Kupci in prodajalci se vsako leto bolj zavedajo, da ni dovolj samo objava prodaje nepremičnine na spletnem portalu, temveč mora biti celoten postopek izpeljan v skladu z nepremičninsko in davčno zakonodajo, opaža Stanka Solar, direktorica podjetja Stan nepremičnine. S strokovnostjo in natančnostjo Solarjeva poskrbi, da je prodaja oziroma nakup nepremičnine preprosta, a vendar profesionalna in na najvišjem nivoju. V podjetju namreč vedno  spremljajo, da so birokratski postopki pravilno izpeljani. »Na to sem zelo ponosna. Vsaki stranki se posvetim tako, kot bi stanovanje kupovala zase,« poudarja direktorica. V ospredju so vedno ljudje, tako starejši, ki živijo v preveliki hiši, kot mlade družine, ki bivališče iščejo v bližini vrtca in igrišč.

Statistični kazalci so pokazali, da je bilo v lanskem prvem polletju prodanih za 25 odstotkov manj stanovanjskih enot kot lani. Zakaj?

Razlog je predvsem v tem, da je lani prišlo na trg večje število stanovanj iz nasedlih nepremičninskih projektov (Celovški dvori in Nokturno). Število ostalih transakcij je po mojem mnenju nekoliko večje kot lansko leto, je pa res, da glavnino predstavljajo manjša stanovanja tako v Ljubljani kot tudi v bližnji okolici in na Obali. Še vedno se srečujemo z razkorakom med željami kupcev po stanovanjih v urejenih, obnovljenih, sodobnejših stanovanjskih stavbah s parkirnimi mesti, dvigali in realnostjo ponudbe.

Občasno se na trgu pojavijo tudi zanimiva večja, meščanska ali sodobnejša stanovanja, s ceno prek 500.000 evrov. Kakšni kupci se odločajo za nakup tovrstnih stanovanj?

Kupci so zelo zahtevni in natančno vedo, kaj iščejo. Teh stanovanj smo v naši agenciji Stan nepremičnine v lanskem letu nekaj prodali, imamo tudi odprta povpraševanja, a takšni kupci so zahtevni in malo je nepremičnin, ki jim ustrezajo. Upam, da bosta nova dva projekta v Ljubljani, Šumi in Palača Schellenburg (Kolizej), kmalu dokončana, s tem pa bo v Ljubljani končno na voljo nekaj deset vrhunskih stanovanj.

Najamejo vas tudi zelo zaposleni, poslovneži in managerji, ki želijo, da jim vi vse uredite.

Res je, ljudje so dobri v svojem poklicu, ne poznajo pa vse vseh podrobnosti pri prodaji oziroma nakupu nepremičnin. V Sloveniji je veliko praznih stanovanj, obenem pa primanjkuje bolj kakovostnih. Ljudem uredimo vse – od svetovanja do pravnih postopkov. Nikoli še ni bilo zapletov, vedno namreč poskrbimo, da so birokratski postopki pravilno izpeljani. Na to sem zelo ponosna. Vsaki stranki se posvetim tako, kot bi stanovanje kupovala zase.

Cene so trenutno visoke in imajo trend rasti, k čemur precej pripomore neuravnoteženost med ponudbo in povpraševanjem.

Res je, po drugi strani pa se je tudi cena gradnje in obnove v zadnjih letih precej zvišala. Kupci so dobro informirani o tržnih cenah in ne kupujejo za vsako ceno, tudi če nepremičnina ustreza njihovim željam. Napovedan nepremičninski davek in drugače obdavčen dobiček iz kapitala bi lahko vsaj kratkoročno zmanjšala število transakcij, kar bi lahko imelo za posledico tudi znižanje cen. Najemni trg je tudi v porastu, cene najemnin so počasi začele slediti višjim cenam nepremičnin in so bistveno višje kot pred nekaj leti.

Katere lokacije so med najbolj zaželenimi za nakup nepremičnine in kje se največ proda?

Najbolj zaželene lokacije, kjer je tudi največ transakcij, so Ljubljana Center, Šiška, Vič, Bežigrad do avtocestnega obroča, Obala, Kranjska Gora, Bohinj in Bled. Naša agencija je precej aktivna tudi v Domžalah, Mengšu, Kranju, Kamniku, kjer je za razliko od preteklih let veliko povpraševanje tako po nakupu kot tudi najemu. 

Starejši, predvsem upokojenci, se za prodajo večjega in nakup manjšega stanovanja težje odločijo. Kako jim pri tem pomagate?

V Sloveniji smo čustveno navezani na svoje nepremičnine, zato se posamezniki, še posebej starejši,  za prodajo  odločajo tehtno. Starejši le desetino dneva preživijo zunaj stanovanj, zato je še toliko bolj pomembno, da se doma počutijo varno in udobno. Ravno zato smo pri prodaji in nakupu nepremičnin v naši agenciji fleksibilni, saj nudimo celovito svetovanje in izpeljavo postopka.

Medtem pa mladim družinam, ki imajo majhne otroke, svetujete pri nakupu nepremičnine v bližini vrtca, parka, igrišča in šole.

Mlade družine se pogosto odločajo za nakup nepremičnine, ki so bile pred tem v lasti starejših prebivalcev; take nepremičnine so običajno lepo ohranjene, prostorne in udobne. Pri tem je zelo pomembno, da je nov dom v bližini parka, vrtca, šole, igrišča, trgovine in kulturnih centrov. Na vse to smo v našem podjetju zelo pozorni.  

Prepričani ste, da je v tem trenutku zelo pomembna digitalizacija, zaradi katere bo poslovanje v prihodnosti precej drugačno. Zakaj?

Res je, digitalizacija je zelo pomembna. Že zdaj se dogaja, da imamo včasih stranko, s katero se nikoli ne srečamo, z njo komuniciramo le preko skypa, video posnetkov in fotografij. Zanjo recimo uredimo nakup, najem nepremičnine. Podobno opazujem tudi marketinški razvoj, digitalizacija pa je vpeta v vse procese.

Na nepremičninskem trgu ste že več kot sedemnajst let, način poslovanja se je zagotovo zelo spremenil. Kakšne so vaše izkušnje?

Kupci in prodajalci se vsako leto bolj zavedajo, da ni dovolj samo objava prodaje nepremičnine na spletnem portalu, temveč mora biti celoten postopek izpeljan v skladu s stalno spreminjajočo se nepremičninsko in davčno zakonodajo. Zato je prodajalcem zelo pomembno, s katero nepremičninsko agencijo bodo sodelovali. Predvsem pa je med nepremičninskim strokovnjakom, kupcem in prodajalcem treba vzpostaviti visoko stopnjo zaupanja, ker gre pri večini strank za največjo finančno transakcijo v življenju.

Pogovarjala se je Anita Volčanjšek


Nazaj