V okviru Evropskega tedna kodiranja, med 6. in 21. oktobrom 2018, bo Evropo v okviru pobude Meet and Code ponovno zajel val brezplačnih dogodkov, ki bodo  otroke in mlade pripravili na digitalni svet prihodnosti. Pobuda, katere podpornik je podjetje SAP, v sodelovanju z IT-Portalom Stifter-helfen in organizacijo TechSoup Europe letos poteka že drugič in želi mladim iz 22 evropskih držav znova pokazati, kako koristna, pa tudi zabavna so znanja programiranja.

V lanskem letu se je v okviru Evropskega tedna kodiranja (EU Code Week) pod okriljem pobude Meet and Code zvrstilo okoli 600 dogodkov, ki se jih je v 280 evropskih mestih udeležilo skoraj 30.000 udeležencev. V Sloveniji se je zvrstilo 8 dogodkov, vključenih je bilo 118 udeležencev, pri izvedbi dogodka pa so sodelovale 3 organizacije.

Tudi letos so k prijavi za financiranje dogodkov, posvečenih  programiranju, kodiranju in digitalizaciji vseh vrst, vabljene nevladne organizacije iz 22 evropskih držav. Za promocijo programiranja in kodiranja med mladimi je namenjenih več kot 250.000 evrov, s katerimi bodo financirani različni dogodki – od IT delavnic do robotskih tečajev, dogodkov s trendovskimi temami kot so umetna inteligenca ali Work 4.0. Vse organizacije, ki vas sodelovanje zanima, vabljene k prijavi vašega dogodka na spletni strani Meet and Code.

»Izobraževanje mladih je temelj, na katerem raste naša skupna prihodnost. Še bolj pomembno pa je, da otroke in mladostnike navdahnemo ter jim pokažemo, da lahko sooblikujejo in spreminjajo svet. V podjetju SAP smo veseli, da lahko v okviru Evropskega tedna kodiranja širom Evrope ponudimo na stotine priložnosti za učenje, mreženje in inoviranje,« je o pobudi povedal Gregor Potočar, direktor SAP Slovenija in SAP SEE.

Spletne prijave do 15. septembra
Svoje ideje o tem, kakšen dogodek bi želeli organizirati, lahko do 15. 9. 2018 oddate tukaj. Prijavijo se lahko nevladne organizacije, pri čemer vsaka ideja za dogodek, ocenjena kot primerna, lahko dobi 400 EUR finančne podpore. Pogoj pri tem je, da je dogodek namenjen otrokom oz. mladim med 8. in 24. letom in da je dogodek za udeležence brezplačen. Namen dogodkov je namreč svet tehnologije in programiranja predstaviti oz. približati tej starostni skupini, po drugi strani pa pokazati, da preko programiranja posameznik lahko spreminja in sooblikuje svet.

Novo: Nagrade za najboljšo projektno idejo
Dogodki Meet and code se bodo letos odvijali Bosni in Hercegovini, Bolgariji, Angliji, Franciji, Nemčiji, Madžarski, Italiji, Kazahstanu, Makedoniji, v Romuniji, Rusiji, Srbiji, Slovaški, Sloveniji, Španiji, Švici, Ukrajini, na Hrvaškem, Češkem, Irskem in Poljskem. V vsaki sodelujoči državi bodo najbolj ustvarjalne ideje za dogodek in njihove izvirne izvedbe tudi nagrajene. Za Meet and code nagrado se sodelujoči lahko potegujejo v treh kategorijah: Nogomet in kodiranje, inovacije, raznolikost.  V vsaki od kategorij bo nagrado v višini 2500 EUR dobil najboljši dogodek.

Več informacij o prijavah, kriterijih in nagradah lahko poiščite na www.meet-and-code.org. Za več informacij pišite na slovenia@meet-and-code.org