Ljubljana, 13. januar 2021 – Igričarski svet je v razmerah nove normalnosti (1) dobil pospešek, saj veliko ljudi, ki delajo in se šolajo od doma, igra tudi računalniške igre. Na sejmu CES® je podjetje Lenovo™ predstavilo nove stilske in izredno zmogljive igričarske računalnike iz družine Lenovo Legion™ ter druge inovacije in dodatke, ki še izboljšajo igričarsko izkušnjo. Novi računalniki Lenovo Legion uporabljajo tehnologijo umetne inteligence (AI) za še bolj tekoče igranje. Uporabniki lahko računajo na še bolj tekočo grafiko in divje zmogljivosti, pa naj gre za minimalistično oblikovan novi prenosnik Lenovo Legion 7 s 16-palčnim zaslonom, 16-palčni Lenovo Legion 5 Pro, 15-palčni Lenovo Legion Slim 7 ali Lenovo Legion 5, ki ponuja izbiro dveh velikosti zaslonov.

Inovacije zadevajo tako strojno kot programsko opremo. Novi prenosniki Lenovo Legion so opremljeni s hladilno rešitvijo Lenovo Legion Coldfront 3.0, ki prinaša do 18 odstotkov boljši pretok zraka glede na prejšnjo generacijo, hkrati pa deluje tišje. Nižje delovne temperature omogočajo še dodaten dvig zmogljivosti in daljšo avtonomijo baterije (2). Številni senzorji, nameščeni v osrednji in grafični procesor, ventilatorja hladilnega sistema pa tudi na pogon SSD in v predel ohišja, kjer počivajo uporabnikove dlani, stalno pošiljajo informacije o temperaturi, ki jo nato hladilni sistem uravnava. Hladilna rebra imajo do 82 % večjo površino, zato še bolj učinkovito odvajajo toploto s komponent.

Lenovo se zaveda, da si igričarji želijo visokoločljivih zaslonov, ki bodo odzivni in hkrati barvno natančni, zato predstavlja prvi 16-palčni zaslon z ločljivostjo QHD in frekvenco osveževanja 165 Hz v novih Lenovo Legion 7 in Lenovo Legion 5 Pro. (3) Odzivno se meri v milisekundah, zelo odzivna pa je tudi tipkovnica Lenovo Legion TrueStrike – namenska igričarska tipkovnica z RGB-osvetlitvijo, ki sovpada s slogom prenosnika.

Zahvaljujoč novi programski opremi, ki jo poganja umetna inteligenca in programska oprema Lenovo Vantage Legion Edge, lahko uporabniki Lenovo Legion svoje računalnike tudi navijejo – z enim klikom. Nastavitve Lenovo Q-Control (zgolj pritisnite Fn + Q) prinašajo inteligenten način samodejne optimizacije delovanja. Z vklopljenim inteligentnim načinom se vklopi moč umetne inteligence, ki samodejno zazna igre, ki jih igrate, jih preveri in nato aktivira idealne nastavitve, potrebne za kar najbolj tekoče igranje. Novi Lenovo Legion AI Engine je pametnejša kombinacija strojne opreme, programske opreme, vdelane programske opreme in podpore gonilnikom, ki delujejo skupaj, da pomagajo nadgrajevati delovanje vašega računalnika, saj usklajujejo delovanje osrednjega in grafičnega procesorja glede na potrebe po energiji (TDP) (6).

Ko združite novo tehnologijo umetne inteligence podjetja Lenovo s pametnejšimi RTX Tensor Cores 3.0 grafičnih kartic NVIDIA®, dobite izjemne zmogljivosti. Z izjemnimi grafičnimi učinki nove tehnologije Ray Tracing 2.0 z novimi grafičnimi procesorji NVIDIA GeForce RTX™ za prenosnike (kmalu na voljo) dvignete realizem slike v nove dimenzije. Prenosnik Lenovo Legion se lahko spremeni v virtualni domači studio. NVIDIA uporablja glasovne in video učinke, ki jih poganja umetna inteligenca, zaradi česar boste lahko samodejno uokvirjeni v posnetku v živo. Morate utišati zvok iz okolice ali nadomestiti ozadje spletne kamere s posnetki iz iger? Brez problema. NVIDIA DLSS (Deep Learning Super Sampling) z umetno inteligenco pomaga grafičnemu procesorju, da ponavljajoče se prizore prikaže v kinematografski kakovosti, ne da bi sistem preveč obremenil.

