Danski minister za industrijo, poslovne in finančne zadeve, Simon Kollerup, je včeraj razkril bodoče domovanje Mobile Industrial Robots (MiR) in Universal Robots (UR), dveh vodilnih družb v uspešni danski industriji robotike. Podjetji si bosta delili 32.000 m2 v novem “kobotskem centru” v mestu Odense, v osrčju danske hitro rastočega robotskega centra.

Ameriško matično podjetje Teradyne je finančno podprlo podjetji Mobile Industrial Robots(MiR)  in Universal Robots (UR), ter jima omogočilo 50,000 m2 veliko zemljišče v Odenseju. V gradnjo velikega kobotskega vozlišča v svetovni “kobotski prestolnici” bodo vložili kar 36 milijonov ameriških dolarjev.  Kolaborativni roboti, oziroma koboti, trenutno predstavljajo najhitreje rastoči segment industrijske avtomatizacije. Koboti so uporabniku prijazni roboti, ki lahko tesno sodelujejo s človekom brez potrebe po varovanju, kar izboljša delovno okolje in poviša produktivnost. Novo kobotsko središče podpira Teradynovo misijo za nadaljnjo krepitev pomembnih prednosti, s katerimi sta podjetji MiR in UR že uveljavljeni po svetu.

“MiR in UR vodita v svetu kolaborativne robotske revolucije, ki omogoča dostopnost avtomatiziranih rešitev za podjetja vseh velikosti. Teradyne še naprej agresivno vlaga v razvoj novih izdelkov, rešitev in prodajnih poti, novi objekt pa je ključni del naše strategije rasti,” pravi Mark Jagiela, predsednik in izvršni direktor podjetja Teradyne. “Na danskem smo našli nekaj zelo posebnega. Dansko inovativno industrijsko oblikovanje, v kombinaciji s praktičnim smislom za posel, sta ustvarila popolno mešanico za to razvijajočo se industrijo. Sposobnost ustvariti robote, ki bodo sodelovali s človekom na uporabniku prijazen način, je nekaj, čemur na taki stopnji še nismo bili priča nikjer na svetu. Širjenja naših kapacitet v Odenseju se zelo veselimo.”

Tokratni dogodek ni prvi, ko je lastnik podjetij MiR in UR zagotovil denarno podporo za razvoj robotov na Danskem. Doslej je podjetje Teradyne v dve mladi robotski podjetji, ki pospešeno rasteta, vložilo več kot pol milijarde ameriških dolarjev.

Pričakujemo nadaljnjo rast delovnih mest
Gradbeno prizorišče v industrijski coni Odense je blizu sedeža podjetja Universal Robots in bo zdaj postalo del novega kobotskega vozlišča. Podjetji bosta poslovali kot ločena subjekta, kajti kot taki želita ustvariti ugodno okolje, ki bo pritegnilo nove zaposlene. S tem bodo omogočili lažjo nadaljnjo rast, ki jo obe podjetji načrtujeta v prihodnjih letih.

"Danska ima pomembno vodilno vlogo v svetovnem trgu kobotov. Zelo smiselno je vlagati v gradnjo največjega svetovnega vozlišča kobotov tukaj v Odenseju,” pove Thomas Visti, izvršni direktor podjetja Mobile Industrial Robots.“ S tem, ko ponudimo močno, profesionalno okolje z vrhunskimi zmogljivostmi, imamo možnost pritegniti talente z vsega sveta.” Podjetje MiR je v preteklem letu zaposlilo 100 novih sodelavcev, podjetje UR pa jih je v zadnjih dveh letih zaposlilo 280. Trenutno podjetji zaposlujeta 160 in 450 zaposlenih s sedežem na Danskem. UR po svetu zaposluje skoraj 700 ljudi, osebje podjetja MiR pa po svetu šteje približno 220 zaposlenih.

Edinstvena baza talentov na Danskem
Jürgen von Hollen, predsednik Universal Robots, vidi ogromen potencial na kobotskem trgu. “Po napovedih ABI Research  je to trg, katerega vrednost naj bi leta 2030 zrasla na skoraj 12 milijard ameriških dolarjev. Povpraševanje po danskih kobotih že sedaj pomeni, da preraščamo meje svojih pisarn v Odenseju, kar velja  tako za UR kot MiR,” pove predsednik podjetja UR. “Odense ima močan ekosistem talentov in veseli smo, da imamo priložnost dolgoročno vlagati v edinstveno robotsko okolje, ki ga gradimo že zadnjih 10 let.”

