Ljubljana, 13. september 2018 – Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) sporoča, da so bili po mladih kemikih, biologih in družboslovcih na mednarodni olimpijadi uspešni tudi mladi dijaki računalničarji.

V mestu Tsukuba na Japonskem je med 1. in 8. septembrom potekala 30. mednarodna računalniška olimpijada. Med 335 tekmovalci iz 87 držav je Gregor Kikelj, ki se programiranja uči v Zavodu za računalniško izobraževanje Ljubljana (ZRI), osvojil bronasto odličje. Slovensko ekipo sta sestavljala še Tim Poštuvan in Tevž Lotrič, ki se programiranja prav tako učita v ZRI Ljubljana, ter Urban Duh z II. gimnazije Maribor.

Ekipo sta spremljala vodja ekipe in član komisije ZOTKS dr. Darko Pevec in dr. Luka Fürst s Fakultete za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani. Kvalifikacije dijakov za širši izbor so bile marca na Festivalu inovativnih tehnologij (FIT) – programiranje za srednje šole v različnih programskih jezikih, ki je potekal v organizaciji ZOTKS. Ekipa dijakov, ki je pod okriljem ZOTKS zastopala slovenske barve na mednarodni računalniški olimpijadi, pa je bila izbrana maja na izločitvenem testu.

Foto: Zveza za tehnično kulturo Slovenije