Zlata Tavčar  že deset let vodi podjetje Tax-Fin-Lex. Podjetje z lastnim portalom, ki na enem mestu pokriva tri segmente vsebin: davčno, finančno in pravno področje. Ampak Zlata Tavčar je mnogo več. Je dobra opazovalka družbene klime, za TFL Glasnik vodi intervjuje, je kolumnistka, je družinski človek in je odlična športnica, ki si ne predstavlja življenja brez teka. Pri vsem tem pa prisega na eno vrlino. In to je ugled. Z njo smo se pogovarjali o tem, zakaj je le-ta pomemben, kdo ga ima in kako ga je hitro mogoče izgubiti.

Gospa Tavčar, naj vas za začetek vprašam, kaj pravzaprav je ugled?

Ugled je vrlina posameznika. Ugled je skupek osebnostnih lastnosti, te so najpomembnejše. Če temu dodamo še strokovno ali profesionalno delo posameznika, dobimo tisti pravo mešanico, ki zmaguje in vsakokrat znova prepriča tudi uporabnike našega portala, ki glasujejo za najuglednejšega strokovnjaka.

Kako pa ugled pridobimo in ga ohranimo?

Vsekakor ugleda ni mogoče kupiti. Lahko ga zgradimo s pokončno držo, na dolgi rok, pri tem pa ne smemo pozabiti, da je to vrednota, ki jo lahko kaj hitro izgubimo. Rada rečem, da je to tek na dolge proge. To je pot in ne cilj. Vendar še enkrat poudarjam, da ga je težje kot pridobiti, obdržati. Že najmanjša napaka nas lahko stane ugleda. Zato se je zanj treba truditi vsak dan, vedno in povsod.

Že deset let na portalu Tax-Fin-Lex izbirate tudi najbolj uglednega pravnega, finančnega in davčnega strokovnjaka. Zakaj ste se odločili za take izbore?

Sama verjamem, da je ugled resnično najbolj pomemben in da je odraz posameznika. Prav je, da se tega zaveda tudi širša javnost in seveda strokovnjaki, ki lahko zelo pomembno vplivajo na delovanje naše družbe. Če jih pri njihovem delu ocenjujejo tisti, ki jih najbolj potrebujejo, bo njihov trud še večji in bodo pri svojem delu bolj zavzeti, pošteni in spoštljivi. To se mi zdi zadosten razlog. Izkazalo se je, da so glasovanja učinkovita in predvsem odmevna, kar me najbolj veseli.

Kdo pa so letošnji dobitniki?

Po izboru uporabnikov portala so si letos laskavi naziv najuglednejših strokovnjakov prislužili ddr. Marian Wakounig, davčni strokovnjak in koroški rojak ter regionalni direktor za davke in carine na avstrijskem finančnem ministrstvu, dr. Marjan Odar, finančni strokovnjak, predavatelj in direktor Inštituta za revizijo, ter ddr. Klemen Jaklič, pravni strokovnjak in predavatelj na Harvardu.

Gospa Tavčar, niste le podjetnica. Ste tudi športnica. Vaša strast je tek.

Moja strast je predvsem moja družina. Res pa je, da je tek kmalu za njo (smeh). Rada tečem. To me sprošča. Tisto uro, ko tečem, je čas zame in za moje misli. Sprostim se in zbistrim misli, ki so zatem pripravljene na nove izzive. Tek rada primerjam tudi z ugledom. Podobno kot s trdim treningom vedno laže premaguješ vedno daljše razdalje, se tudi ugled pridobi s trdim delom, strokovnostjo in vztrajnostjo. Če vmes kdaj padeš, nič hudega, pomembno je, da se pobereš in greš dalje.

Intervju je pripravila in izvedla Nina Rebolj

Foto: Barbara Reya


Nazaj