Danska robotika v porastu
Danska industrija robotike je trenutno v razcvetu; letna raziskava trgovinskega združenja Odense Robotics za leto 2019 je pokazala, da za danska podjetja za robotiko dela 8.500 ljudi, od tega kar 3.900 v in okrog tretjega največjega mesta na danskem, Odense. Če se bo robotska industrija razvijala skladno z napovedmi, bo leta 2025 zaposlovala okrog 25.000 ljudi, poroča danska analitična družba Damvad. Ni pa število zaposlenih edino, ki raste. Skupni prihodki danskih podjetij za robotiko so se v letu 2018 povečali za 18 odstotkov in dosegli vrednost 995 milijonov dolarjev, izvoz se je povišal za kar 26 odstotkov. Številke so še posebno pomembne, kajti pred le petnajstimi leti na Danskem še ni bilo robotske industrije, o kateri bi se sploh lahko govorilo.

O Mobile Industrial Robots
Mobile Industrial Robots (MiR) razvija in trži najnaprednejšo linijo kolaborativnih in varnih avtonomnih mobilnih robotov (AMRs), ki hitro, preprosto in stroškovno učinkovito upravljajo z notranjo logistiko pri tem pa razbremenijo zaposlene, da se lahko posvetijo dejavnostim višje vrednosti. Na stotine srednje velikih in velikih podjetij je že namestilo MiR-jeve inovativne robote, med njimi najdemo tudi nekaj bolnišnic po vsem svetu. Podjetje MiR je hitro vzpostavilo globalno mrežo v več kot 60 državah z regionalnimi uradi New Yorku, San Diegu, Singapurju, Frankfurtu, Barceloni, Tokiu in Šanghaju. Leta 2019 so prihodki MiR znašali 44 milijonov ameriških dolarjev. MiR so ustanovili in ga vodijo izkušeni danski strokovnjaki s področja robotske industrije s sedežem v Odenseju na Danskem.

O Universal Robots
Podjetje Universal Robots (UR) je bilo ustanovljeno leta 2005 z namenom, da bi robotsko tehnologijo naredili čim širše dostopno. S tem namenom so zasnovali majhne, uporabniku prijazne, prilagodljive kolaborativne robote – kobote po razumnih cenah, ki zagotavljajo varno delo. Prvi robot je bil predstavljen leta 2008 in odtlej je podjetje izkusilo znatno rast, uporabniku prijazni kobot pa je sedaj v prodaji povsod po svetu. Podjetje, ki je del podjetja Teradyne Inc., ima sedež v Odenseju na Danskem in ima regionalne pisarne v ZDA, Nemčiji, Franciji, Španiji, na Češkem, Poljskem, Madžarskem, Romuniji, Rusiji, Turčiji, na Kitajskem, v Indiji, Singapurju, na Japonskem, v Južni Koreji, na Tajvanu in v Mehiki. Leta 2019 so prihodki UR znašali 248 milijonov ameriških dolarjev.

O Teradyne
Podjetje Teradyne (NASDAQ:TER) na trg hitro prinaša kakovostne novosti, denimo pametne naprave, reševalno medicinsko opremo  ter sisteme za shranjevanje podatkov. Njihove napredne testne rešitve za polprevodnike, elektronske sisteme, brezžične naprave in podobno zagotavljajo, da izdelki delujejo skladno z namenim, za katerega so bili zasnovani. V ponudbi industrijske avtomatizacije vključujejo kolaborativne in mobilne robote, ki proizvajalcem vseh velikosti pomagajo izboljšati storilnost in znižati stroške. V letu 2019 je imelo podjetje Teradyne 2,3 milijarde  ameriških dolarjev prihodkov in danes po svetu zaposluje 5400 ljudi. Teradyne® je registrirana blagovna znamka podjetja Teradyne, Inc. v ZDA. In v drugih državah.

Foto: Universal Robots A/S


Nazaj