Tanja Žagar že 15 let pluje po samostojni glasbeni poti, a je z glasbo povezana že skoraj desetletje več, saj je na pevsko pot stopila skupaj z legendarno skupino Foxy Teens. Zase pravi, da ima krompir. In to dobesedno, na domačem vrtu. Kljub trenutnim razmeram optimistično zre v prihodnost in razkriva, da je njena skrita želja ustvariti muzikal.

Čas, v katerem smo se znašli, je za glasbenike izredno krut. Kako gledate na trenutno obdobje?

Časi so se spremenili, tega obdobja resnično nihče ni pričakoval, a treba se je sprijazniti. Verjamem, da bo kmalu bolje. Kot glasbena izvajalka moram delovati naprej, saj čutim, da se ne smem ustaviti. V tem času sem izdala pesem Moj roman, krasen duet s Klapo Šufit z naslovom Za cili život (Za vse življenje), še vedno snemam nove pesmi, nove spote in upam, da mi še letos uspe na trg poslati svoj novi, že šesti album.

Z glasbo ste povezani že od malega. Poleg pevske kariere ste kar 15 let poučevali v Glasbeni šoli v Logatcu. Izvedela sem, da imate v načrtu odpreti svojo glasbeno šolo?

Za glasbo sta me navdušila oba starša. Očeta sem občudovala ob igranju klaviatur in ko ga ni bilo doma, sem se na skrivaj učila igranja. Nekoč sem ga presenetila in mu zaigrala pesem, po tistem pa sta me starša vpisala v glasbeno šolo. Nato sem se izobraževala na glasbeni gimnaziji, kasneje nadaljevala na Akademiji za glasbo in že v zadnjem letniku faksa sem začela poučevati. Izredno rada sem delila svoje znanje v Logatcu, na ta čas imam same lepe spomine. Že nekaj časa pa je moja želja, da bi imela svojo glasbeno šolo in zdaj se mi vse skupaj počasi uresničuje. Je pa res, da je koronski čas vse skupaj malo ustavil in da moje želje še niso dokončno izpolnjene.

Obudiva spomin na čase, ko ste še lahko nastopali. Koliko časa traja priprava na določen nastop? Ste v tem času kljub prepovedi dogodkov potrebovali kondicijo za petje?

Sama sem ves čas v pogonu, saj redno vadim tako sama kot tudi z mojo spremljevalno skupino Avantura, s katero letos praznujemo 10 let sodelovanja. Ker prihajajo iz Prekmurja, smo veliko v njihovih koncih, zato prekmursko že kar precej dobro razumem in včasih se šalim, da bom svojo pesem Pet poljubov preuredila po prekmursko, zaradi njihovega značilnega ü-ja (zapoje del skladbe z vključenim ü-jem). Poleg pisanja skladb, besedil, petja, igranja klavirja so tu še ostale obveznosti, kot so intervjuji, slikanja, snemanja pesmi, videospotov, družbena omrežja …

Slovite po svoji energiji in nenehnem nasmehu. Je Tanja Žagar res vedno nasmejana?

(smeh) Tanja je večino časa nasmejana, a moramo se zavedati, da življenje vsakomur prinese vse. Tudi sama jočem, sem jezna, žalostna. Starša sta me vzgajala v pozitivnem duhu, saj sta tudi sama taka. Izjemno sem jima hvaležna, da sta mi vlila to voljo do življenja. Lepo se je zazreti v preteklost in obuditi kakšen lep spomin, lepo je pogledati v prihodnost in se veseliti, kaj prihaja, a najbolj pomembno se je zavedati trenutka danes, kajti to je trenutek, ko lahko narediš nekaj lepega, nekomu polepšaš dan in to je tisto, kar šteje.  

Med pripovedovanjem o starših sem začutila vašo iskrenost, rahlo solzico v očeh, ko ste se spomnili na njiju. Tudi sama ste v vlogi mame in verjetno to pozitivo delite naprej.

Seveda, tudi sama delim to naprej. Moja največja želja je bila, da bi si ustvarila družino, postala mamica, imela otročka in to se mi je uresničilo. Ne znam opisati teh občutkov. Neskončno rada pojem, moja kariera je nekaj tako lepega, a če bi me nekdo postavil pred izbiro, družina ali svetovno znana glasbena zvezda, se absolutno in takoj odločim za družino.

Že kot otrok ste bili zelo živahni. Radi ste plezali na drevo, na dežnike na tržnici, igrali nogomet in si pri tem trgali hlače. Kaj od tega počnete še danes?

Nedolgo nazaj sem v mamini omari našla strgane hlačke, ki jih je hranila za spomin na moja otroška leta. Že kot otrok sem bila živahna, a vseeno ubogljiva, sem pa rada kaj ušpičila. Zelo rada sem plezala, spomnim se, da sem prvi zapis v šoli dobila, ker sem na sprehodu na Ljubljanski grad splezala na drevo. Ko sem bila z mamo na tržnici sem splezala na dežnik, tudi na semaforju so me našli. To so takšni luštni spomini, ki se jim danes smejimo.

Delujete srečni. Kakšni so načrti za naprej? Bi si želeli nekoč napisati svojo avtobiografijo?

Za vse moje želje in načrte bi lahko imeli kar posebno oddajo, saj menim, da je to lepo in da si človek mora znati želeti. Pri meni osebno je veliko želja tako na poslovnem kot tudi na zasebnem področju. Zelo bom vesela, če mi bo še kdaj dano postati mama, čeprav nisem več najmlajša. Na poslovnem področju pa je moja vizija ustvariti muzikal, kar je moja velika želja. Imam že idejo, kako bi vse skupaj izgledalo, glavna tema pa bi bila moja življenjska pot – navdihujoča glasbena zgodba. Sicer pa v tem trenutku še ne čutim, da je čas za avtobiografijo. Če pa se zazrem v prihodnost, bi lahko začutila, da si tudi to želim.  Menim, da moram naprej doživeti še nekaj stvari, šele potem bo čas za zapis vseh spominov. Priznam pa, da bi knjigo napisala z velikim užitkom in bila zelo vesela, če bi jo želeli prebrati tudi mladi. Znana sem po svoji pozitivni energiji, po tem, da se motivatorka in zavedam se, kako pomembno je to prenašati na mlajše generacije, a pri tem moraš biti resnično srčen. Sama verjamem, da se vse da doseči, če se hoče.

Za konec, koliko menite, da je vloga piarja pomembna pri ustvarjanju javne podobe Tanje Žagar?

Zavedati se moramo, da je lahko izvajalec še tako dober ali talentiran, vendar brez prave podpore, dobre in profesionalne ekipe mlad človek ne more uspeti. Sama sem na pevsko pot stopila zelo mlada in s puncami iz skupine Foxy Teens smo imele neverjetno srečo, da nas je pod svoje okrilje vzel Miki Šarac. Znal nam je svetovati iz prve roke, nas obraniti ali opozoriti na določene ljudi in stvari, saj je imel veliko izkušenj. Moram pa poudariti, da imam še danes za sabo čudovito ekipo, ki vedno prisluhne meni. In to se mi zdi ključno. Žalostno je, da se včasih, predvsem v tujini, izgubljajo veliki talenti, ki za sabo nimajo prave podpore. Ostati moraš na realnih tleh in vedno spoštovati vse ljudi, ne glede na to, kaj počnejo.

Intervju je povzet iz pogovora v TV oddaji Zajtrk PR' Andreji (oktober 2020), ki si ga lahko ogledate na povezavi.

Intervju je pripravila Kaja Ahčin


Nazaj