hotele najboljših svetovnih hotelskih verig, kot sta Sheraton in Hampton by Hilton. Lansko leto je bilo za to pomursko podjetje več kot le uspešno, saj so v primerjavi z letom prej prihodke povečali za kar 110 odstotkov. Več o tem, kje se skrivajo razlogi za njihov uspeh in kakšni so njihovi cilji v prihodnje, nam je v pogovoru povedala direktorica podjetja, mag. Sabina Sobočan.

Podjetje Varis je trenutno ne samo eno od vodilnih gradbenih podjetij pri nas, uvrščajo vas tudi med tri največje oziroma najboljše proizvajalce gotovih kopalnic v Evropi. Čemu vse pripisujete takšen uspeh?

Za uspehom našega podjetja, ki bo prihodnje leto slavilo 40. let delovanja, se skriva več let trdega dela in izkušenj. V vsem tem času smo izdelali že več kot 90.000 gotovih kopalnic, ki še vedno predstavljajo naš najpomembnejši izdelek. Usmerjeni smo predvsem v prodajo izdelkov na tuje trge – danes imamo 15-odstotni delež samo v Nemčiji, med našimi pomembnimi trgi pa so tudi Avstrija, Švica in Skandinavija, prisotni pa smo tudi na Hrvaškem, Madžarskem, v Rusiji, Sloveniji in v drugih državah Evrope.

Svoje vrhunske izdelke torej izdelujete za številne stranke po vsej Evropi, med katerimi so tudi najboljše svetovne hotelske verige, kot sta Sheraton in Hampton by Hilton. Ste si kdaj predstavljali, da bodo vaši izdelki del najboljših hotelov na svetu?

To, da so danes naši izdelki del verig, kot so Sheraton, Hampton by Hilton, Motel One, Intercity, Novotel, Holiday Inn, Steigenberger, HIEX in Scandic, je nekaj, o čemer bi nekoč samo sanjali. No, s trudom smo sanje uspeli spremeniti v resničnost. Za to so zaslužni predvsem naši zaposleni, ki s svojimi lastnimi rokami izdelujejo naše vrhunske izdelke, med katerimi so tudi dizajnerski in cevni radiatorji ter betonski elementi za skejtanje in tako imenovana pump track steza – poseben poligon, sestavljen iz zaobljenih grbin in zavojev, ki je namenjen kolesarjem, rolkarjem in skejterjem.

Če se vrneva nazaj k vašim gotovim kopalnicam, ki vsekakor predstavljajo inovativno rešitev na področju sodobne gradnje. Kakšne vse prednosti prinaša njihova uporaba pri gradnji?

Izdelki, kot so gotove kopalnice, veljajo za industrijsko izdelani samostojni gradbeni element, ki se na objekt dostavi popolnoma dokončan in opremljen s ploščicami, umivalniki, pipami, ogledali, straniščnimi školjkami in drugimi elementi. To pomeni, da v Lendavi izdelamo in s tovornjaki dostavimo na objekt prav takšno kopalnico, kot jo lahko vidimo v določenem hotelu. Po priklopu vseh inštalacij pa jo tudi že lahko uporabljamo. Glavna prednost uporabe gotovih kopalnic je torej v hitrosti gradnje objekta. Dokazano je, da gradnjo objekta s 130 gotovimi kopalnicami skrajšamo za tri mesece in s tem posledično tudi pocenimo naložbo.

V vašem podjetju se zavedate, da za doseganje kakovosti na vseh področjih in rasti podjetja potrebuješ odlične ljudi, ki skupaj s teboj ustvarjajo uspešno zgodbo. Trenutno imate blizu 260 zaposlenih, samo v zadnjega pol leta pa se vam je pridružilo približno 30 novih sodelavcev.

