24. maj 2018 - »Tako kot v drugih panogah se tudi v zobozdravstvu spremembe dogajajo s svetlobno hitrostjo. Zato je pomembno, da ves čas sledimo novim trendom in postopke čim bolj digitaliziramo,« je pojasnila Aleksandra Križaj Dumić, direktorica Zobozdravstvene in estetske klinike Križaj, ki se ponaša s tem, da je ena najsodobnejših klinik pri nas z vso opremo na enem mestu.

»Digitalizacija v zobozdravstvu nam olajša veliko stvari, saj nam digitalni podatki, kot so posnetki, skeni in rentgeni pomagajo pri sestavi 3D rekonstrukcije celotne čeljusti in 3D diagnostiki. S skeniranjem ustnih lokov dobimo sliko in od tam naprej načrtujemo diagnostično zdravljenje,« je orisala Aleksandra Križaj Dumić in dodala, da je ena od prednosti digitalne diagnostika tudi možnost konzultacije s strokovnjaki iz druge države.

Aleksandra Križaj Dumič, ki je po izobrazbi zobozdravnica, v tem poklicu deluje že 20 let, že več let je tudi predavateljica na Akademiji za laserje in zdravje (LAHA) in po njenem prepričanju je zobozdravnik nekdo, ki mu moramo zaupati, da nam lahko pomaga, največ pa za zdrave zobe seveda lahko naredimo sami. Vse se začne s skrbjo za ustno higieno. »Čeprav si zobe ščetkamo, vsaj večina ljudi, vsak dan, in to že od ranega otroštva, si jih pogosto ne ščetkamo pravilno. S tem ne odstranimo vseh zobnih oblog in ne preprečujemo nastanka zobne gnilobe. Zob si nikoli ne umijemo takoj po jedi, po umivanju si ustne votline ne izperemo z vodo, ščetko redno menjamo, če ima naša ščetka mehke ščetine, si moramo zobe umivati vsaj 20 minut,« je le nekaj njenih nasvetov za pravilno vzdrževanje ustne higiene.

»Čiščenje zob in dlesni je veščina, ki se jo je treba naučiti, žal pa smo pri tem vse prevečkrat površni, nedosledni in premalo osredotočeni,« pravi Križaj Dumićeva in nadaljuje, da so posledica tega težave z zobmi in obzobnimi tkivi, ki lahko vodijo v hujše zdravstvene težave. »Veliko ljudi z obiskom zobozdravnika žal še vedno odlaša do trenutka, ko nastopi bolečina,« pravi.

O najsodobnejših zobozdravstvenih uslugah Klinike Križaj so se na lastne oči lahko prepričale tudi podjetnice iz društva FAM. Pod vodstvom Aleksandre Križaj Dumić so si ogledale ordinacijo in spoznale aktualne trende v zobozdravstvu in izvedele kar nekaj novosti o ustni higieni, digitalizaciji v zobozdravstvu in celo o odpravi smrčanja z laserjem.

»Že deset let se ukvarjam z laserji v stomatologiji in nekaj teh istih laserjev uporabljamo tudi pri manjših posegih na licu, ustnicah, pri odpravi aken in dvigovanju sluznici. V kliniki opravljamo manjše estetske popravke, kot so odprava kapilar, aken in dvigovanje mehkega neba v ustni votlini, kar lahko odpravi smrčanje,« je za konec še razložila Aleksandra Križaj Dumić, ki svoje znanje o uporabi laserjev na izobraževalnih delavnicah s kolegi zobozdravniki deli že šesto leto. 

Priložena zvočna izjava: Aleksandra Križaj Dumić o digitalizaciji zobozdravstvenih storitev v Kliniki Križaj

Več informacij

Foto: Barbara Reya