Proizvodnji Košir, ki jo vodi Tea Košir, je uspelo nekaj velikega, inovativnega in svetovnega. Ustvarili so svetovno inovacijo – prvo v celoti trajnostno reklicirano svečo na tekoči vosek, ki ne vsebuje PVC materiala. Sveča Zvezda pod blagovno znamko EcoSija gori tudi do 19 dni in ima kot edina na svetu varnostni pokrovček. Izdelek je plod znanja in izkušenj družinskega podjetja, ki deluje že več kot 35 let. V zadnjih 17 letih so se specializirali za izdelavo različnih vrst sveč – od solarnih, oljnih, elektronskih sveč pa vse do sveč na parafinski vložek. Vse od njih so ekološke.

Kaj pomeni, da ste razvili v celoti trajnostno reciklirano svečo? V čem se razlikuje o drugih?
Zvezda je prva na svetu v celoti trajnostno reciklirana sveča na tekoči vosek, ki ne vsebuje PVC materialov. Bistveno je, da lahko dogori do zadnje kapljice in jo lahko v celoti recikliramo. Ravno to pa je glavna razlika, ki jo loči od dosedanjih ekoloških sveč, ki so bile reciklirane le delno.

Že 17 let proizvajate vrsto različnih ekoloških sveč. Katere?
Res je, prav vse naše sveče, od solarnih, oljnih, elektronskih, do sveč na parafinski vložek, so ekološke. Imamo več kot 30 vrst sveč, ki so različnih oblik, velikosti, barv. Prav vsem pa je skupna skrb za okolje.  

Kakšne so posebnosti nove sveče, s katero ste prodrli tudi v tujino?
Ohišje sveče zdrži vsaj do 2 leti. To pomeni, da ga po uporabi ne odvržemo, menjamo le vložek. Količina odpadnega materiala se s tem bistveno zmanjša. Ohišje pa preprosto odvržemo v zabojnik za embalažo.

Njena posebnost je tudi dolgo gorenje?
Res je, gori zelo dolgo, tudi do 19 dni. To predstavlja tudi manjšo porabo materialov. Je pa tudi edina na svetu, ki ima varnostni pokrovček. S tem smo želeli napraviti korak k večji varnosti otrok.

Pri proizvodnji sodeluje Center za usposabljanje, delo in varstvo Matevža Langusa Radovljica, kjer so zaposleni ljudje s posebnimi potrebami
V zadovoljstvo nam je sodelovati z njimi ter tako prispevati tudi k njihovem razvoju.

Za sveče Zvezda že kaže zanimanje tudi tujina?
Sveče prodajamo v sosednje države, med drugim v Hrvaško in Avstrijo. Izjemno smo ponosni, da smo z novimi svečami Zvezda na avstrijskem trgu naredili ogromen korak. Interes je tam prišel tako daleč, da je nekaj avstrijskih občin, med njimi tudi Celovec, Beljak in Špital postavilo posebne zabojnike za te sveče na pokopališčih. Naredili smo celo korak naprej in se že dogovorili s predelovalcem, da bo potem ta material odkupil in ga vnovič pripravil za predelavo oz. reciklažo. Tega v Sloveniji recimo še ni, to je zaenkrat samo v Avstriji in to za svečo, ki jo šele dajemo na trg. Ponosni smo, da so v Avstriji že zelo hitro prepoznali potencial sveče Zvezda v ekološkem pomenu.

Kako pa je sicer z recikliranjem sveč v Sloveniji?
Odlagališč odpadnih sveč je kar nekaj, problem pa je izvedba recikliranja. Ta se recimo izvaja na zelo malo območjih, eno takšnih so recimo Jesenice. Pri PVC svečah s parafinskimi vložki ne morejo brez velike porabe energije in dela ločiti parafinskega voska od plastike. Posebnost sveče Zvezda pa je, da se lahko v celoti takoj reciklira in ni potrebne dodatne energije, da se jo pripravi za reciklažo. Ker v sveči Zvezda tekoči vosek popolnoma izgori in ostane le PET plastenka, ki je pripravljena na reciklažo.

Intervju je pripravil Sašo Avramovič

Foto: Tomi Lombar