»V Softnetu kot prvi v Sloveniji omogočamo storitev neposrednega dostopa t. i. Alibaba Cloud express in Tencent Direct Connect do vsebin na Kitajskem,« pravi Andrej Boštjančič, direktor podjetja Softnet, ki deluje že skoraj 22 let, z lastnim omrežjem pa je prisoten v 17 državah po vsem svetu. Kot upravljalec lastnega naprednega mednarodnega telekomunikacijskega omrežja Boštjančič ugotavlja, da podjetja že dolgo niso več zadovoljna z rešitvami, ki jih ponuja enotna informacijska storitev, prilagojena najširšemu krogu uporabnikov. Prav zato so osebne storitve v Softnetu prilagojene potrebam vsakega podjetja posebej.

Oblak je postal oblika hrambe podatkov, ki se ji danes težko izognemo, z njim se srečujemo praktično vsi, če ne drugje, pri vsakodnevni uporabi interneta.

Res je, obstaja pa tudi vedno bolj razširjena storitev, ki omogoča, da želene podatke naložimo na oddaljene strežnike, s tem pa fizično nismo več omejeni zgolj na uporabo  določenega računalnika, temveč lahko do informacij dostopamo in jih obdelujemo kjerkoli.

Bolj znana ponudnika teh storitev na zahodu sta Amazon in Microsoft, v Aziji, predvsem na Kitajskem, pa Alibaba Cloud in Tencent Cloud. V čem sta posebna?

Prvi je v ospredju predvsem zaradi svoje B2B platforme, drugi zaradi WeChat aplikacije. Večina ponudnikov omogoča hiter in neposreden dostop do najetih strežniških vsebin preko svojih partnerjev telekomunikacijskih operaterjev.

V Softnetu s storitvijo Alibaba Cloud express in Tencent Direct Connect omogočate neposredni dostop do vsebin na Kitajskem. To je za evropske razvijalce najbrž zelo pomembno.

Drži. Mednarodni del spleta na Kitajskem je precej počasnejši kot drugje po svetu, del spleta pa je celo onemogočen. S pomočjo teh storitev lahko razvijalci aplikacij za kitajski in azijski trg dostopajo hitro do svojih vsebin in jih povezujejo z ostalimi deli svojih platform. V Sloveniji smo prvi operater, ki omogoča to storitev, seveda pa ciljamo na razvijalce aplikacij iz celotne Evrope.

Uspešno ste prodrli na azijski trg. S svojim podjetjem ste prisotni na Kitajskem, v Indoneziji, Singapurju, Vietnamu ter od lani še na Filipinih. Kako je z iskanjem slovenskega kadra za azijske podružnice?

Slovenci smo zelo izbirčni pri državah, v katerih bi bili pripravljeni delati. Večini je Azija predaleč, ne poznajo okolja, jezika in tamkajšnje kulture. Najbrž delavce tudi zmoti delavnik, ki tam traja od 9. do 18. ure, pogosto pa delajo še dlje. Idejo, da bi našel slovenski kader za azijske podružnice, sem tako že skoraj opustil.

Nudi azijski trg kakšne posebne ugodnosti, kot je višja plača za izobražen in visoko kvalificiran kader?

Plače za zahodne strokovnjake so občutno višje kot v Evropi. Delo običajno poteka od ponedeljka do petka, vikendi so prosti. Sicer pa vsem Slovencem nudimo redno zaposlitev, zdravstveno zavarovanje, vso podporo pri pridobivanju vie in urejanju potrebne dokumentacije.

Ugotavljate, da Slovencev, ki bi bili pripravljeni iz cone udobja in s trebuhom za kruhom na drugi konec sveta, v Azijo, ni veliko.

V Aziji nimamo nobenega Slovenca. Zdaj iščemo predvsem tujce, ki že dve ali tri leta delajo v teh državah in vedo, kako stvari tam delujejo. Z njimi je zato bistveno lažje delati. 

Pred dobrim letom ste na slovenski trg vstopili kot tretji ponudnik virtualnega mobilnega omrežja oziroma kot sedmi ponudnik mobilne telefonije. Katere so vaše prednosti?

Tudi največjih podjetjem lahko zagotovimo celostne telekomunikacijske storitve, ki so v celoti prilagojene potrebam posameznega podjetja. Naše stranke imajo vso podporo na enem mestu. Smo hitro odzivni in prilagodljivi.

Zakaj bi se tuja podjetja, med njimi ruska, nemška, avstrijska, kitajska in vietnamska med vsemi velikimi operaterji telefonije in ponudniki spleta sploh odločila za slovensko podjetje?

Poskušamo biti čimbolj strokovni in optimalno sestaviti rešitev za naročnika, kar večji operaterji zelo težko. Vsekakor pa nas odlikujeta fleksibilnost in dejstvo, da v našem podjetju ni praznega teka. To pomeni tudi cenovno učinkovitost. 

Pogovarjala se je Anita Volčanjšek

Foto: Barbara Reya


Nazaj