Novi prenosniki Lenovo Legion z letnico 2021 so med prvimi, ki imajo vgrajeno novo generacijo AMD Ryzen™ mobilnih procesorjev (na voljo kmalu) za izjemne zmogljivosti. Še več, zvočniki Lenovo Legion Harman® so zdaj optimizirani z Nahimic® Audio by SteelSeries. Pripravite se na igranje iger v kombinaciji 7.1 prostorskega zvoka v kombinaciji s slušalkami ali zunanjimi zvočniki. Nahimic Audio, zasnovan za profesionalne igralce, ponuja vrhunske funkcije, kot so Nočni način s pametnim zmanjšanjem glasnosti za prilagajanje ravni zvoka v različnih nastavitvah in Sound Tracker  (7), ki vizualno prikazuje smer zvoka med igro. Dodatno pa skupna raba zvoka omogoča predvajanje zvoka na dveh nizih igralnih slušalk hkrati iz enega računalnika. Te intuitivne zvočne funkcije zagotavljajo popolno zvočno izkušnjo med igranjem.

Zmogljivosti, pisane z veliko začetnico: Lenovo Legion 7
Igričarji veliko časa preživijo pred zasloni. Zato želijo vrhunsko igralno izkušnjo. Nov vrhunski prenosnik Lenovo Legion 7 je na voljo z večjim 16-palčnim zaslonom, ki premore 100-odstotno pokritost barvne lestvice s RGB in razmerje stranic 16 : 10, kar pomeni, da prinaša 11 odstotkov več delovne površine na namizju, igričarjem pa omogoča, da izboljšajo svoje vidno polje med igro.

Da bi ohranili kompaktne mere kovinskega ohišja med generacijama, so inženirji premišljeno pridobili nekaj dodatnega prostora pri nosilcih zaslona. Skoraj brezrobi zaslon diagonale 16 palcev prikazuje ločljivost QHD (2560 x 1600 pik), razmerje med zaslonom in ohišjem pa dosega kar 90 %. IPS-zaslon premore certifikat VESA® DisplayHDR™ 400 in nudi do 500 cd/m2 svetilnosti ob frekvenci osveževanja 165 Hz, ki zagotavlja povsem tekoče igranje. Neverjetna vizualna izkušnja in barvna natančnost sta tudi rezultat tehnologij Dolby Vision® in NVIDIA® G-SYNC™, ki poskrbita, da je slika naravnost fantastična. Lenovo Legion 7 je tudi prvi igričarski prenosnik z vrhunskim zaslonom, ki ima certifikat TÜV Rheinland. (10).

Prenosnik uporabniku omogoča tudi barvno personalizacijo s pomočjo rešitve Corsair® iCUE, ki lahko v več conah prilagodi osvetlitev, in sicer na spodnjem robu prenosnika, v hladilnih režah in seveda tipkovnici. Uživali boste v veliki in natančni drsni ploščici. Ta prenosnik polne velikosti, združen s strojnim učenjem Lenovo Legion AI Engine, poganjajo najnovejši AMD Ryzen mobilni procesorji (kmalu na voljo), zato ponuja izjemno zmogljivost in solidno avtonomijo baterije (zmogljivosti 80 WHr in s hitrim polnjenjem Rapid Charge Boost  (11)).

Tehnični poudarki:
- Nova generacija grafičnih kartic NVIDIA GeForce RTX za maksimalne zmogljivosti v igrah
- Opcijski Wi-Fi 6 Killer™ AX1650 modul za boljšo brezžično povezljivost (12)
- Coldfront 3.0 hladilni sistem uporablja za hlajenje tekočo kovino (13) in je do 63 odstotkov večji
- Vgrajena HD-kamera (720p) z zaslonko E-Shutter

Premaga konkurenco: Lenovo Legion Slim 7
Njegov predhodnik je bil najlažji igričarski prenosnik, opremljen z grafično kartico RTX in 15,6-palčnim zaslonom (14), novi Lenovo Legion Slim 7 pa ga še presega, saj je še tanjši. Opremljen je z najnovejšo grafično kartico NVIDIA GeForce RTX s tehnologijo Ray Tracing in jedri Tensor Core, ki prinašata velik preskok na področju rabe funkcij umetne inteligence in vrhunske grafične zmogljivosti – za delo, učenje, ustvarjanje ali igranje od doma. Nova generacija procesorjev AMD Ryzen , vrhunski 15,6-palčni IPS-zaslon ločljivosti 4K (3840 x 2160 pik) s frekvenco osveževanja 60 Hz ali IPS-zaslon ločljivosti Full HD s frekvenco osveževanja 165 Hz poskrbita za nadvse tekoče igranje.

