S Final Fight Championship vrnitvijo v Ljubljano se bo v ring hrvaške promocije vrnil Tilen Kolarič, mlad slovenski borec, ki bo 22. aprila pred domačim občinstvom poskušal ustaviti nekdanjega prvaka lahke kategorije – Ahmeda Vilo.

Tilen je sicer zmagovalec FFC Futuresa iz leta 2014, zadnjič pa je pod okriljem FFC-ja nastopal pred približno dvema letoma. Tudi takrat je Kolarič nastopil v glavnem mestu Slovenije, in čeprav se borba z Danilom Belluardom ni odvila po načrtu, je v njem vzbudila željo po tem, da popravi vtis, kar bo skušal doseči čez malo več kot dva tedna v Dvorani Tivoli.

»Želim popraviti vtis. Vem, da v prejšnji borbi nisem bil pravi, zato bi zdaj rad to popravil. Če mi bo to uspelo pred svojim občinstvom, toliko bolje«, je takoj na začetku pogovora povedal mlad Slovenec. Za resnega nasprotnika pa potrebuje tudi resne priprave, zato ničesar ne prepušča naključju in dobre nasvete išče povsod.

»Priprave imam pri starih znancih, to pa so MMA Brežice, Hrvački klub Lokomotiva, Black Dragon akademija in ATT Zagreb. V Brežicah imam taktične treninge in treniram borbo stoje ter MMA. V Lokomotivi rokoborbo, v Black Dragonu pa ju-jitsu. V ATT-ju delamo predvsem MMA-sparinge, malo tudi taktičnih priprav. Obkrožen sem z dobrimi ljudmi, ki mi veliko pomagajo, in ob tej priložnosti bi se rad vsakemu od njih zahvalil za vso pomoč.«

O Ahmedu Vili
»Ahmed je dober in močan borec, ki veliko dela. Vedno je videti pripravljen in deluje dobro podkovan na vseh segmentih. Trenira v dobrih ekipah, kar mu očitno pomaga. Še vedno se mi zdi malo enodimenzionalen, tj. ima zelo, zelo dober parter; mislim, da bi mi tu lahko povzročal težave. Nič drugega me ne skrbi preveč. Sicer sem pa prepričan, da bi mu lahko pariral tudi v parterju. Lahko bi rekel, da sva si kot borca precej podobna, saj tudi zase menim, da sem nevarnejši na parterju, prav tako pa verjamem tudi v to, da sem boljši v drugih segmentih borbe. Menim, da sem celovitejši borec, kar bom v Ljubljani tudi dokazal.«

Od Tilnovega lanskoletnega FFC Futures-naslova so minila tri leta in na dogodku FFC 29 v Ljubljani bo Vilo pričakala precej celovitejša in samozavestnejša različica slovenskega borca.

»Zdi se mi, da sem enakovredno napredoval na vseh področjih, v rokoborbi morda celo najbolj, saj je prej nisem redno treniral. Vse drugo je na neki drugi, boljši ravni, vključno s telesno pripravljenostjo.«

Sprememba kategorije
Tako kot Vila se je tudi Kolarič odločil za spremembo kategorije, zato bo s tem, ko bo stopil v FFC-jev ring, stopil tudi med nekatera nova imena in rivale v borbi za pas.

»Tako sem se odločil zaradi svoje teže. Kadar ni sezona, se moja teža giblje okrog slabih 77 kilogramov, kar je za lahko kategorijo, po današnjih standardih, zelo malo. Teža večine borcev, ki jih poznam in ki se borijo v lahki kategoriji, se giblje okrog 80 ali več kilogramov. To in še moja zgradba, po kateri sem že vnaprej telesno šibkejši, mi je povzročalo veliko težav, še posebej ko se boriš z nekom, ki je močnejši in težji. Videti je, da se je zdaj v peresni kategoriji vse postavilo na svoje mesto. Nimam težav s kilogrami, predvsem pa sem dosti višji od drugih borcev. To mi pomaga v vseh segmentih – v borbi stoje sem daljši, v rokoborbi in na parterju so fantje lažji, zaradi česar je tudi meni lažje. Še bolje sem pripravljen, saj jem pametneje, ne pa kot prej, ko sem jedel kot svinja in sem imel vsaj nekaj kilogramov preveč.«

Če bi Tilen premagal nekdanjega prvaka lahke kategorije in človeka, ki se je boril za naslov peresne kategorije, bi lahko postal resen izzivalec za pas Filipa Pejića. Kljub temu je v teh trenutkih njegova pozornost namenjena izključno mlademu bosansko-hercegovskemu talentu.

Intervju je pripravil in izvedel Bojan Rojko