14. november 2017 - Družba Kaspersky Lab je na letnem dogodku 'Cyber Security Weekend: Kaspersky Next', ki 12.–15. novembra 2017 poteka v irskem Dublinu, predstavila inovacijo, imenovano Polys. Gre za prilagodljivo spletno platformo za glasovanje, namenjeno nekomercialnim organizacijam, podjetjem in skupnostim.  Platforma, ki je nastala v poslovnem inkubatorju 'Kaspersky Lab Business Incubator', uporablja tehnologijo veriženja blokov in je zaščitena s transparentnimi kriptoalgoritmi.

Koncept spletnega glasovanja je v sodobni družbi privlačen z več vidikov. Ustanove, kot so univerze, podjetja in skupnosti, želijo pridobiti mnenja svojih članov, ki so pogostokrat geografsko oddaljeni ali pa ne želijo biti fizično prisotni na glasovanju. A vendar so tveganja ob sprejemanju ključnih odločitev na spletu visoka. Obsežnost spletnega glasovanja namreč odpira priložnosti za spletne kriminalce, da manipulirajo z rezultati. Na konferenci 'Cyber Security Weekend: Kaspersky Next' je potekala okrogla miza s strokovnjaki iz družb Kaspersky Lab, Agriledger in Richtopia. Razpravljali so o tem, kako zavarovati proces glasovanja in preprečiti, da bi tretje osebe (od zunaj ali od znotraj) posegale v glasove.

Na okrogli mizi je družba Kaspersky Lab razkrila poskusni projekt, imenovan Polys. Gre za novo komercialno rešitev skupine razvijalcev, ki deluje v poslovnem inkubatorju pod okriljem družbe. Namen projekta je vsakomur zagotoviti možnost varnega, anonimnega in prilagodljivega spletnega glasovanja ter pridobiti rezultate, v katere ne morejo posegati volivci ali organizatorji volitev.

Vartan Minasyan, vodja oddelka za investicije in inovacije v družbi Kaspersky Lab, pojasnjuje: »V poslovnem inkubatorju družbe Kaspersky Lab podpiramo tako notranje kot zunanje ekipe pri razvoju dobrih idej in tehnologij, ki jih je mogoče implementirati na različnih področjih, kjer sta pomembni varnost in zaščita. Eno takih področji je spletno glasovanje. Pri odkrivanju možne uporabe tehnologije veriženja blokov je naša ekipa razvijalcev ugotovila, da bi lahko ta tehnologija v povezavi s strokovnim znanjem s področja varnostnih groženj, ki ga imamo v družbi Kaspersky Lab, rešila osnovne zagate, povezane z zasebnostjo, transparentnostjo in varnostjo spletnega glasovanja. Navdušeni smo, da smo v družbi ustvarili primerno okolje za razvoj te inovacije.«

Polys je osnovan na pametnih pogodbah s platforme Ethereum (poznano tudi kot blockchain 2.0), kar omogoča decentraliziran način preverjanja in preštevanja glasov. Varnostne koristi glasovanja preko tehnologije verižnega blokov so precejšnje:
- Zaradi decentralizirane narave tehnologije verižnega blokov lahko točnost izvedbe glasovanja potrdijo udeleženci v omrežju. Celotni podatki o glasovanju niso shranjeni na strežnikih, ampak v informacijskih blokih na računalnikih vseh sodelujočih. Da bi te podatke izbrisal, bi moral heker vdreti v vse računalnike in pridobiti dostop do posameznih nizov podatkov.
- Tehnologija veriženja blokov volivcu omogoča preverjanje, če je bil oddan glas pravilno zaveden. Vsakršno poseganje v glasove bi postalo vidno.
- Transparentnost tehnologije veriženja blokov olajša nadzor nad oddanimi glasovi, neodvisnim osebam pa omogoča končno revizijo glasovanja.
- Tehnologija ne zahteva dodatnih sredstev ali potrebe po fizični prisotnosti osebja.

Dodatna novost rešitve Polys je ta, da odpravlja omejitve drugih rešitev, ki temeljijo na tehnologiji veriženja blokov:
- Znotraj volilnega sistema Polys je tehnologija veriženja blokov zašifrirana in podprta z matematičnimi algoritmi. Ti pomagajo zagotoviti anonimnost, skrijejo vmesne rezultate in izvajajo izračune šifriranih podatkov. To je nekaj, kar se ne da izvesti v drugih sistemih tehnologije veriženja blokov zaradi njihove razpršene in odprte narave.
- Izvorna koda Polys je javno dostopna. To omogoča vsem navdušencem nad tehnologijo veriženja blokov, izvajalcem penetracijskega testiranja ali podpornikom e-volitev testiranje, preverjanje in raziskovanje tehnologije v ozadju rešitve na spletni strani GitHub.

Jutta Steiner, soustanoviteljica podjetja Parity Technologies, podpornica in svetovalka na projektu, je povedala: »V podjetju Parity Technologies smo veseli, da sodelujemo pri inovativnem projektu Polys. Tehnologija veriženja blokov se vse bolj uporablja v velikem številu industrij in verjamemo, da bo decentralizacija sistema glasovanja zagotovila pravičen proces in ustvarila visoko stopnjo zaupanja v sistem.«

Za tiste, ki bi radi preizkusili storitev Polys, je na spletu za vse dostopna tako imenovana »freemium« različica, ki jo je mogoče preprosto namestiti. Polys nudi tudi prilagojeno platformo, ki razširljiva za uporabo pri tisočih volivcih. Prav tako se jo lahko prilagodi glede na posebne zahteve, vezane na pooblastila, obliko vmesnika in integracijo z ostalimi storitvami.

Več informacij o rešitvi in tehnologiji Polys je dostopnih tudi na spletni strani polys.me.