Tanek in lahek kovinski prenosnik Lenovo Legion Slim 7 je zasnovan za tiste, ki radi igrajo igre od koderkoli, ohišje iz zlitine magnezija in aluminija je izjemno lahko in trdno. Prenosnik tehta le 1,9 kg in ima vgrajeno enodelno stekleno sledilno ploščico. Lenovo Legion Slim 7 je na voljo z lasersko graviranim logotipom v črni ali sivi barvi (15). Baterija je zmogljivosti 71 WHr in podpira za hitro polnjenje (16).

Druge funkcije vključujejo:
- Bela tipkovnica ali tipkovnica z osvetlitvijo Corsair iCUE RGB
- V gumb za vklop integriran bralnik prstnih odtisov
- HD-kamera (720p) z drsno zaslonko za zasebnost
- Opcijski Wi-Fi 6 Killer™ AX1650 modul za boljšo brezžično povezljivost (12).
- Coldfront 3.0 hladilni sistem uporablja za hlajenje tekočo kovino (13).

Še več zmogljivosti: Lenovo Legion 5 Pro
Vam je všeč e-šport? Prenosnik Lenovo Legion 5 Pro bo pravšnji, saj prinaša nadgrajeno hladilno rešitev s štirimi ventilatorji, ki zanesljivo ohladijo najnovejše procesorje AMD Ryzen in nove generacijo grafičnih kartic NVIDIA GeForce RTX, pri čemer lahko Lenovo Legion 5 Pro s funkcijo Dual Burn iztisne maksimalne zmogljivosti tako iz osrednjega kot grafičnega procesorja hkrati. Ta igričarski stroj ima vgrajen super odziven 165 Hz 16-palčni IPS-zaslon ločljivosti 2560 x 1600 pik z odzivnim časom 3 ms (17) in svetilnostjo 500 cd/m2. Opremljen je z vrhunsko tipkovnico Lenovo Legion TrueStrike in pogonom AI gaming engine, zato je kos vsem vrstam iger. Lenovo Legion 5 Pro je bil deležen stilske preobrazbe, saj ima nov pokrov zaslona in novo ohišje, na voljo pa je v sivi ali beli barvni kombinaciji (15).

Izpostaviti velja še:
- Poudarjene zadnje prezračevalne reže
- Bolj položni in trpežni tečaji zaslona
- Večja sledilna ploščica
- Ozki robovi zaslona in razmerje med zaslonom in ohišjem, ki dosega 90 %
- Nova spletna kamera
- Podpira tehnologiji Dolby Vision in NVIDIA G-SYNC

Cene in dobavljivost (18)
Prenosniki Lenovo Legion 7, Lenovo Legion 5 Pro in Lenovo Legion 5 bodo naprodaj marca, njihove cene pa se bodo začele pri 1.499, 1.199 oziroma 1.099 evrih (z DDV). Prenosnik Lenovo Legion Slim 7 bo naprodaj maja, cene pa se bodo začele pri 1.299 evrih (z DDV). Obiščite središče Lenovo StoryHub za dodatne fotografije in polne tehnične specifikacije naprav, dodatne informacije pa so na voljo tudi na spletni strani Lenovo CES.