Tako je. V letošnjem letu smo na novo zaposlili več kot 30 novih ljudi, v zadnjem letu in pol pa že kar 60 novih obrazov, kar je za razmere v našem okolju izredno veliko. Ker so naši zaposleni za nas ključnega pomena, veliko vlagamo v njihovo znanje in razvoj, naj vam povem, da v vsej zgodovini podjetja, tudi v kriznih časih, katerim smo se uspešno zoperstavili, nismo nikoli zamujali z izplačili plač. Ves čas se torej trudimo izkazati spoštovanje do njihovega dela, saj se zavedamo, da vseh teh uspehov brez njih ne bi bilo. V prihodnje si želimo še okrepiti našo ekipo, ki bo s sodelovanjem in iskanjem novih razvojnih rešitev še naprej premagovala številne strokovne in poslovne izzive.

O vašem uspehu govorijo tudi zavidanja vredni poslovni rezultati v preteklem letu. Več kot spodbudni pa so tudi obeti za naprej …

Drži. Naj vam najprej povem, da smo samo lani v primerjavi z letom prej povečali prihodke za 110 odstotkov, kar je 10 milijonov evrov več prihodkov. S tem smo dosegli nekaj, kar nam v vsej zgodovini podjetja še ni uspelo. Z velikim povpraševanjem po naših izdelkih pa se srečujemo tudi letos. Trenutno smo na točki, ko smo naš letni načrt že presegli, kar nas seveda nadvse veseli. To je odlična popotnica za uresničitev naših prihodnjih, malce bolj dolgoročnih ciljev. V podjetju si namreč želimo postati vodilno podjetje za proizvodnjo gotovih kopalnic za vse vrste uporabnikov v Evropi – vse od hotelskih verig, stanovanj, do domov za ostarele, bolnišnic in zaporov. Glede na to, da ves čas stremimo k nenehnemu razvoju, smo prepričani, da nam bo to tudi uspelo. Moje vodilo kot vodje namreč je, da nič ni nemogoče in da lahko vedno gremo samo še korak naprej.

Kot je lahko čutiti iz vašega odgovora, imate zelo jasno postavljeno vizijo razvoja podjetja. Kaj je po vašem mnenju še bistvenega pomena za uspešno vodenje?

Tukaj lahko izhajam predvsem iz sebe in svojega načina vodenja. Od svojih zaposlenih pričakujem, da ne pridejo k meni s težavo, ampak z rešitvijo. To pomeni, da jih spodbujam k temu, da razmišljajo z lastno glavo in da so pri tem čim bolj kreativni. Pri svojem vodenju v veliki meri vključujem tudi vodje posameznih oddelkov, od katerih pričakujem, da so proaktivni. Ker sem sama zelo delovna in zahtevna do sebe, posledično isto pričakujem tudi od ljudi, s katerimi delam.

Vodenje podjetja ste prevzeli od vašega očeta, Varis je namreč tudi družinsko podjetje. Verjetno vam, predvsem na začetku, ni bilo lahko?

Res je, oče je zelo izkušen in spoštovan poslovnež, zato ga je bilo še toliko težje naslediti. Spoštovanje zaposlenih in naših dolgoletnih strank sem si morala izboriti sama oziroma to še vedno počnem. Poleg tega imava z očetom tudi drugačna pogleda na vodenje in razvoj podjetja, ki pa se v resnici zelo lepo dopolnjujeta. Nanj sem zelo ponosna, ker mi dovoli, da podjetje vodim na svoj način, predvsem pa lahko spremlja res izjemne poslovne rezultate, kakršnih v vsej zgodovini podjetja še nismo imeli. Ob tem pa še vedno ostaja moj največji svetovalec.

Kako usklajujete čas, ki ga preživite z družino, imate namreč še dva majhna otroka, z vašim zahtevnim delovnikom?

Za družino si vedno rada vzamem čas, saj so mi trenutki, ki jih preživim z otroki in partnerjem, zelo pomembni. Velikokrat so prav oni tisti, ki me napolnijo z energijo za nove podvige.

Intervju je pripravila in izvedla Laura Štraser.