Ena izmed najuspešnejših slovenskih pevk, Saša Lendero se kljub bogati karieri doma, skupaj s partnerjem Mihom že 8 let uspešno deluje na nemškem trgu. Tam sicer ne poje, ampak se ukvarja z glasbeno produkcijo za velika imena pop šlagerjev. Pri tem poudari, kako pomembno je vztrajanje in da noben uspeh ne pride čez noč ter priznava, da ji jodlanje ne gre.

Letošnje leto je zaznamovano z epidemijo. Glasbeniki to še močneje občutite. Kako ti to doživljaš?

Moram priznati, da mi je na nek način bil začetek leta pisan na kožo, saj je lansko leto žal umrla moja mami, na katero sem bila zelo močno navezana in ko se je to mrtvilo začelo, sem ga v resnici rabila. Morala sem se spočiti in se posvetiti sama sebi. Iskreno ne vem, kako bi bilo, če bi leto začelo kot običajno s polno novimi načrti. Zdaj pa bi si spet želela, da se stvari malo normalizirajo.

S partnerjem Mihom že 8 let delujeta na nemškem trgu, kjer vajine pesmi prepevajo velika imena pop šlagerjev, ki imajo pri naših severnih sosedih poseben status. Kaj konkretno delata?

Moram priznati, da sva veliko število let delala, ne da bi nama ta preboj uspel, potem pa sva se le prebila na nemški trg. Midva torej napiševa melodijo in jo potem, skupaj s kombinacijo določenih besedic, pošljeva najinim tekstopiscem, da napišejo besedilo. Midva namreč, čeprav delujeva na nemškem trgu, ne znava nemško (smeh). Ko je besedilo napisano ga Miha zapoje, saj imam sama preveč naglasa, zato pojem le spremljevalne vokale.

A sodi tukaj zraven tudi jodlanje? Bi nam lahko nekaj zajodlala?

Ne, smo pa enkrat res delali z neko Švicarko, ki nas je želela naučiti, a so se naši poskusi precej neslavno končali. Dobro, da ni nikjer nobenega posnetka, saj bi me bilo zelo sram. Res ne razumem, kaj je pomembno pri jodlanju, zato ne bom jodlala (smeh).

Kako sta se uspela prebiti na nemški trg in koliko se razlikuje od slovenskega?

Miha je predlagal, da bi delali še kaj drugega, saj je vedno dobro imeti določeno bazo za rezervo, če se slučajno kaj sesuje. Poskusila sva sicer že večkrat, a sva poskusila ponovno. Začela sva pošiljati svoje posnetke založnikom, založbam in izvajalcem, eksplicitno na nemško govoreči, šlagerski trg. Najprej je bilo nekaj prezrtih sporočil in zavrnitev, ki si jih nihče ne želi, sploh, ko ugotoviš, da tvojega sporočila niti niso prebrali.

Na tujem trgu sta torej začela iz nič. Čeprav sta bila v Sloveniji v vrhu slovenske glasbe. Vama to ni nič pomagalo v tujini?

Res je. Čeprav imaš znano ime v neki državi, je treba ogromno trdega dela, da te spoznajo na tujem trgu, saj je popolnoma drugače. Uspeh ne pride v enem letu, zelo pomembno je vztrajati. Sama bi obupala že precej prej, če ne bi bilo mojega Miha.

Če se dotakneva zgodbe z Domnom Kumrom. V času vajinega sodelovanja pri pesmi 100 % se je pojavilo veliko govoric. Kako je s tem? Je bilo med vama res kaj več?

Domen je meni neverjetno luštna medijska oseba. Moram priznati, da je on resnično postal neka stalnica, ne samo v mojem, ampak kar v našem družinskem življenju. Res ga lahko imenujem prijatelj. Veliko se slišimo, veliko se družimo, res se imamo radi.

Vedno si brezhibno urejena, imaš popolno postavo, a tvoji grehi so slaščice. Kako lahko vzdržuješ tako postavo?

Moram priznati, da sama doma obožujem neurejenost. Ampak ne v smislu umazanosti. Obožujem jutranji plašč, tolpe nogavičke in copate. Res je, da Miha ni vedno najbolj navdušen nad takim stilom (smeh). Sicer pa, dejstvo je, da moram vedno bolj paziti pri hrani, z vsakim letom bolj. Kar precej mi je sicer podarila tudi narava, za kar sem ji neskončno hvaležna. Drugače pa obožujem slaščice, hrana je za mene ena od življenjskih radosti in menim, da jih je treba z odprtimi rokami sprejemati.

Ker si promotorka športa, moraš tudi telovaditi, čeprav ti je to zelo mučno. Kaj imaš torej od športa?

Uf, od športa imam pa eno veliko, veliko stvar: slabo vest. To je pa vse (smeh). Ne hodim, ne tečem, čeprav je to zelo popularno. Moram priznati, da je šport pred mano pobegnil.

Še eno veliko presenečenje pripravljaš za prihodnje leto. Nam lahko zaupaš kaj več o tem?

Kljub delu v tujini se me bodo poslušalci v Sloveniji naposlušali in nagledali ter me spoznali še na kak drug način. Tudi zdaj sem zelo aktivna v glasbi, ravno pripravljam pesem, ki nama je z Mihom zelo všeč. Iskreno komaj čakam, da jo izdam, v načrtu pa imam posneti tudi nov videospot.

Povzeto iz intervjuja v oddaji Zajtrk PR'Andreji, ki si ga lahko ogledate na spodnji povezavi.

Intervju pripravila in uredila Kaja Ahčin.


Nazaj