Slovenija je dobila prvo pravno umetno inteligenco TFL AI, ki jo je pri nas razvila pravno in poslovno informacijska družba Tax-Fin-Lex. Gre za najsodobnejše in najučinkovitejše orodje, ki v slovenščini odgovarja na vprašanja, kot so, kako zaposliti ali odpustiti delavca in kako sestaviti pogodbo iz določenega področja. To zanesljivo naredi program v skladu s trenutno veljavno zakonodajo, sodno prakso in strokovnimi članki. Pogovarjali smo se z direktorico družbe Zlato Tavčar, ki že 20 let ponaša s portalom Tax-Fin-Lex in pokrivanjem davčnih, finančnih in pravnih področij.

Dejali ste, da lahko po novem vsakdo pogodbo dobi kar prek umetne inteligence in to na podlagi slovenske zakonodaje. To je izjemen dosežek.
Res je in izredno smo ponosni, da nam je to uspelo doseči. TFL AI je nastala v sodelovanju z zunanjimi strokovnjaki, našo strokovno ekipo ter danes najsodobnejšim in učinkovitim orodjem, ki bo v pomoč vsem, ki se vsakodnevno srečujejo s pravnimi izzivi. Pravna umetna inteligenca TFL AI deluje izključno na podatkih iz portala Tax-Fin-Lex. To so preverjeni in ažurni podatki z več kot milijon dokumenti iz področja zakonodaje, sodne prakse in vsebin iz strokovnih člankov. Tu je zbrana vsa veljavna in tudi razveljavljena zakonodaja, vsa sodna praksa in strokovni članki. Za vsako besedo je sledljivost, kam sodi, v kateri člen in v katero obdobje veljavnosti.

Kako zaposliti delavca ali ga odpustiti s pomočjo umetne inteligence? Če ste lahko bolj konkretni.
To izgleda tako, da zastavite omenjeno vprašanje in kot odgovor boste prejeli opis rešitve in napotke, v nadaljevanju pa je navedena vsa trenutno veljavna zakonodaja in sodna praksa ter strokovni članki, ki to tematiko obravnavajo.

Kaj pa v primeru, če nas zanima, kako odpustiti osebo, ki smo jo zaposlili pred 10 leti? Ali lahko dobimo tudi na to bolj natančen odgovor?
Seveda. Ker umetna inteligenca išče tudi po vsej veljavni zakonodaji, veliko pravnih primerov pa se rešuje za preteklost in je treba upoštevati takrat veljavno zakonodajo. Na vprašanje, kako zakonito odpustiti delavca, ki smo ga zaposlili s 1. 4. 2013, boste prejeli odgovor v skladu s takrat veljavno zakonodajo, sodno prakso in strokovnimi članki.

Dejali ste, da ste to orodje razvijali v zadnje pol leta, ampak na podlagi vaših že več kot 20 let intenzivnih sodelovanj in dela na pravnem področju.
Razvoj TFL AI smo razdelili v več funkcionalnosti, ki smo jih postopno razvijali in nadgrajevali vse od junija lani.  Že od decembra lani je na voljo TFL AI Analiza sodb, kjer uporabnik lahko dobi najcelovitejšo analizo sodbe (njen pomemben del, utemeljitev, izvor jedra, povezane predpise) in izvleček sodbe ter kar tri različne vrste povzetkov.

Ste pa v minulem mesecu razvili tudi novo, drugo funkcionalnost. Poimenovali ste jo TFL AI Chat. Kaj pa to pomeni?
Gre za najkompleksnejši del razvoja umetne inteligence. Na začetku bo uporabnik na svoje zastavljeno vprašanje prejel odgovor, kjer bo povzeto bistvo problematike in navedeno vso relevantno zakonodajo, sodno prakso in strokovne članke. Ključno je, da umetna inteligenca TFL AI išče samo po preverjenih in varovanih vsebinah portala Tax-Fin-Lex, tako da je za varnost in verodostojnost poskrbljeno.

Odgovore pripravila: A. J.
Foto: STA