16. februar 2021 - »Naši poslovni uporabniki bodo lahko odslej tudi v državah zunaj Evrotarife klicali ceneje. Pri VoWiFi (Voice over WiFi) so dohodni klici brezplačni, odhodni klici na (običajne) slovenske telefonske številke pa se obračunajo po domači tarifi oz. glede na naročniški paket črpajo iz zakupljenih količin,« je VoWiFi opisal Andrej Boštjančič (naslovna fotografija), direktor podjetja Softnet, ki bo storitev v kratkem ponudilo na slovenski trg. Tako bomo lahko uporabljali vse mobilne komunikacije tudi brez signala mobilnega omrežja, če bo na voljo brezžično omrežje WiFi.

»VoWiFi lahko uporabljamo celo v najbolj oddaljenih kotičkih sveta. S povezavo v omrežje WiFi mobilni telefon deluje, kot da bi bil prijavljen v domače mobilno omrežje,« je dodal Boštjančič. Druga novost Softneta je VoLTE (Voice over LTE), ki glasovno storitev iz 2G in 3G omrežja prenaša na LTE in 4G, kar pomeni, da ta postane digitalizirana IP storitev. Glavne prednosti VoLTE so predvsem v tem, da omogoča govorne storitve, kjer je LTE signal ne pa 2G ali 3G. Druga velika prednost je HD zvok, potem pa sta tukaj še nižja poraba baterije in hitrejša vzpostavitev klica, saj telefonu ni potrebno izvajati prehoda iz LTE omrežja na 2G/3G omrežje.

»V bližnji prihodnosti bo našim uporabnikom tudi na voljo kartica E-SIM, ki bo nadomestila klasično kartico SIM v fizični obliki. To seveda pomeni ogromno tehnološko novost, saj vam v svojo novo napravo ne bo več treba vstavljati SIM kartice, ampak boste prejeli QR-kodo, ki jo preprosto poskenirate in namestite E-SIM na svojo napravo. Z E-SIM lahko zamenjamo mobilno napravo ali operaterja v le nekaj sekundah,« je še poudaril Andrej Boštjančič, direktor podjetja Softnet


Nazaj