www.lenovo.si

(1) Deloitte Insights, 2020, “Digital Media Trends,” https://www2.deloitte.com/us/en/insights/industry/technology/video-game-industry-trends.html
(2) Vse trditve glede avtonomije baterije so približne in temeljijo na rezultatih, ki temeljijo na internem preizkusu. Dejanska avtonomija baterije se razlikuje in je odvisna od številnih dejavnikov, kot so konfiguracija in uporaba izdelka, uporaba programske opreme, brezžična funkcionalnost, nastavitve upravljanja porabe energije in svetlost zaslona. Največja zmogljivost baterije se bo s časom in uporabo zmanjšala.
(3) Raziskava podjetja Lenovo (25. november 2020) med prenosniki velikih proizvajalcev, ki letno proizvedejo vsaj en milijon prenosnikov.
(4) Na voljo na vseh novih Lenovo Legion 2020 in 2021 s procesorji Intel ali AMD in eksterno grafiko eGPU, ki so del družine Lenovo Legion 7.
(5) Igre, ki podpirajo samodejno zaznavo in nastavitev, so: Apex Legends, League of Legends, Counter-Strike: Global Offensive, Cyberpunk 2077, Far Cry: New Dawn, Shadow of the Tomb Raider, Call of Duty: Modern Warfare, Red Dead Redemption 2, Fortnite, Assassins Creed Odyssey, Overwatch, Tom Clancy’s Rainbow Six Siege, Grand Theft Auto Five, Dota 2, F1 2020, Playerunknown's Battlegrounds.
(6) V načinu Intelligent Mode je maksimalna skupna poraba (TDP) do 170 W, razdeljena med osrednji in grafični procesor.
(7) Sound Tracker trenutno ni na voljo na novem Lenovo Legion Slim 7.
(8) Dejanski čas nalaganja se lahko razlikuje glede na konfiguracijo, regijo in internetno povezljivost.
(9) Storitve Smart Performance so na voljo na spletnem mestu Lenovo Vantage na izbranih trgih po vsem svetu, dodatni trgi pa so načrtovani do leta 2021. Cene naročnin in pogoji se lahko razlikujejo glede na trg in se začno pri 29,99 USD za eno leto, 49,99 USD za 2 leti, 59,99 USD za 3 leta, in 69,99 USD za 4 leta. Lenovo Vantage je dostopen v potrošniških osebnih računalnikih in brezplačno v Microsoftovi trgovini. Vantage Smart Performance Services je na voljo v napravah Legion in ga lahko prenesete iz Microsoftove aplikacijske tržnice Store.
(10) Certifikat TÜV Rheinland pomeni, da je izdelek v skladu s strogimi varnostnimi zahtevami pregledal pooblaščeni neodvisni ponudnik in je podprt z rednimi tovarniški pregledi.
(11) Za Rapid Charge Boost v najnovejši posodobitvi sistema Windows 10 polnite 15 minut v stanju pripravljenosti ali pri izklopljenem načinu in pridobite do dve uri neprekinjenega predvajanja videoposnetka 1080p (s svetlostjo 150 nits na zaslonu FHD ob privzeti glasnosti). Dejanska avtonomija baterije se razlikuje in je odvisna od številnih dejavnikov, kot so konfiguracija in uporaba izdelka, uporaba programske opreme, brezžična funkcionalnost, nastavitve upravljanja porabe in svetlost zaslona. Največja zmogljivost baterije se bo s časom in uporabo zmanjšala. Potrebujete priložen 65W napajalnik.
(12) Potrebujete usmerjevalnik Wi-Fi in naročnino, ki se lahko razlikuje glede na lokacijo. Veljajo dodatni pogoji in/ali stroški. Hitrosti Wi-Fi 6 so običajno do 9,6 Gbps v primerjavi z Wi-Fi 5, ki zmore do 3,5 Gbps. Hitrosti povezave se razlikujejo glede na lokacijo, okolje, razmere v omrežju in druge dejavnike. Dejansko razpoložljiva zmogljivost je manjša in se spreminja zaradi številnih dejavnikov, vključno s particioniranjem, razdelitvijo in operacijskim sistemom itd., ki izkoriščajo del te zmogljivosti. Razpoložljiva zmogljivost se lahko spremeni s posodobitvami programske opreme.
(13) Rešitev Vapor Chamber in hlajenje s tekočo kovino je na voljo na posameznih premijskih modelih in posameznih trgih.
(14) Temelji na raziskavi podjetja Lenovo (10. avgust 10, 2020) o prenosnikih z namenskimi igričarskimi procesorji in grafičnimi karticami - opravljena med prenosniki velikih proizvajalcev, ki letno proizvedejo vsaj en milijon prenosnikov.
(15) Izbira barv se lahko razlikuje med regijami in trgi.
(16) Za Rapid Charge Express v najnovejši posodobitvi sistema Windows 10 polnite 15 minut v stanju pripravljenosti ali pri izklopljenem načinu in pridobite do dve uri neprekinjenega predvajanja videoposnetka 1080p (s svetlostjo 150 nits na zaslonu FHD ob privzeti glasnosti). Dejanska avtonomija baterije se razlikuje in je odvisna od številnih dejavnikov, kot so konfiguracija in uporaba izdelka, uporaba programske opreme, brezžična funkcionalnost, nastavitve upravljanja porabe in svetlost zaslona. Največja zmogljivost baterije se bo s časom in uporabo zmanjšala. Potrebujete priložen 95W napajalnik.
(17) Lenovo interno testiranje odzivnega časa z orodjem Overdrive (OD).
(18) Cene morda ne vključujejo davka in ne vključujejo pošiljanja ali drugih možnosti in se lahko spremenijo brez predhodnega obvestila; veljajo dodatni pogoji. Cene prodajnih posrednikov se lahko razlikujejo. Datumi prodaje in barvne možnosti se lahko razlikujejo glede na območje, posamezni izdelki pa so na voljo samo na izbranih trgih. Vse ponudbe so odvisne od razpoložljivosti. Lenovo si pridržuje pravico, da kadarkoli brez obvestila spremeni ponudbo izdelkov, njihove funkcije in specifikacije.


Nazaj