Yana Targonskaya, dr. med., specialistka dermatovenerologije iz Medicinskega centra Barsos

Rak kože – zakaj je tako nevaren?

Verjetno je bolj malo ljudi, ki nimajo radi sončnih dni. Pa vendarle izpostavljanje soncu ni najbolj pametno dejanje – povzroči lahko najbolj smrtonosnega raka – melanom. Prizadene lahko vsakogar, zato je pomembno, da delujemo preventivno, svetuje specialistka dermatovenerologije iz Medicinskega centra Barsos Yana Targonskaya.

Zakaj je pomembno, da vsako leto obiščemo dermatologa, ki pregleda naša znamenja in spremembe na koži?

Melanom je najbolj nevarna in agresivna vrsta kožnega raka, ki ga lahko v začetni fazi uspešno odstranimo, če pa ta preide do tretje plasti kože, se izjemno hitro razširi po vsem telesu in v roku pol leta do dveh let povzroči smrt.

Kako pogost je kožni rak v Sloveniji v primerjavi z drugimi vrstami raka?

V Sloveniji je kožni rak najpogostejša vrsta raka. Število novih primerov kožnega raka narašča pri nas in tudi drugod v svetu.

Kako je z razširjenostjo kožnega raka drugod po svetu?

Incidenca malignega melanoma se pri belopolti populaciji na splošno povečuje z zmanjševanjem zemljepisne širine. Najvišja zabeležena pojavnost je v Avstraliji.

Kaj je pravzaprav melanom?

Pri melanomu gre za maligni tumor iz spremenjenih pigmentnih celic, melanocitov. Posejani so med kožnimi celicami v osnovni plasti vrhnjice. Najdemo jih še v področju dlačnih mešičkov in na očesnem ozadju, lahko pa tudi v globini kože, v bezgavkah, v živčnem sistemu in tudi drugih notranjih tkivih. Melanom zato lahko vznike v različnih organih, najpogosteje, v 95 odstotkih, v koži, in v okoli 5 odstotkih v očesu. Manjši del melanomov, do deset odstotkov, se pojavlja družinsko, večina primerov pa je posledica mutacij v melanocitih, ki jih najpogosteje povzroči občasno intenzivno UV-sevanje.

Kdo največ zboleva za kožnim rakom – mladi, stari, je tudi kaj razlike med spoloma?

Najpogostejše mesto melanoma pri moških je koža trupa, pri ženska pa koža spodnjih okončin. Maligni melanom se najpogosteje pojavi pri mladih odraslih ne glede na spol.

Kako prepoznamo melanom?

Pri malignem melanomu so večinoma spremembe pigmentirane, redko gre za neobarvane spremembe. Tumor je temno siv do skoraj črn, modrikast ali modrikasto rdeč, povrhen, ploščat ali vozličast (obarvane lise nohtov, bulice, spremenjeni nevusi). V napredovali fazi se lahko pojavi srbenje, bolečina, krvavitev in ulceracija tumorja.

Zakaj je prav ta oblika raka tako nevarna?

Melanom se prek limfnega sistema ali krvnega obtoka hitro metastazira, kar pomeni, da kri in limfa razneseta rakaste celice v druge organe po telesu. Melanom je glavni razlog smrti, povezane s kožnim rakom. Navadno se začne na zdravi koži, lahko tudi v maligno spremenjenem obstoječem nevusu, kar se zgodi v manj kot tretjini primerov.

Kaj povzroča melanom?

Melanomski kožni rak povezujejo z občasnim intenzivnim izpostavljanjem UV-sevanju, torej intenzivnemu sončenju na plaži v času poletnih počitnic, zato se pojavlja tudi na sicer pokritih delih telesa, npr. golenih.

Sončni dnevi so pred nami, kako se lahko še zavarujemo pred nevarnimi žarki?

Izogibajmo se soncu v urah, ko je UV-žarčenje najmočnejše, torej od 10.00 do 16.00. Če smo izpostavljeni soncu, se zaščitimo z dolgimi oblačili, klobuki in sončnimi očali ter uporabimo kremo za zaščito pred soncem z ustrezno visokim faktorjem. Še posebej bodimo pozorni pri najmlajših – nikar jih ne izpostavljajmo soncu, saj je koža otrok najbolj dovzetna na spremembe.

Pogovarjala se je Anita Volčanjšek


Nazaj