Danes so zahteve in pričakovanja družbe po mladostnem in vitalnem videzu vsak dan večje. V svetu lepote se ves čas dogajajo nove in zanimive stvari – od inovativnih tehnik, razvijanja novih tehnologij do posebnih postopkov in izdelkov. Eden izmed njih je tudi najsodobnejši laser s tremi valovnimi dolžinami, ki ga v Medicinskem centru Barsos uporabljajo za odstranjevanje kožnih in žilnih sprememb. Kratek, varen in neboleč poseg s tovrstnim laserjem izvaja dr. Viljem Haris Topčič, specialist plastične, rekonstruktivne in estetske kirurgije. Ugotavlja, da se za lasersko korekcijo odstranjevanja drobnih nepravilnosti odloča vse več ljudi.  

V Medicinskem centru Barsos uporabljate tehnološko dovršen kirurški laser s tremi valovnimi dolžinami, ki omogočajo boljši biostimulacijski učinek. Katere so njegove prednosti?

Prednost odstranjevanja kožnih sprememb z laserjem je, da je poseg  zelo kratek, varen in neboleč. Z njim včasih že v nekaj sekundah ali pa recimo v slabi minuti odstranimo moteče spremembe, s katerimi se pacienti obremenjujejo več let. Po zacelitvi v mnogih primerih skoraj ni brazgotine ali pa je dokaj majhna in estetsko sprejemljiva. Pomembna pridobitev naprave je, da je zelo natančna, dovršena in varna. Z njim včasih že v nekaj sekundah ali pa v slabi minuti odstranimo moteče spremembe, s katerimi se pacienti obremenjujejo več let, pa se ne bi, če bi vedeli, kako elegantna in hitra je lahko njihova odstranitev.

V Ljubljani je laser ekskluziven, saj ga v Sloveniji uporabljajo samo še v eni ordinaciji. Predstavlja pomemben prispevek k slovenskemu zdravstvu.

Res je. K-Laser Blue z edinstveno modro valovno dolžino varno odstrani žilne in različne nenevarne kožne spremembe, kot so bradavice, pigmentne lezije, kapilare in pege. Prav tako odstrani brazgotine in strije, z njim pa uspešno zdravijo tudi akne, glivične okužbe nohtov ter dolgotrajne rane. Če strnem, z laserjem odstranimo benigne – nenevarne kožne spremembe.

Katere so prednosti laserja v primerjavi z drugimi metodami? Po posegu vseeno ostanejo brazgotine?

Prednost odstranjevanja kožnih sprememb z laserjem je, da pri tem ni nobenih rezov na koži s kirurškim nožem in posledično nobenih šivov. Zaradi tega po zacelitvi v mnogih primerih skoraj ni brazgotine ali pa je dokaj majhna in estetsko sprejemljiva.

Pred posegom opravite klinični pregled in vsa znamenja pregledate z dermatoskopom. Ali je metoda primerna za vsakogar, so morda kakšne izjeme?

Svetujem, da moteče izrastke, ki jih opazite na telesu, pokažete svojemu zdravniku ali dermatologu in razmislite o njihovi odstranitvi. Včasih je potrebna tudi histološka preiskava nekaterih kožnih znamenj. Šele po opredelitvi diagnoze lahko izvedemo laserski poseg. Postopek odstranjevanja znamenja je zelo hiter in se izvaja pod majhno količino lokalne anestezije, pogosto pa tudi brez.

Laserska metoda je neinvazivna in skoraj neboleča. Koliko časa pa se celi koža po odstranjenem znamenju?

Laserska metoda je neinvazivna in skoraj neboleča. Laserske žarke absorbira le krvno barvilo hemoglobin, povrhnjica in okolno tkivo pa ostane nepoškodovano. Svetlobna energija se pretvori v toplotno, krvna žila se zapira in izginja. Globina, obseg in vrsta žilnih sprememb vplivajo na število potrebnih tretmajev. Brazgotine so znatno manj vidne po samo nekaj hitrih, lahkih zdravljenjih, njihova napetost pa je zmanjšana. Učinek laserskega odstranjevanja brazgotine in strij je progresiven, kar pomeni, da rezultati postanejo vidni čez nekaj mesecev.

Pogovarjala se je Anita Volčanjšek.


Nazaj