Labena se uvršča med pionirje v Evropi, ki vpeljuje revolucionarno tehnologijo, s katero bodo pomagali razumeti potek rakovega obolenja, avtoimunskih bolezni, nevroloških in drugih bolezenskih stanj. S tem bomo sposobni razumeti, kje se bolezen začne, kako poteka na celičnem nivoju in to bo pripomoglo k hitrejšemu razvoju novih ciljnih zdravil. O tej inovativni tehnologiji, ki jo med prvimi v Evropi uvaja podjetje Labena, smo se pogovarjali vodjo projekta Labena Ventures in razvoja poslovanja pri družbi Labena Boštjanom Čehom.

V podjetju Labena, ki prihaja v 31-letnico delovanja ste med prvimi v Evropi uvedli tudi revolucionarno tehnologijo za analizo komunikacije v tkivu. Kaj konkretno to pomeni?
Gre za izjemno natančno in unikatno tehnologijo, ki se uporablja v genskih raziskavah na nivoju tkiv. Poimenovati jo je mogoče tudi "interaktivni zemljevid tkiva", kjer lahko znotraj posamezne celice – in to hkrati na več tisoč celic – opazujemo, kateri geni so izraženi ter kako se to odraža na ravni proteinov v prostoru, kot bi brskali po interaktivnem "Google" zemljevidu.

V tem primeru gre za tehnologijo, ki je na tržišču prisotna manj kot leto dni?
Da, res je. Omogoča raziskovalcem vpogled v ekspresijo genov in njeno povezavo s strukturami tkiva. S tem dobijo edinstven vpogled v komunikacijo med celicami v tkivu.

Vaše podjetje, ki je prisotno že šestih državah, se torej razvršča med pionirje v Evropi, ki vpeljujejo to revolucionarno tehnologijo za analizo komunikacije med posameznimi celicami tkiv.
Res je, ampak je to posledica večletnega raziskovanja razvoja. Predvsem v našem razvojno raziskovalnem laboratoriju uvajamo to inovativno tehnologijo. Ves čas delamo na nenehnem razvoju, kar zahteva tudi veliko časa in vložkov.

Pričakovati je, da bo potrebno nekaj let, preden bo ta tehnologija učinkovito vključena v medicinsko prakso za natančnejše diagnoze.
Tako je. Je pa danes že na voljo za raziskave v medicini in farmaciji. Ponosni smo, da je Slovenija ena izmed prvih držav v Evropi in s tem tudi na svetu, ki se lahko pohvali z uporabo tehnologije in znanjem na ključnem področju molekularne biologije.

Delujete na področju razvoja in raziskav v farmaciji, biotehnologiji in diagnostiki z največjimi farmacevtskimi podjetji in partnerji s celega sveta. Zakaj je v vašem podjetju pomembno, da se posveča toliko pozornosti temu razvoju?
S tem bomo našim strankam in partnerjem omogočili boljše razumevanje poteka in razvoja bolezni na ravni posameznih celic in prispevali k razumevanju bolezenskih stanj. To bo pripomoglo k hitrejšemu razvoju novih ciljnih zdravil.

Intervju je pripravila Sara Rančigaj.

Foto: Marko Delbello Ocepek