V procesu prestrukturiranja podjetja je pomembno, da se ohranijo dobri odnosi tako z zaposlenimi kot s poslovnimi partnerji. Tega se zaveda tudi dr. Samo Javornik, direktor podjetja Regia Group, kjer so uspešno izvedli finančno in poslovno prestrukturiranje, svoj dolg pa v 9-ih letih zmanjšali za skoraj 100 milijonov evrov. Pri tem so kader celo povečali, in sicer za 10 odstotkov, z vsemi poslovnimi partnerji pa ohranili dolgoročni poslovni odnos. Direktor je prepričan, da se uspeh skriva v slani vodi, in sicer v morju, solzah in znoju.

Vaša skupina je v zadnjih nekaj letih uspešno izvedla finančno in poslovno prestrukturiranje. Še leta 2010 je dolg znašal več kot 107 milijonov evrov, danes pa je zgodba popolnoma drugačna.

Res je. Do danes smo s finančnim in poslovnim prestrukturiranjem uspeli svojo zadolženost znižati na vzdržnih 13,9 milijona evrov. Torej smo v 9-ih letih dolg zmanjšali za skoraj 100 milijonov evrov in to brez odpuščanja. S tem smo dosegli raven, ki nam omogoča stabilen razvoj v prihodnosti.

Ste kljub prestrukturiranju z vsemi vašimi poslovnimi partnerji ohranili dolgoročni poslovni odnos?

Osnovno vodilo novega vodstva je bilo, da v procesu prestrukturiranja vsi upniki, ki so s skupino v preteklosti poslovno sodelovali, ne utrpijo poslovne škode. To smo tudi dosegli. To je tudi osnova, da smo z vsemi poslovnimi partnerji ohranili dolgoročni partnerski poslovni odnos.

Prestrukturiranje se je začelo s finančno krizo. V tem času ste formirali dva ključna finančno neodvisna poslovna stebra, in sicer  avtomobilizem in nepremičnine. Kakšen je bil proces?

Odprodali smo vse nepremičninske projekte, ki niso več ustrezali zahtevam trga. S temi ukrepi smo začeli zmanjševati kompleksnost skupine in s tem zmanjšali tudi finančne obveznosti. V drugi polovici letošnjega leta smo izvedli program refinanciranja obstoječega dolga in tako tudi uradno zaključili obdobje poslovanja v kriznih razmerah. Proces reorganizacije je potekal vse do letošnjega leta.

Sedaj ste zdrava organizacijska struktura z uravnoteženo strukturo virov financiranja. Kakšno so vaši načrti za prihodnost?

Struktura virov financiranja nam omogoča pričeti z novim razvojnim ciklom. Regia Group je organizacijsko in stroškovno optimizirana ter pozitivno zre v prihodnost. Uspešno smo se vrnili na trg in se ponovno posvetili razvojnim projektom. Imamo jasno začrtano vizijo. Neto dobiček, izkazan v lanskem letu, je primerljiv z načrtovanimi rezultati za obdobje 2019–2023. Po dolgih letih gre za rezultat, ki dobro odraža raven denarnega toka.

Obseg servisnih storitev ste povečali za dobro desetino, pri tehničnih pregledih pa ste beležili osemodstotno rast. Rast beležite tudi pri prodaji vozil.

Lani smo na ravni skupine, kjer imamo znamke Citroen, Dacia, Nissan, Opel, Renault in Peugeot, prodali nekaj več kot 3200 novih vozil, kar je 12,7 odstotka več kot predlani.

Dosedanja poslovna prenova skupine je vključevala tudi spremembo njene identitete in blagovne znamke.

Lani se je preimenovala iz Skupine A1 v Skupino Regia Group. S spremembo imena je prevzela tudi novo celostno podobo.

Ste zagovornik trdega dela, odgovornosti in vztrajnosti. Kakšen je torej vaš recept za uspeh?

Recept je slana voda, in sicer morje, znoj in solze.

Pogovarjala se je Anita Volčanjšek


Nazaj