V nenehnem prizadevanju za mladost in vitalnost so znanstveniki in raziskovalci nenehno iskali inovativne strategije za boj proti vzrokom staranja. Ena taka pot raziskovanja nas je pripeljala v očarljivo kraljestvo apiterapije, kjer starodavna praksa uporabe čebeljih izdelkov za zdravje doživlja ponovni razcvet. Medex, podjetje z impresivno 70-letno tradicijo v apiterapiji, se je pogumno podalo v prelomne raziskave in razvoj, osredotočene na področje biološkega staranja. Medex se s svojo namensko raziskovalno skupino zavzema za razkrivanje skrivnosti apiterapije in ponujanje izjemnih izdelkov, ki spodbujajo zdravo staranje. S svojimi raziskavami učinkov čebeljih pridelkov je Medex prišel do zanimivih ugotovitev. O očarljivem svetu čebel in apiterapije smo se pogovarjali z dr. Rokom Kopinčem, direktorjem razvoja v Medexu.

Kako je Medex s svojo bogato 70-letno tradicijo v apiterapiji usmeril svoja raziskovalna in razvojna prizadevanja na področje biološkega staranja?
Medexova pot na področje biološkega staranja ni bil zavestna izbira, temveč rezultat našega predanega raziskovalnega pristopa. Med raziskovanjem učinkov matičnega mlečka na človeško telo smo naleteli na zanimive zaključke, ki presegajo okvire dosedanjega poznavanja delovanja matičnega mlečka. Te ugotovitve so razkrile osupljivo povezavo med matičnim mlečkom in zaviranjem biološkega staranja, kar je pritegnilo našo pozornost za nadaljnje raziskovanje.

Medtem ko človeštvo neutrudno išče rešitve za izzive, ki jih prinaša staranje, nam pot ponuja apiterapija. Ali lahko poveste več o povezavi med čebeljimi izdelki in biološkim staranjem?
Čebelji izdelki, predvsem matični mleček, so postali zavezniki v boju proti biološkemu staranju. Matični mleček, izjemna snov z epigenetskimi učinki, vpliva na izražanje genov pri čebelah. Zanimivo je, da trajanje uživanja matičnega mlečka v fazi ličinke določa, ali se bo čebela razvila v matico ali delavko. Ličinke, hranjene z matičnim mlečkom le tri dni, se razvijejo v čebele delavke, medtem ko se tiste, hranjene z matičnim mlečkom več kot tri dni, razvijejo v matice. Slednje živijo do 30-krat dlje, so 2-krat večje od delavk in tudi edine plodne čebele v panju. Ta regulacija izražanja genov oblikuje usodo čebel in poudarja globok vpliv matičnega mlečka na številne biološke procese. Zanimivo je, da so obsežni poskusi na različnih živalih, vključno z modelnimi organizmi, dokazali, da uživanje matičnega mlečka podaljša njihovo življenjsko dobo za 10 do 20 %.

Ali ni težnja vseh nas ljudi, da si podaljšamo življenje in v starosti ohranimo zdravje? Vendar je proces staranja težko razumljiv. Kako se v Medexu spopadate s tem izzivom in kako ljudem pomagate, da se bolje zavedajo staranja in tudi za to kaj naredijo?
V Medexu verjamemo v pomen zdravega staranja in opolnomočenja posameznika, da prevzame odgovornost za svoje dobro počutje. Z našimi raziskavami se lotevamo predvsem razumevanja mehanizmov delovanja različnih naravnih snovi na upočasnitev procesa staranja. Naš cilj je zagotoviti orodja, ki posameznikom omogočajo, da se bolje zavedajo lastnih vzorcev staranja ter sprejemajo odločitve o svojem zdravju, kar nam s čebeljimi pridelki in njihovimi koristnimi spojinami tudi uspeva. S svojim znanjem želimo ljudem pomagati živeti živahno in izpolnjujoče življenje, tudi v zlatih zrelih letih.

Lahko razberemo razlike v procesu staranja med različnimi deli telesa?
Čeprav bi bila sposobnost prepoznavanja različnih stopenj staranja v določenih delih telesa idealna, to ostaja izziv. Številni testi, kot je analiza vzorcev sline, zagotavljajo reprezentativen vpogled v povprečno biološko starost organizma. Vendar pa se stopnje staranja znotraj posameznih organov razlikujejo, na kar vplivajo okoljski dejavniki, življenjski slog in genetske predispozicije. Določanje starosti celic v različnih tkivih zahteva prilagojene metodologije, saj vsako tkivo obsega edinstvene vrste celic in zahteva različne tehnike ocenjevanja.

Medex se je z desetletji strokovnega znanja na tem področju podal na potovanje, da bi razvozlal skrivnosti biološkega staranja s poglabljanjem v izjemno kraljestvo čebeljih izdelkov. Ste razvili še druge izdelke, ki lahko kljubujejo času?
Naše prizadevanje za znanje in inovacije nas je pri raziskovanju snovi, ki obetajo upočasnitev biološkega staranja, dosledno vodilo na področje čebeljih izdelkov. Ko smo delali analizo čebeljih pridelkov, smo v cvetnem prahu in matičnem mlečku zaznali prisotnost spermidina. V cvetnem prahu celo v dvakrat višji koncentraciji. Spermidin igra ključno vlogo pri spodbujanju celičnega samočiščenja in omogoča optimalno delovanje celic z odstranjevanjem nakopičenih odpadkov. Čebele tako res naredijo komplementarno mešanico, ker je to edina hrana, ki jo imajo. Torej morajo poskrbeti, da v cvetnem prahu, medu, matičnem mlečku in propolisu dobijo vse, kar potrebujejo. Propolisa sicer ne jejo, ampak se njegove hlapne snovi  inkorporirajo v vse čebelje pridelke. Propolis vsebuje številne flavonoide, za katere je po raziskavah znano, da preko posebnih mehanizmov vplivajo na upočasnitev biološkega staranja.

Z izkoriščanjem moči matičnega mlečka, cvetnega prahu in drugih naravnih spojin želi Medex odkriti skrivnosti narave. Kakšna pa je povezava med čebeljimi izdelki in procesi, povezanimi z biološkim staranjem?
V študiji, ki smo jo naredili leta 2018 v sodelovanju s Fakulteto za vede o zdravju Univerze na Primorskem, smo opazovali vpliv matičnega mlečka na nekatere parametre, povezane s povišano telesno težo. Vemo, da imajo ljudje s prekomerno telesno težo povišan delež maščevja, ki ni samo zaloga energije, ampak tudi organ oziroma žleza, ki izloča številne snovi, ki vplivajo na procese po celem telesu. Več kot imamo maščobnega tkiva, več vnetnih molekul se sprošča iz njega. Ta vnetja niso samo lokalna, ampak sevajo po celem telesu in tako se vzdržuje neka nizka stopnja sistemskega vnetja. Dolgo časa je veljalo, da so vnetja posledica nekih kroničnih bolezni, dejansko pa so vnetja vzrok za njihov razvoj. To so bolezni, ki so povezane večinoma s starostjo in se pojavljajo pri starih ljudeh. Starejši kot smo, slabše sistemi v telesu delujejo, vnetje se veča in pojavijo se kronične bolezni. Tukaj smo našli stično točko in ugotovili, da vsi učinki matičnega mlečka, ki smo jih izmerili v tej študiji, pozitivno vplivajo na delovanje procesov, ki so sicer oškodovani pri pospešenem biološkem staranju.

Pripravila: Jerca Pavlič

Foto: Žiga Intihar