Z namenom iskanja novih poslovnih priložnosti je 45 slovenskih podjetij obiskalo Beljak in Celovec. GZS je v sodelovanju s SPIRIT Slovenija, VP RS na Dunaju, Advantage Austria v Ljubljani 21. novembra 2019 organizirala enodnevno delegacijo slovenskih podjetij na avstrijsko Koroško. V prvem delu programa so bili slovenskim podjetjem v Beljaku predstavljeni proizvodni program in priložnosti za sodelovanje multinacionalke Infineon, ki se je s svojo novo veliko investicijo (1,6 mrd eur), sektor mikroelektronike, dobro pozicionirala v osrednji evropski prostor.

Program se je nadaljeval v Celovcu, kjer so po uvodnih pozdravnih nagovorih direktorja za internacionalizacijo WKK Meinrada Hoffererja ter ekonomskega svetovalca Dušana Pšeničnika dobila priložnost združenja ter grozdi. GZS – Združenje za informatiko in telekomunikacije ter IKT Horizontalno mrežo je predstavila Andreja Lampe, ki je dala poseben poudarek primerom dobrih praks naših podjetij, kot so Instrumentation Technologies ter RLS merilna tehnika. Po konferenčnem delu so sledili B2B sestanki med slovenskimi in avstrijskimi podjetij. 

Avstrijska Koroška v zadnjih letih doživlja gospodarski razcvet. Lokalna podjetja koristijo davčne vzpodbude za raziskave in razvoj, saj delež izdatkov za le-te zadnjih devet let raste. Beljak se je z novo veliko investicijo multinacionalke Infineon dodobra uveljavil na svetovnem zemljevidu mikroelektronske panoge. Vrsta globalnih korporacij, kot so Lam Research, FlextronicInternational, Intel Austria, KapschTrafficCom, CISC Semiconductors, Mahle se združujejo v grozdu Silicon AlpsCluster. Širša okolica Beljaka tako tvori enega glavnih razvojnih in proizvodnih centrov mikoelektronske panoge v svetu. V začetku leta so lokalna podjetja dobila nov raziskovalni center Silicon Austria Labs, ki proučuje elektronske sisteme, senzoriko in močnostno elektroniko.

Avstrijska Koroška je z vidika gospodarskega sodelovanja s Slovenijo regija, ki je dobro povezana, tudi sami kontakti so dodobra prepleteni, pa vendar je še veliko priložnosti za sodelovanje.

Foto: VDI


Nazaj