Skrbno izbrana žirija strokovnjakov in fotografov ni imela lahkega dela, saj so morali pregledati 123.478 fotografij. Najbolj jih je navdušil fotografija Češkega avtorja za naslovom, »dan, ko se je rodila moja hči« (originalno: Den kdy se mi narodila dcera). Avtor je prejel 10.000 evrov, prenosni računalnik Huawei Matebook 13, uro Huawei WatchGT in bon za Trip Advisor vreden 250 evrov.

Poleg nenehnega razvoja naprav in prizadevanju za najboljšo fotografsko izkušnjo, Huawei ceni ljubitelje fotografije in videa ter obetavne talente. Zato so organizirali fotografski natečaj Huawei InFocus Awards 2019 za uporabnike pametnih telefonom Huawei. Med vsemi prispelimi fotografijami je žirija izbrala najboljše ter razglasila dobitnike glavne nagrade in nagrad v petih fotografskih kategorijah, #Strast, Obrazi, Hojla, življenje!, Storyboard, Korak dlje in eni video kategoriji Življenje sedaj.

Uporabniki so na spletni strani natečaja objavili več kot 123 tisoč del, od tega jih je bilo 2245 iz Slovenije. Države z največ prijavljenimi so Turčija, Litva, Poljska in Bolgarija. Dejavni pa nisi bili samo udeleženci natečaja, temveč tudi uporabniki spleta, ki so za svoje favorite glasovali 718.068-krat.

»Nagradni natečaj Huawei Infocus dokazuje, da so mobilne fotografije primerljive tistim, ki so posnete s profesionalno fotografsko opremo in prav tako zaslužijo, da se na ogled postavijo v umetniških galerijah. Ogromno odličnih fotografij smo videli in težko je bilo izbrati najboljšo. Prepričala pa so nas čustva zmagovalne fotografije. Porod je namreč ena od najbolj pomembnih stvari v življenju.« Yanmin Wang, predsednik Huawei Consumer Business Group Huawei CEE &Nordic.

Kdo je odločal?
Nagrade razen nagrade občinstvo je podala skrbno izbrana žirija strokovnjakov in priznanih fotografov. Med drugimi:
- YANMIN WANG – Predsednik Huawei Consumer Business Group Huawei CEE & Nordic.
- MARCIN TYSZKA- Poljski modni fotograf, ki sodeluje z nekaterimi najbolj znanimi modnimi revijami, kot so Marie Claire, Harper's Bazaar, Glamour, Elle in Vogue.
- NIKOLAJ THANING RENTZMANN - Danski umetnik, ki se je osredotočil na fotografiranje slavnih, objavlja pa tudi krajinske, urbane in fotografije narave.
- EMMA SVENSSON – Večstranska samostojna fotografija, ki veliko potuje po svetu.
- YENER TORUN – Arhitekt in fotograf, ki s svojimi deli urbano pokrajino in arhitekturo preoblikuje v alternativno resničnost.
- VUTHEARA KHAM – Francoski fotograf s kamboškimi koreninami, ki živi v Parizu. Fascinira ga svetloba, ulična fotografija in urbana pokrajina. Rad se igra s perspektivo, njegov slog pa opredeljujejo ulični prizori.

Glavna nagrada (Grand prix)
Člani žirij so izbrali zgodbo, »dan, ko se je rodila moja hči« (originalno: »Den kdy se mi narodila dcera«). Avtor je prejel 10.000 evrov, prenosni računalnik Huawei Matebook 13, uro Huawei Watch GT in bon za Trip Advisor vreden 250 evrov. Fotografija bo tudi teden dni objavljena na nacionalnih spletnih straneh Trip Adviser držav srednje in vzhodne Evrope in Skandinavije. Isti avtor je osvojil še dve prvi nagradi v kategoriji #Strast in Storyboard.

Nagrada: glavna nagrada (Grand prix)
Kategorija: StoryBoard
Naslov: Dan, ko se je rodila moja hči (The day my daughter was born).
Avtor: Czech_photo
Država: Češka

»Fotografija je nabita s čustvi, ki jih avtor pokaže vsem nam. Od tesnobnega čakanja na hodniku porodnišnice do miru in ljubezni matere, ki v rokah drži ravnokar rojenega otroka. Zgodba se je dotaknila vseh nas.« Yener Torun, arhitekt in fotograf, član žirije.

Nagrada občinstva (naslovna fotografija)
V nasprotju s člani žirije, ki so jih prepričala čustva, so uporabnika spleta največ glasov podelili spokojni romunski pokrajini. Dan Mihai Balanescu je ujel sončni vzhod v gorah vzhodnih Karpatov in prejel pametni telefon Huawei P30 Pro in uro Huawei Watch GT. Fotografije je prejela tudi tretjo nagrado v svoji kategoriji.

Nagrada: nagrada občinstva
Kategorija: Korak dlje
Naslov: Pravljično jutro v Bukovini (Fairy tail morning in Bucovina).
Avtor: Dan Mihai Balanescu
Država: Romunija

Zmagovalci kategorij (celoten seznam najdete v priponki)
Žirija je podelila tudi po tri nagrade v vsaki od šestih kategorij. Zmagovalci so prejeli po 2000 evrov, prenosnik Huawei Matebook 13, pametni telefon Huawei P30 Pro, uro Huawei Watch GT in bon za Trip Advisor vreden 250 evrov. Avtorji drugo uvrščene fotografije so prejeli pametni telefon Huawei P30 Pro, tretje uvrščene pa Huawei P30.


Prenesi

Nazaj