Je uspešna podjetnica, inovatorka in vizionarka. Na čelu velenjskega podjetja Plastika Skaza, ki se ukvarja z razvojem in brizganjem plastike ter predelavo plastičnih mas, je že več kot 10 let. Pod njenim vodstvom so lani prejeli številna prestižna priznanja, med drugimi tudi Zlato gazelo, sedaj pa že razmišljajo o novih podvigih. S Tanjo Skaza smo govorili o načrtih za prihodnost, skrbi za okolje, poslovanju s tujino ter pomenu jasne vizije in učinkovitega znamčenja, ki sta po njenem ključna.

Gospa Tanja Skaza, vaše podjetje ima že 38-letno tradicijo. Več kot 90 % izdelkov izvažate v tujino, na trge ZDA, Kitajske, Evrope in Rusije. Uspešno sodelujete s številnimi znanimi multinacionalkami, z Ikeo, na primer, že 25 let. Kako vam je uspel ta prodor na tuje trge?

Za sklepanje poslov, s tujino ali doma, je potrebna samo ena stvar. Točno ob pravem trenutku ponuditi kupcu samo eno rešitev, ki jo tisti moment potrebuje. Naši prvi posli s tujino so se začeli prek razpisov, kjer smo bili neverjetno uspešni predvsem zaradi svoje konkurenčnosti in odličnega servisa. Razvoj smo nato usmerili v projektno in rešitveno prodajo. Naše zgodbe ne skrivamo, ravno nasprotno, radi delimo svoje znanje in izkušnje.

Letos je vaše podjetje postalo večje za 40 sodelavcev. Kateri kadri so pri vas najbolj iskani in zaželeni?

Predvsem smo povečali produktne in razvojne profile kadrov, ki bodo sledili zastavljenim fokusom na trgu, kjer je v ospredju potrošnik. Želimo si sprememb, nadaljevati razvoj in ponuditi nekaj novega in edinstvenega, za kar pa potrebuješ dober kader, banko idej, 'networking' in predvsem pogum, da se lotiš takšne zgodbe.

Govorite o novostih. Nam lahko zaupate kaj več? Najbolj vas poznamo po liniji dizajnerskih kuhinjskih izdelkov C!Cuisine in pametnem košu za biološke odpadke Organko. Boste pri novih produktih še naprej prijazni do okolja?

Trdno smo prepričani, da delujemo v industriji prihodnosti. Trg raste, vedno več materialov zamenjuje plastika. Naše usmeritve za prihodnost so izredno stroge. Produkt si mora zaslužiti ime blagovne znamke Skaza, kar pomeni da mora zadovoljiti kriterije, ki so v poglavitni meri napeljani na recikliranje in ustvarjanje simbioze med naravo in plastiko. Učimo se od narave. Narava je pametna in želimo, da so tudi naši produkti pametni.

Kaj vam pomeni narava?

Narava bo vedno najpomembnejša. Pomembno je, da se ljudje zavedamo, da je lahko tudi plastika tista, ki povrne ponovno življenje novemu produktu. Inovativno in preprosto. Usmerjeno k potrošniku in življenjskemu stilu kupcev.

Januarja se vnovič odpravljate na sejem Maison&Objet v Parizu, februarja pa na sejem Ambiente v Frankfurtu. Kaj za obiskovalce pripravljate tokrat?

Na sejmu bomo predstavili linijo izdelkov »on the go«. Čedalje več ljudi si hrano pripravlja doma in jo nese s seboj v službo ali šolo. Celotna postavitev na sejmu bo nekoliko drugačna od vseh prejšnjih. Izhajala bo iz zgodbe, ki jo živimo.

Opisali ste kar nekaj načrtov za prihodnost podjetja … Menda nisva še česa izpustili?

Pravzaprav sva. (smeh) Pri nas smo konstantno v polnem pogonu. Spomladi bomo v Ljubljani odprli nove poslovne prostore, kamor selimo razstavni prostor, marketing in prodajo. Čaka nas delovno leto, polno novih izzivov.

Intervju je pripravila in izvedla Ana Grošelj.

Foto: Barbara Reya


Nazaj